28 Aralık 2015 Pazartesi 12:59

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamında liselere yerleşecek 8’inci sınıf öğrencilerinden hangilerine ek puan verileceğini açıkladı. Bakanlık tarafından il milli eğitim müdürlüklerine gönderilen yönergeye göre, 2015-2016 eğitim yılında puan teşviki verilecek öğrencilerde TÜBİTAK olimpiyatlarında başarılı olma şartı aranacak.
 

teog-2015-sinavlari-ne-zaman-42615.jpg

1’İNCİYE YÜZDE 10 TEŞVİK
Buna göre ek puanlar TÜBİTAK tarafından düzenlenen bilim ve matematik olimpiyatlarına katılarak Türkiye’yi uluslararası olimpiyatlarda temsil etme başarısı elde eden öğrencilere verilecek. Olimpiyatlarda birinci olarak altın madalya alan öğrencinin Yıl Sonu Başarı Puanı’na (YBP), YBP’nin yüzde 10’u kadar ek puan ilave edilecek. Olimpiyatlarda ikinci olanların YBP’sine %9, üçüncü olanın YBP’sine %8, dereceye girmeyen ama uluslararası olimpiyatlarda ülkemizi temsil eden öğrencilere de %7’lik ilaveler yapılacak. Hem bilim hem de matematik olimpiyatında başarılı olan öğrencinin iki derecesinden yüksek olanının tamamı, diğerinin de yarısı YBP’sine eklenecek.

teog-sonuc(1).jpg
 
SANAT VE SPORDA HAYAL KIRIKLIĞI

Sanat ve spor faaliyetlerinde bulunan öğrencilere TEOG’da ek puan verileceği vaadinin bu yıl için yetişmemesi ise öğrenciler için hayal kırıklığı oldu. 64. hükümetin acil eylem planında 1 yıl içinde gerçekleşecek reformlar arasında “Öğrencilerin okul başarıları ile sosyal, sanatsal ve sportif etkinliklerinin göz önünde bulundurulduğu bir geçiş sisteminin altyapısı oluşturulacak” vaadi yer almıştı. MEB, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında işbirliği görüşmelerinin başladığı bildirilmişti.
 
BU YIL OLMADI, SENEYE!

Bu yıla yetişmeyen sanat ve spora ek puan uygulamasının önümüzdeki yıl gerçekleşmesi bekleniyor. Uygulama için bakanlık, bütün il ve ilçelerde öğrencilerin gidebileceği gençlik ve kültür merkezleri ile özel sanatsal ve sportif kursları tespit edecek. Bazı özel kurslar da “Öğrenci kurs alabilir” diye akredite edilecek. Öğrencinin okuduğu bölgede gidebileceği herhangi bir kamu ya da özel kurs bulunmaması durumunda okulda kurs açılması için destek verilecek.

Öğrencilerin 1. sınıftan 8. sınıfa kadar katıldığı kursların listesini kaydedecek olan bakanlık; kültür, sanat ve spor kurslarını puan değerlendirmesine tabi tutacak. Bir öğrenci 1. sınıftan itibaren yüzme kursuna gidiyorsa TEOG sınavına girdiğinde YBP’sinin % 20-30’u arası bir ek puan alacak. Aynı durum müzik enstrümanı çalan ya da kültürel, sanatsal etkinliklere katılan öğrenciler için de geçerli olacak.

BELGESİYLE BAŞVURMAK ÖNEMLİ

Ek puan hakkından derece ve katılım belgelerini ibraz eden öğrenciler yararlanabilecek. Öğrenciler TEOG sınavları tamamlandıktan sonra puan hesaplamaları öncesi ilgili mercilere belgeleriyle başvuracak.

Meydan

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: Aktifhaber
Kaynak: Aktifhaber