Özel Safiye Sultan Lisesi öğrencileri Saltuk Aksakallı ile Sümeyye Sereyim, öğretmen ve öğrencileri tahta silme derdinden kurtaracak yeni bir tasarım yaptılar.

 

Özel Safiye Sultan Lisesi öğrencilerinden Saltuk Aksakallı ve Sümeyye Sereyim, kendi kendini silen tahta projesiyle öğretmen ve öğrencileri bu büyük sıkıntıdan kurtarmayı hedefliyor.

 

5 Ay İçinde Yaptılar

Yeni icatlarına ise AUTO-SİL adını vermişler. Burslu eğitim gören iki başarılı öğrencinin hedefi 'Düş Çizgisi' adlı uluslararası tasarım yarışmasında dereceye girmek. Saltuk ve Sümeyye tasarladıkları proje ile ilgili şu bilgileri verdiler: "Bu tasarımı 5 ayda yaptık. Çok çalıştık. Düş Çizgisi adlı uluslararası tasarım yarışmasında okulumuzu temsil edeceğiz. Alerji, farenjit ve astım hastalarını etkileyen faktörlerden biri de tebeşir tozudur.

 

Uzaktan Kumandalı

Solunan partiküller (tebeşir tozu) bronşlarda refleks kasılmasına neden olur. Sağlıklı insanlarda ise soluk borusuna kaçarsa öksürük krizi geçirtebilir. Toza alerjisi olan arkadaşlarımız ve farenjit hastası birkaç öğretmenimizin rahatsızlıklarından etkilenerek AUTO-SİL sistemini tasarladık. Tahta silme sırasında harcanan zamanın daha iyi değerlendirilebileceği düşüncesi sistemimizi oluşturmamızda diğer bir etken oldu. Uzaktan kumanda yardımıyla kendini temizleyen bir tahta geliştirerek tüm olumsuz etkenleri en aza indirmeyi başardık."

 

Zaman Kaybını Önlüyor

Gençler, bir hafta boyunca öğretmenlerinin tahta silmede harcadıkları zamanı grafiklendirerek bir ayda tahta silmede harcanan zamanı hesaplamış. Sereyim, "Gördük ki ayda 1 saat sadece bu iş için harcanıyor. Projeyi hayata geçirmeye karar verdik. Tebeşirli sınıf tahtasının her iki yanına alüminyum raylı levhaları sabitledik. Tahtanın üst kısmına, elektrik motoru (140 watt) üzerine sarılmış silindir şeklindeki alüminyum levhayı monte ettik. Bu silindirin her iki yanına STD 8M kayışına uygun dişli kasnaklar yerleştirdik.

 

Öğretmenlerden Destek

Tahtanın sağ ve sol alt uçlarına kayışa bağlı makaralar taktık. Makaralara kayışlar bağlayarak motorla ve silgi ile temasını sağladık. Tahtanın arkasına uzaktan kumanda alıcısını monte ettik. Sistemi çalışır hale getirdik. Daha sonra tahtanın alt kısmına farklı renkler için 6 gözlü tebeşir çekmecesi yerleştirdik" diyor. Özel Safiye Sultan Lisesi'nin başarılı öğrencileri Saltuk Aksakallı ve Sümeyye Sereyim, öğretmenlerinden büyük destek gördüklerini de sözlerine ekliyor.