02 Ağustos 2015 Pazar 08:33

Özel okula dönüşenler tekrar dershane olabilecek. 12 yaş üstü öğrencilerin sınavlarına destek olan etüt merkezleri de açık olacak. Dönüşmek isteyene de engel yok.

Ana­ya­sa Mah­ke­me­si­ (AYM) ders­ha­ne­le­rin ka­pa­tıl­ma­sı­na iliş­kin ya­sa­yı ip­tal et­ti. An­cak Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı (MEB) bu hu­ku­ki ka­ra­rı uy­gu­la­ma­mak için di­re­ni­yor. Ba­zı ders­ha­ne­ler AYM ka­ra­rı son­ra­sı ve­li­ler­den ge­len yo­ğun ta­lep üze­ri­ne ka­yıt al­ma­ya baş­la­dı.Mil­yon­lar­ca öğ­ren­ci ve ve­li­si, eği­tim­ci­ler, ders­ha­ne ve te­mel li­se yö­ne­ti­ci­le­ri ise ME­B’­in dü­zen­le­me­si­ni me­rak edi­yor.

MEB DENETİMİNE İPTAL

Ders­ha­ne­le­rin ka­pa­tı­la­rak özel okul­la­ra dö­nüş­tü­rül­me­si­ni içe­ren ka­nun­la or­ta­öğ­re­ti­me ve­ya yük­se­köğ­re­ti­me gi­riş sı­nav­la­rı­na ve­ya bu sı­nav­lar kap­sa­mın­da­ki ders­le­re ha­zır­lık ni­te­li­ğin­de kurs açıl­ma­sı en­gel­le­ni­yor­du. Ya­say­la, eği­tim ve öğ­re­tim sun­mak ama­cıy­la yü­rü­tü­len tüm fa­ali­yet­ler ME­B’­in izin ve de­ne­ti­mi­ne bı­ra­kı­lı­yor­du.

ÖZEL EĞİTİM VE ÖĞRETİME DEVAM

An­cak AY­M’­nin Ana­ya­sa­’ya açık­ça ay­kı­rı bu­la­rak ip­tal et­ti­ği ka­ra­rı­na gö­re 1 Ey­lül 2015 iti­ba­rıy­la ka­pan­ma­sı ön­gö­rü­len ders­ha­ne­ler, eği­tim hiz­me­ti ver­me­ye de­vam ede­bi­le­cek. Dö­nüş­mek is­te­me­yen­ler ve ha­len ders­ha­ne, kurs ve öğ­ren­ci etüt mer­ke­zi ola­rak fa­ali­yet gös­te­ren­ler ku­rum­la­rın ise sta­tü­le­rin­de de­ği­şik­lik ol­ma­ya­cak. Çün­kü AKP ik­ti­da­rı ta­ra­fın­dan ka­nu­na ko­nu­lan, ‘Ders­ha­ne­ler 1 Ey­lül 2015 ta­ri­hi­ne ka­dar fa­ali­yet­le­ri­ne de­vam ede­r’ hük­mü AYM ta­ra­fın­dan ip­tal edil­di. Bu ne­den­le özel ku­rum­lar öğ­ren­ci kay­de­dip eği­tim öğ­re­tim­le­ri­ni es­ki­den ol­du­ğu gi­bi sür­dü­re­bi­le­cek.

DÖNÜŞÜM 1 EYLÜL'E KADAR

AY­M’­nin ip­tal ka­ra­rı ka­za­nıl­mış hak­la­ra et­ki yap­ma­ya­ca­ğın­dan ve ge­ri­ye yü­rü­me­ye­ce­ğin­den özel okul sta­tü­sü­ne ge­çen­ler de hak­la­rı­nı ko­ru­ya­cak. Ya­ni bu sü­reç­te dö­nü­şü­mü­nü ta­mam­la­ya­rak özel okul sta­tü­sü­nü el­de eden­ler bu va­sfı koruyacak.

