Tercih sürecinde ilk tercihler genelde realite olan tercihleri oluşturur. İlk birkaç tercihin puanı alınan puanın üstlerinde olabilir. Fakat bu tercihlerin sayısı birkaç taneyi geçmemelidir. Bu tercihlerden sonra ideal tercih sıralaması yapılmalıdır. Bu sıralama belirlenirken öncelikle istek sırası göz önünde bulundurulmalıdır.

Bölümün alan içi veya alan dışı olması, bölümün özellikleri, kontenjan sayıları dikkat edilecek hususlardandır. Kazanılsa dahi kayıt olmayı düşünülmeyen programlara tercih listesinde yer verilmemelidir. Çünkü 2010 sınav sonuçlarına göre bir yükseköğretim programına (Açıköğretim kontenjansız programları hariç) yerleştirildiğinde (kayıt olsa da olmasa da) 2011-ÖSYS'de ilgili AOBP 0,15 katsayısı yerine 0,12 ile çarpılacaktır. Bu da puan kaybı demektir. Tercihlerdeki son birkaç tercih stepne denen, puanı diğer bölümlere göre düşük, kazanıp rahatlıkla okunabilecek yerler olmalıdır.

Nasıl tercih yapılmaz?

Sadece puana bakılarak tercih yapılmaz.

Sadece sıralamaya bakılarak tercih yapılmaz.

Sadece arkadaş için tercih yapılmaz.

Sadece mesleğin saygınlığından dolayı tercih yapılmaz.

Sadece üniversite adı için tercih yapılmaz.

Sadece bölüm adı için tercih yapılmaz.

Sadece şehir için tercih yapılmaz.

Sadece yabancı dille eğitim yaptığı için tercih yapılmaz.

Sadece açıkta kalmamak için tercih yapılmaz.

Puanları mukayese edin

Yeni sınav sisteminde oluşan puanlarla, 2009 puanları mukayese edilerek bir yorum yapmak mümkündür. Bunu yapabilmek için hazırladığımız www.femkariyermerkezi.com adresinden yararlanılabilinir.

Tercih robotu kullanın

Tercihlerinizi yapmada yardımcı olacak tercih.fem.com.tr'yi ziyaret edebilirsiniz.