YGS ve LYS'de doğru tercihler, iyi bir üniversiteye girmek için çok önemlidir. Peki doğru tercih nasıl yapılır? İşte doğru tercih konusunda Eğtim Bilimleri ve Kişisel Gelişim Uzmanı Murat Ertan'ın tercih yapacak üniversite adaylarına önerileri.

YGS VE LYS 'de doğru tercihler, iyi bir üniversiteye girmek için çok önemlidir.


1-Tercihinize ve geleceğinize karar verme sorumluluğunun yalnızca size ait olduğunu önemseyin. Son karar sizin olmalıdır.

2- En çok istediğiniz programdan itibaren tercih ettiğiniz bölümleri sıralamalısınız.

3-Tercihlerinizi bir alttaki tercihinizle karşılaştırarak önceki tercihinizin daha çok istediğiniz bir bölüm olmasına dikkat etmelisiniz.

4-Tercihlerinizi yaparken muhakkak bir uzmandan yardım almalısınız. Tercih listesi kişiye özeldir. Arkadaşlarınızın sıralaması sizin için geçerli değildir.

5- Üniversite adayları, toplam 30 tercih yapabileceklerdir.

6- Öğrenciler tercih listesinde, sadece gerçekten yerleşmek istediği yükseköğretim programlarına yer vermelidir.

6- Okul türü, alan, bölüm, yaş, sağlık, cinsiyet vb. koşullarına uygun bölümleri tercih etmemelisiniz.

7-Seçilen yükseköğretim programının özel koşulları titizlikle gözden geçirilmelidir. Bu bölüm yeterince incelenmediği için öğrenciler yerleştirildiği halde kayıt yaptıramamaktadır.

8-Geleceğin meslekleri konusunda araştırma yaparak teknik bilgi desteği almalısınız. ( Rehber Öğretmenler, Eğitim Uzmanları, Meslek elemanları, Meslek Odaları, Gazeteler, İnternet vb. )

9-Puanlarınıza göre tercihlerinizi yaparken göz önünde tutmanız gereken en önemli nokta AOÖP'nin alan içi tercihlerde 0,15; alan dışı tercihlerde 0,12 katsayı ile çarpılacağıdır. Alanınıza yönelik ek puanın ise 0.06 olduğudur.

10- Yerleştirme puanlarınızı, yüzdelik dilimlerinizi ve başarı sıralamalarınızı tercih etmeyi düşündüğünüz bölümlerin taban puanları, yüzdelik dilimleri ve geçen yıl o bölümü en son kazananların sıralamalarıyla karşılaştırmalısınız.

11-Yeni açılan bölümlerin tablolarda puanları belirli olmadığı için diğer üniversitelerle karşılaştırarak ve istek sırasına göre listenizde yer vermelisiniz.

12-Tercih yapmadan önce, Tercih listesindeki alanların çalışma koşulları, gerektirdiği nitelikler, gelecekteki durumunu öğrenmelisiniz.

13- Kişisel özelliklerinizin yatkın olduğu alanları fark etmelisiniz.

14- Tercih listesinde yer vermeyi planladığınız üniversitelerin eğitim programı, sosyal koşulları, kampus koşulları hakkında bilgiye sahip olmalısınız.

16-Seçmek istediğiniz bölümlerin 5 yıl önceki, şimdiki ve 5 yıl sonrası durumu hakkında bilgi edinmeye çalışmalısınız.

17-Yeni açılan üniversite ve programları dikkatle takip etmelisiniz.

18- Ortak alan tercihlerini dikkatle yapmalısınız.

19-Meslek Lisesi çıkışlı adaylar, sınavsız geçişi göz önünde bulundurmalıdır. Sınavsız geçişin kriterleri dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir.

20-Adaylar özel yetenek sınavlarında istedikleri kadar üniversiteye müracaat edebilirler. Özel yetenek sınavında başarılı sayılan aday, kayıt yaptırmasa dahi ilgili bölüme yerleştirildi olarak kabul edilir ve bir sonraki yıl puanı düşecektir.

21-Okul birincisi olan adaylar kendileri için ayrılan bu kontenjana sadece mezun oldukları yıl bir defaya mahsus kullanabilirler.

22-Farklı puan ve alan tercihi yapılabilir ancak bu durumun zorlukları olacaktır.

23- Yüzdelik dilimler ve puanlar fikir vermek amacıyla kılavuza konulmaktadır. Adayların yüzdelik dilimlerinin ve puanlarının tam karşılığı olmayabilir.

24- Hangi tablodan kaç tercih yapabileceğinizi göz önünde tutarak, tabloları dikkatli ve ayrıntılı olarak incelemelisiniz.