İSTEYENE ÖZEL OKUL STATÜSÜ

İs­teyen kuruluşlar ye­ni­den ders­ha­ne kim­li­ği­ni ala­bi­le­cek. Dö­nüş­mek is­te­yen ders­ha­ne­ler de ka­za­nıl­mış hak ne­de­niy­le 1 Ey­lü­l’­e ka­dar özel okul sta­tü­sü­ne ge­çe­bi­le­cek. AYM ka­rar­la­rı tüm ku­rum­la­rı bağ­la­dı­ğın­dan ge­rek­li iş­lem­le­ri yap­ma­yan yet­ki­li­ler suç iş­le­miş sa­yı­la­cak.

KAD­RO­LAŞ­MAYA VİZE YOK

Ders­ha­ne öğ­ret­men­le­ri­nin ME­B’­e bağ­lı okul­lar­da ça­lış­mak için baş­vu­ru­la­rı son­ra­sın­da söz­lü mü­la­kat­la işe alım mad­de­si­ni de AYM ip­tal et­ti.

KPSS’SİZ MÜLAKATLA ATAMA

İk­ti­da­rın dü­zen­le­me­siy­le, MEB bü­rok­rat­la­rı­nın mü­la­ka­tın­dan ge­çe­bi­len öğ­ret­men­ler, KPSS’­ye gir­me­den öğ­ret­men ola­bi­le­cek­ti. An­cak bü­rok­rat­la­rın ba­zı ders­ha­ne öğ­ret­men­le­ri­ne ‘pa­ra­lel ya­pı­’ gi­bi hu­kuk dı­şı ge­rek­çe­ler­le vi­ze ver­me­ye­ce­ği be­lir­til­miş­ti.Key­fi ata­ma­la­ra açık ol­du­ğu için eleş­ti­ri­len bu mad­de ya­sa­nın ip­ta­liy­le ra­fa kalk­mış ol­du.

‘HAZIRLIK NİTELİĞİNDE OLMAYAN’ MUAMMASINA SON

AYM ka­ra­rıy­la, çe­şit­li kurs­la­rın ta­nı­mı­na ko­nu­lan, “Or­ta­öğ­re­tim ve­ya yük­se­köğ­re­ti­me gi­riş sı­nav­la­rı­na ha­zır­lık ni­te­li­ğin­de ol­ma­mak kay­dıy­la­” iba­re­si de kal­dı­rıl­dı.

Böy­le­ce her va­tan­daş ye­te­nek ve de­ne­yim­le­ri­ni ge­liş­tir­mek ve­ya is­tek­le­ri­ne gö­re ser­best za­man­la­rı­nı de­ğer­len­dir­mek üze­re bu kurs­lar­dan is­te­dik­le­ri gi­bi fay­da­la­na­bi­le­cek.

ŞARTLARA UYMAYANIN İZİNLERİ İPTAL

Öte yan­dan dö­nü­şüm sü­re­ci­nin bi­ti­min­de, dö­nüş­me ta­le­bin­de bu­lu­nan ör­gün eği­tim ku­rum­la­rın­dan ge­rek­li şart­la­rı kar­şı­la­ya­ma­yan­la­rın ku­rum aç­ma izin­le­ri ise ip­tal edi­le­cek. AYM, hü­küm al­tı­na alın­dı­ğı için bu mad­de­yi ip­tal et­me­di.

MİLLİ EĞİTİM'DE TASFİYE GERÇEKLEŞMEYECEK

Ta­lim Ter­bi­ye Ku­ru­lu baş­kan ve üye­le­ri, ge­nel mü­dür­ler, grup baş­kan­la­rı ile 81 il­de­ki mil­li eği­tim mü­dür­le­ri­nin gö­rev­le­ri­ne yü­rür­lü­ğe gir­di­ği an­da son ve­ril­me­si de AY­M’­nin ka­nu­nu ip­ta­liy­le en­gel­len­di. MEB kad­ro­su­nun sil baş­tan oluş­tu­rul­ma­sı­nı içe­ren tas­fi­ye­ler böy­le­ce ger­çek­leş­ti­ri­le­me­ye­cek.

Bugün Gazetesi

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: Aktifhaber
Kaynak: Aktifhaber