02 Temmuz 2015 Perşembe 08:47

Uzmanlar, iyice emin olmadan tercih yapılmaması konusunda uyarıda bulunuyor.

1- Okulların kontenjan tabloları ve tanıtım bilgileri (yabancı dil, pansiyon durumu, öğrenim süresi, alan/dal...) nasıl öğrenilebilir?

Yerleştirme yapılacak okulların tercihlere kontenjan tabloları, tanıtım bilgileri 29 Haziran 2015’ten itibaren oges.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek.

2- Tercih ve yerleştirme işlemleriyle ilgili duyurular nereden takip edilebilir?

Tercih ve yerleştirme işlemleriyle ilgili tüm duyulara oges.meb.gov.tr internet adresinden ulaşılabilir. Ayrıca bu süreçte yapılması gereken işlemlerle ilgili tüm ortaokul müdürlüklerinden bilgi edinilebilir.

3- Tercih listesi oluşturulurken nelere dikkat edilmeli?

-Tercih listesinde sıralamayı okulun puanına değil yüzdelik dilimine göre yapmak daha isabetli olur. Çünkü okulların puanları tercih edilebilirlik oranı, sınavın zorluk-kolaylık derecesi, kontenjan değişikliği gibi durumlara göre değişebilir.

Okulların kontenjanının geçen seneye göre artması, okul puanının düşmesine; kontenjanın azalması okul puanının artmasına neden olabilir. Okulların kontenjanlarını geçen seneye göre karşılaştırarak tercih yapmak daha isabetli olur. Okul kontenjan listeleri www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr adreslerinde görülebilir.

4- Evden bireysel tercih yapmak isteyen öğrenciler nasıl bir yol izleyecek?

e-okul.meb.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılabilecek. Açılan tercih işlemleri ekranındaki ‘Tercih yapmak istiyorum’ butonu seçilecek. Tercihlerin mutlaka herhangi bir okul müdürlüğüne gidilerek elektronik ortamda onaylatılması gerekiyor. Onaylatılmaması durumunda tercih başvurusu geçersiz sayılır. Okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih formunun iki nüsha çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak; bir nüshası okulda saklanacak ve diğer nüshası veliye verilecek.

5- Tercihi veli yaptığı zaman nasıl bir yol izlenecek?

Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alan ‘Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu - Ek 1’ doldurulup veli tarafından imzalanacak ve herhangi bir okul müdürlüğüne teslim edilecek. Okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih formunun iki nüsha çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak. Bir nüshası okulda ve diğer nüshası velide kalacak.

6- Okullara kayıt nasıl yapılacak?

Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olup kayıtları otomatik olarak yapılacak.

7- Yerleştirme sonuçlarına göre, okulların boş kalan kontenjanları ne zaman belli olacak?

Okulların boş kalan kontenjanları, 14 Ağustos 2015 tarihinde oges.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek.

TEOG’DA NELER DEĞİŞTİ?
 Tercih edilecek okulların sayısı 25’e çıkarıldı. Geçen sene ‘A ve B grubu’ tercih listesinden tercih yapılıyordu. Bu sene tek tercih listesi oldu.  ‘Nakil Dönemi’nde tek okul tercih edilebiliyordu. Bu sene 3 okul tercihi yapılabilecek.

8- Puanları eşit olan iki öğrenci, aynı okuldaki tek kontenjan için tercih yaparsa hangi öğrenci öncelik hakkına sahip olur?

Yerleştirmeye esas puanların eşit olması hâlinde, ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı, eşitliğin devam etmesi halinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğü dikkate alınır. Eşitliğin devam etmesi halinde tercih önceliği, yine eşitliğin devam etmesi halinde okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, bunların da eşit olması halinde ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olan öncelik sahibi olur.

