Bilgisayarlar ya da robotların bilinci olur mu?

Bilim-kurgu filmlerinde gördüğümüz robotlar bir gün kendi düşünceleriyle çalışmaya başlarsa sizce ne olur? Acaba bize daha fazla faydası mı olur, yoksa bize zarar mı verirler?

 

HowStuffWorks isimli internet sitesinde yer alan haberde, uzmanlara göre Moore Yasası çok yakında değişecek. (Intel'in kurucularından Gordon Moore, 1965'te bilgisayar işlemcilerinde her 18 ayda bir transistor sayısının ikiye katlanacağını söylemişti. Daha sonra süreyi iki sene olarak düzelten Moore'un bu sözü işlemci üreticileri arasında Moore Yasası olarak kalmıştı.)

Robot dünyasında, mühendisler çoklu eklem noktaları olan makineler oluşturdular. Bazı robotlar çevreyle ilgili bilgileri bir araya getirebilen sensör dizisine sahip. Böylece robotlar basit engeller etrafında manevra yapabiliyor. örneğin, Honda'nın "Asimo" isimli robotu merdiven çıkabiliyor ve koşabiliyor. Üretimden askeri uygulamalara kadar birçok alanda robotlar büyük bir etki yaptı.

Bilgisayarlar ve robotlar daha da gelişti, ancak halen daha birer araçlar. Bazı görevler için faydalı olabilen robotlar ve bilgisayarlar kendi varlıklarından habersizler, sadece programlanan görevleri yerine getiriyorlar.

Peki kendi kendilerine düşünebilselerdi ne olurdu? Bu durum kurgu bilimde yaygın bir konudur. Robotlar birey olduklarını anlıyorlar ve insanoğlu ile robotlar arasındaki dinamikleri değiştiriyorlar. Bu gerçekten olabilir mi?

Halen birçoğumuzun bilincimiz hakkında çok fazla bilgisi yok. Programcılar ve bilgisayar bilimciler yüzeysel seviyede düşünmeyi taklit eden algoritmalar geliştirirken bir robota bilinç vermek için gerekli kodu kırma geride kalıyorlar.

Robotları ya da bilgisayarları bilinçle donatmak imkansız görünüyor. Sadece düşünmeyi taklit eden programlar oluşturulabilir. Bu programlar da robota ya da bilgisayara örnekleri tanıma ve cevap verme yeteneği kazandırabilir. Robotlar, asla kendilerinin farkına varamazlar. Sadece emirlere cevap verirler.

Nörobilimciler ve bilgisayar bilimciler, idrak üreten insan beyninin yapay bir modelini makul şekilde oluşturabilirler. Ancak, beynin nasıl çalıştığını tam olarak anlaşılmadıkça, gerçek bir bilinç oluşturmak yeterli değil.