Dünkü yazımızda tercih yaparken dikkat etmemiz gereken temel noktalara değindik. Bugün çeşitli istatistikler eşliğinde kimlerin kazanma ihtimali olduğunu değineceğiz. İlk önce başvuruları inceleyelim.   

kullan

Bu bilgiler bize LYS’de tercih yapacak potansiyel aday sayısının 784.000 olduğunu söylüyor. Yine bu bilgilere bakarak aşağı-yukarı hangi alanda kaç öğrencinin olduğunu görebiliriz. Örneğin Fen Bilimleri sınavından 267 bin kişi sınava girmiş. Bu rakam, sınava giren sayısal öğrencilerin adedi hakkında bize bilgi verir. Birden fazla sınava girenler hangi alanda tam olarak kaç öğrencinin sınava girdiğini bilmemize engel oluyor. Listeye baktığımızda 160 bin civarında adayın 3 veya daha fazla LYS sınavına başvurduğunu görüyoruz ki bu adayların birçok puan türü hesaplanacak ve bu adaylar kendi alanı dışındaki alanlarda da başarı sıralamaları içinde görünecektir.

kullan

Bu tablo yine bize hangi alanda kaç öğrencinin bulunduğunu aşağı yukarı göstermektedir. Ya da öğrencilerin sıralamanızın kaç kişi üzerinden hesaplandığını bu rakamlardan görebiliriz. Bizim için önemli olan kontenjanlar. Şimdi onları inceleyelim.

Kontenjanlar

ÖSYM bu sene 4 yıllık lisans bölümlerinin kontenjanının 374.068 olarak açıkladı. Ancak hangi alanların ne kadar kontenjanı var açıklamadı. Geçen seneki kontenjanlara bu seneki ortalama kontenjan artışını ekleyerek bir tahmin yapacak olursak aşağıdaki kontenjanlar ortaya çıkıyor.

kullan

Kontenjanlar bize şu net bilgiyi veriyor: Öğrencinin başarı sıralaması kontenjan limitinin içinde yer alıyorsa bu öğrenci doğru tercih yaptığında yerleşir demektir. Geçen sene öğrenci kontenjan limitinin iki katı fazla sırada yer alsa bile doğu illerinden bir üniversitenin ikinci öğretimine yerleşebiliyordu. Bu senede aynı durumun gerçekleşeceğini düşünürsek sıralaması kontenjanın iki katına kadar olan öğrencilerin yerleşebileceğini söyleyebilirdik. Ancak geçen sene neredeyse tüm öğrencilerin her puan türü hesaplanıyordu. Bu nedenle kontenjanların iki katı kadar sıralaması olan öğrenci yerleşebiliyordu. Bu sene bu oran iki katı kadar olmayabilir. İyi ihtimalle şöyle diyebiliriz, eğer öğrencinin sıralaması kontenjan limiti içerisindeyse bu öğrencinin yerleşme ihtimali yüksektir. Eğer bu öğrencinin sıralaması kontenjanın iki kat dışındaysa öğrencinin yerleşme ihtimali düşüktür.