Dikkat çocuk var! İnternete sahip olun

Naomi, Netron Gözcü, K9 Web Protection, Senkor... Bu programları bilgisayarınıza yüklediğinizde çocuklarınızın internette hangi sitelere girip giremeyeceğini kontrol edebiliyor ve onları tehlikelerden koruyabiliyorsunuz.

 

İnternet kullanım yaşının bir hayli düştüğü şu günlerde bu programların ücretsiz olarak indirilebildiğini hatırlatmakta fayda var.

Eskiden, parkta bahçede eğlenen, ip atlayan, top koşturan çocuklar artık vaktini sanal âlemde geçiriyor. Kızlar; internette moda, bebek çizimi; erkekler ise araba yarışı ve futbol gibi oyunlarla oyalanıyor. Peki zararlı sitelere hiç girmiyorlar mı? Çocukların ve gençlerin internette karşılaşılabileceği cinsellik, şiddet, uyuşturucu içerikli sitelere karşı ebeveynlerin önlem alması gerekiyor. Çocuklarını internetin zararlarından korumak isteyen anne-babalara hatırlatmak için bazı filtreleme programlarını derledik.

Kids PC Time Administrator

Bu program sayesinde çocuklarınızın bilgisayar başında geçirdiği zamanı kontrol edebilirsiniz. Program, internetten ücretsiz indirilebiliyor ve yüklenen bilgisayardaki dosyaların herkes tarafından görülmesini engelliyor.

RTÜK

RTÜK de ebeveynlerin kolaylıkla bilgisayarlarına yükleyebileceği filtreleme programını web sitesine yerleştirmiş. "Çocuklar İçin İnternet Güvenliği" adlı programı www.rtuk.org.tr'den indirebilirsiniz.

K9 Web Protection

Çocukları zararlı sitelerden koruyan bir program. Windows 2000, XP, Vista, 7 gibi işletim sistemlerinde çalışıyor. Ücretsiz.

ProCon Latte

Cinsel içerikli vb. tüm siteleri bloke etme özelliğine sahip. Whitelist yani güvenilir listesinde yer almayan sitelere de erişimi kısıtlıyor.

Google koruma programı

Google'ın SafeSearch adını verdiği özellik sayesinde arama motorunun listelediği sonuçlar filtrelenebiliyor. Google'ın kendi ayarları üzerinden bu filtrenin düzeni sağlanabiliyor.

Naomi

Bu program da cinselliğin ön planda olduğu siteleri filtreliyor. ww.naomilfilter.org

Netron Gözcü

Netron Gözcü programı da çocukların güvenliği için bilgisayara rahatlıkla yüklenebilecek aile koruma filtrelerinden. ww.netron.com.tr adresinden ücretsiz yükleyebilirsiniz.

İnet Protector

İnet Protctor, dünyada en çok tercih edilen koruma yazılımlarından. Seçilen web sitelerini engelleme, günlük internet kullanımın limitini belirleme gibi birçok özelliklere sahip. www.blumentals.net adresinden yükleyebilirsiniz.

Child Kontrol

Çocukların bilgisayarda geçirdiği süreyi ve gezdiği internet sitelerini kontrol edip filtreliyor. Programın bir özelliği ise ebeveynlere e-posta yoluyla çocuklarını kontrol etmesini sağlıyor.

Senkor

Sürekli güncellenebilme özelliğine sahip bir aile koruma sistemi.

TTNet'in de programı var

TTNet ADSL abonelerinin ücretsiz kullanabilecekleri bu yazılım bilgisayara kurulunca zararlı sitelere girilemiyor. Çocukların belli gün ve saatlerde internet kullanabilmesi için izinler ayarlanabiliyor.