Ham puan (net) nedir, nasıl hesaplanır?

Ham puan (net)? Doğru Sayısı Ham Puan (Net)= Doğru Sayısı - (Yanlış sayısı / 4)

Örnek: Matematik testinde 50 sorudan 38 doğru, 12 yanlış çıkartan bir adayın, sözel ham puanı= 38 - (12 / 4)= 35'tir.

Boş bıraktığınız sorular hesaplamaya katılmaz.

LYS'de sayısal alandan Matematik testi

(LYS-1) ve Fen sınavına (LYS-2) giren aday, Edebiyat-Coğrafya-1 sınavına (LYS-3) girse

ve bu sınavdan eksi net yapsa MF

puanlarında düşme meydana gelir mi?

MF puanının hesaplanmasında YGS'de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri, LYS'de ise Matematik, Geometri,Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri etkili olacaktır. Dolayısıyla Edebiyat-Coğrafya-1 sınavından eksi net almak MF puanını etkilemeyecektir. Yalnızca bu adayın Eşit Ağırlık puanı hesaplanırken yapamadığı sorular Eşit Ağırlık puanına yansıyacaktır.

YGS puanları hesaplanırken,

AOBP'nin etkisi olacak mı?

YGS puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretim programları olduğu için Y-YGS puanları hesaplanırken A-YGS puanlarına eklenerek yerleştirme yapılacaktır.

LYS'de her sorunun ayrı puanı mı var,

yoksa bütün sorulara eşit puan mı veriliyor?

LYS'de Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık bölümlerindeki her sorunun ham puan değeri kendi testinde eşittir. Örneğin MF-1 testinde 50 tane matematik sorusunun değeri aynıdır. Fakat MF-1 matematik sorularının tüm testteki katkısı yüzde 26 iken, MF-3 matematik sorularının tüm teste katkısı yüzde 13'tür.

LYS puanı ile öğrenci alan bir yükseköğretim programına yerleştirilirsem, aynı yıl özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programlara da başvurabilir miyim?

Evet. 2010-ÖSYS sonucunda herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilen bir aday, eğer isterse aynı yıl yetenek gerektiren programlara da başvurabilir. Özel yetenek sınavını da kazandığı takdirde, yerleştirildiği iki tercihinden birine kayıt yaptırabilir.

Yurtdışında yükseköğrenim görmek

isteyenlerin ne yapmaları gerekir?

2010-2011 öğretim yılında kendi imkânlarıyla yurtdışında yükseköğrenim görmek isteyen adaylar yurtdışındaki eğitimlerinin tanınabilmesi için 2010-YGS'ye girmeleri ve ön lisans programları için 140 ve daha fazla, lisans programları için 180 ve daha fazla puan almaları gerekir. Ayrıca bazı yabancı ülkeler Türkiye'deki sınav sonuçlarına göre bir yükseköğretim programını kazanmış olmaları şartını aramaktadır.

2009 yılında bir yükseköğretim programını

kazandım, ancak liseden mezun

olamadığım için kayıt yaptıramadım.

Gelecek yıl sınava başvurduğumda

puanımda bir düşme olur mu?

Hayır, puanınız düşmez. Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan bir öğrencinin puanının düşmesi için bir ortaöğretim kurumundan mezun olması şarttır.

Açık Öğretim Türk Dili ve Edebiyatı

bölümüne girmek istiyorum. LYS'ye

katılmam gerekiyor mu?

Açık Öğretim Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne girebilmeniz için YGS'de herhangi bir puan türünde 140 puan barajını aşmak yeterli.

Şu an bir lisans programına kayıtlıyım.

2008'de ÖSS'de AOBP (0,8 ile çarpılmış)

73,1 olarak hesaplanmıştı. Yeni sınav

sistemindeki katsayı hesaplamalarına göre

bu yılki tahmini AOBP'm kaç olur?

Mezun olan bir adayın AOBP'si hesaplandıktan sonra artık ömür boyu değişmez. Sınav sistemi değiştiği için sizin durumunuzdaki adayların AOBP'leri yeni sisteme (100-500)'e göre dönüştürülür. Geçmiş yıllarda en yüksek AOBP (0,8 katsayı ile çarpılmış) 80 idi. Yeni puan dönüştürme sisteminde de durumunuz değişmez. Bu sene ise en yüksek AOBP 500x0,15 = 75 puan olacak.

YGS'den 140 barajını geçemedim. Bu durumda vakıf üniversitelerine girebilir miyim?

İster devlet, ister vakıf üniversiteleri olsun öncelikle tercih yapabilmek için meslek yüksekokulları ve bazı lisans programları için 140, lisans programları için de 180 puan barajını aşmak gerekir.

Yetenek sınavlarına girmek için YGS'ye mi, yoksa LYS'ye mi girmek gerekiyor? LYS'de moda tasarım bölümüne girebilir miyim?

Yetenek sınavlarına başvurabilmeniz için YGS'den 140 puan barajını aşmanız yeterli. LYS'ye girmenize gerek yok. Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan moda tasarım bölümü bulunuyor. Bu bölümün puan türü kılavuzda YGS-5 puanına göre tercihte bulunmak gerekiyor.