Genel Başvuru Şartları

Öğrencinin:

  1. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında ilköğretim okulu 8'inci sınıfında öğrenim görüyor olması
  2. Başvuru yapılacak okulun kayıt- kabul şartlarını taşıması
  3. Evli olmaması
  4. Ortaöğretime Yerleştirme Puanının 196 ve üzeri olması

 

Özel Başvuru Şartları

Resmî Fen Liseleri, Resmî Sosyal Bilimler Liseleri, Resmî Anadolu Liseleri

Bu okullarda genel başvuru şartları dışında, özel başvuru şartları bulunmamaktadır.

İlgili mevzuata göre ülkemizde öğrenim görme şartlarını taşıyan yabancı uyruklu öğrenciler hakkında da diğer öğrenciler gibi işlem yapılır.

Özel Fen Liseleri, Özel Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Lisesi Programı Uygulayan Özel Liseler

Bu okullarda genel başvuru şartları dışında, özel başvuru şartları bulunmamaktadır.

Tüm mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu programları ile Adalet Meslek Lisesi Programları

  1. Meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu programları ile adalet meslek lisesi programına genel başvuru şartlarının yanında; öğrencinin sağlığının girmek istediği okulun ve mesleğin öğrenimine elverişli olması şartı aranır.
  2. Raylı sistemler teknolojisi alanından mezun olan öğrencilerin istihdam edilirken "TCDD Beden Yetenekleri ve Psikoteknik Yönetmeliği"ne göre sağlık yönünden A-1 grubunda olmaları ve psikoteknik muayeneden geçmeleri gerekir.
  3. Özel Anadolu teknik liseleri, Özel Anadolu meslek liselerinde de aynı şartlar aranır.

Meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu programlarının denizcilikle ilgili meslek alanlarını tercih edebilmek ve kayıt yaptırabilmek için,

  1. Anadolu programlarına genel başvuru şartlarının yanında "Gemi Adamları Sağlık Yönergesi" ile belirlenen denizde çalışmaya engel teşkil edebilecek herhangi bir hastalığının bulunmaması.
  2. Öğrencilerin sağlık durumlarının denizcilik öğrenimine ve yürütülmesine elverişli olduğunun,
  3. Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğünce yetkilendirilmiş resmî ve özel sağlık kurum/kuruluşlarından alınacak "gemi adamları sağlık raporu" ile belgelendirilmesi, (Mülâkat ve beden yeterliliği sınavında başarılı olduğu halde sağlık şartlarını taşımadığı anlaşılanların kesin kayıtları yapılmaz.)
  4. Erkek öğrencilerin 140,5 santimetre, kız öğrencilerin 144,5 santimetreden kısa olmaması,
  5. Mülâkat ve beden yeterliliği sınavına girmesi ve başarılı olması şartları aranır.
  6. Otelcilik ve turizm meslek liselerinin Anadolu otelcilik ve turizm meslek lisesi programı, ticaret meslek liselerinin Anadolu iletişim meslek lisesi programı ile kız teknik ve meslek liseleri, büro yönetimi alanı, eğlence hizmetleri alanı, gıda teknolojisi alanı, güzellik ve saç bakım hizmetleri alanı, halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri alanı, konaklama ve seyahat hizmetleri alanı, hasta ve yaşlı hizmetleri alanı ile yiyecek-içecek hizmetleri alanını tercih edebilmek ve kayıt yaptırabilmek için:
  7. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu programlarınagenel başvuru şartlarının yanında sağlığı ve fiziksel özellikleri ile yeterlikleri iletişime, turizm eğitimine; eğlence hizmetlerinde, seyahat acentelerinde ve turistik tesislerde, toplu beslenme yapılan kurum mutfaklarında, büro hizmetlerinde, gıda kontrol ve analizleri laboratuvarlarında görev yapmaya uygun olması,
  8. Mülakat sınavına girmesi ve başarılı olması,
  9. Yukarıda sayılan alanlarda öğretim yapan özel okullarda da aynı şartlar aranır.
  10. Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı kız teknik ve meslek liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezleri (Anadolu kız teknik lisesi, Anadolu teknik lisesi, Anadolu kız meslek lisesi, Anadolu meslek lisesi programları) ayakkabı ve saraciye teknolojisi alanının, ayakkabı modelistliği dalı, saraciye modelistliği dalı, grafik ve fotoğraf alanı, inşaat teknolojisi alanının restorasyon dalı, kuyumculuk teknolojisi alanı, seramik ve cam teknolojisi alanı, sanat ve tasarım alanı ile radyo televizyon alanının grafik animasyon dalı ile Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı protokollü okulların ilgili alanlarını tercih edebilmek ve kayıt yaptırabilmek için:
  11. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu programlarına genel başvuru şartlarının yanında, ilköğretim okulu 6 ve 7. sınıflarda resim dersinin yıl sonu notunun her sınıf için en az "iyi" derece olması,
  12. Özel yetenek sınavına girmesi ve başarılı olması şartları aranır.
  13. Yukarıda sayılan alanlarda öğretim yapan özel okullarda da aynı şartlar aranır.

Anadolu Öğretmen Liseleri

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
  2. 6, 7 ve 8. sınıfta sınıf tekrar etmemiş olması,
  3. Özel Anadolu öğretmen liselerinde de aynı şartlar aranır.

Anadolu İmam Hatip Liseleri

Anadolu imam hatip liselerinin genel başvuru şartları dışında özel başvuru şartları bulunmamaktadır.

Anadolu Sağlık Meslek Liseleri

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
  2. Sağlığının girmek istediği mesleğin öğrenimine ve yürütülmesine elverişli olduğunu hekim raporu ile belgelendirmesi(Öğrenciler; Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 112. maddesi esaslarına göre oluşturulan Kayıt-Kabul Komisyonu tarafından ayrıca değerlendirilir. Sağlığı girmek istediği mesleğin öğrenimine ve yürütülmesine elverişli olmayan öğrencilerin kaydı yapılmaz veya sağlık kurulu raporu almaları için en yakın ikinci basamak yataklı tedavi kurumuna yönlendirilir.),
  3. Özel okullarda da aynı şartlar aranır.