ANADOLU MESLEK LİSESİ
Çocuğum x meslek lisesinde 9. Sınıfta okuyor. Gelecek yıl 10. sınıfta evime yakın bir meslek lisesinde alan tercihi yapacağım. Tercih edeceğim okulda 9. sınıftakilerde tercih yapacak. Benim çocuğum dezavantajlı durumda mı?

Öğrencinin 10. sınıfta bulunduğu okuldaki alanı tercih etmesinin puan hesaplamasında herhangi bir katkısı olmayacak. Öğrenci 8. sınıfta meslek tercihi yaparken aslında mesleği değil, gideceği okulu seçecek. Dolayısıyla evine yakın olan meslek lisesini tercih etmekte yarar vardır.  Örneğin ‘raylı taşıtlar' alanını okumak isteyen öğrencinin 9. sınıfta o bölümü içeren meslek lisesinde okumasına gerek yoktur. 9. sınıfta evine yakın bir meslek lisesinde okuyup 10. sınıfta ‘raylı taşıtlar’ alanı içeren meslek liselerini tercih edebilir.

Açık öğretim ortaokulu öğrencileri tercih başvurularını nasıl yapacak?

Açık öğretim ortaokulu öğrencileri, Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'nda yer alan Açık Öğretim Ortaokulu ve Yurtdışı Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formunu doldurup APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile 16 Temmuz 2015 saat 13:00'e kadar Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne gönderecek. Gecikmeden öğrenci velisi sorumlu olacak.

ÖZEL OKULLAR
Özel okula kayıt yaptıran öğrenciler tercih yapabilir mi?

29 Haziran - 05 Temmuz 2015 tarihleri arasında özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler, tercihte bulunamayacak. Bu öğrenciler okul değiştirmek isterlerse bu işlem yerleştirmeye esas nakil döneminde, nakil şartlarını taşıyanlar için mümkün olabilecektir.
Tercihler başladıktan sonra özel okula kayıt yaptırmaya karar veren öğrenci ne yapmalı?
Özel okullara kayıt yaptırmaya karar veren öğrenciler, tercih işlemleri için e-okul.meb.gov.tr internet adresinden giriş yapıldığında, ‘Özel okula kayıt yaptıracağım tercih yapmayacağım’ butonunu işaretleyecek. Bu öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacak. Ancak yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilecekler.

Özel okullarda %100 burslu okutulacak öğrenciler nasıl belirlenecek?

Bu öğrenciler MEB tarafından, puan üstünlüğü esasına göre yüzde 5’lik dilimden seçilecek. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye genelindeki ilk yüzde 5’lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar, tam bursluluğa karşılık gelen boş kontenjanlarını il genelindeki ilk yüzde 5’lik dilimden karşılayabilecek.

KİME DANIŞABİLİRİM?

MEB “ALO 147” hattına danışılabilir.
 Tercih döneminde MEB tarafından 81 ilde Tercih Danışmanlığı Komisyonu kurulacak.
 Rehber öğretmen ve dershane öğretmenlerine danışılabilir.

TERCİH YAPMAYANLAR NE OLACAK?

Tercih başvurusunda bulunmayan öğrenciler, sistem tarafından açık öğretim kurumlarına yerleştirilecektir. Yerleştirme sonuçları https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden açıklanacak.

YETENEK SINAVINA GİRENLER

Yetenek sınavında başarılı olan öğrenci, bir güzel sanatlar lisesi veya spor lisesine hangi tarihe kadar kayıt yapabilir?

Yetenek sınavlarında başarılı olan öğrenciler, güzel sanatlar lisesi veya spor liselerine 10 Temmuz 2015’e kadar kayıt yaptırabilecek.

Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler normal bir liseye yerleştirme veya nakil yapabilir mi?

Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler, hem yerleştirme işlemleri için hem de yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilir. Ancak, bu öğrenciler tercihleri doğrultusunda bir okula yerleştirilmeleri halinde, güzel sanatlar lisesi veya spor lisesindeki kayıtları iptal olacak.

Meydan

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: Aktifhaber
Kaynak: Aktifhaber