10 yıl önce bu meslekler yoktu

Şu anda yaptığınız işin adını ilk ne zaman duyduğunuzu anımsıyor musunuz?

Siz büyüdüğünüzde ne olmak istiyordunuz? Astronot, doktor, mühendis, öğretmen, film yıldızı… Çocukken ne hayal etmiş olursanız olun, büyük ihtimalle bugün hayallerinizden çok farklı bir alanda kariyerinize devam ediyorsunuz. Peki, şu anda yaptığınız mesleği ilk ne zaman duymuştunuz?

Eğitim ve kariyer portalı FindtheRightSchool.com’un yayımladığı makaleye göre 10 yıl öncesine kadar var olmayan pek çok meslek dalı, günümüzün en popüler işleri arasında. Başta iletişim, enerji ve çevre sektörlerinde ortaya çıkan bu yeni branşlar, özellikle genç neslin kariyer planlarında çoktan ilk sıraya yerleşti. Pek çok şirket ise bu alanda çalışacak uzmanların peşinde. İşte size son 10 yıl içinde ortaya çıkan en popüler 20 meslek…

İŞ İDARESİ

İş sürekliliği uzmanları: Şirketlerin kriz durumlarında ihtiyacı olacak plan ve programları hazırlayan iş sürekliliği uzmanları, bundan 10 yıl önce adı bile bilinmeyen bir alandı.

Elektronik ticaret uzmanları: Siber müşterilerin tercih analizlerini yapan, şirketlerin web sitelerini ve online satış stratejilerini belirleyen bu uzmanların bir süre öncesine adı bile anılmıyordu.

Sosyal medya yöneticisi/ stratejisti: Sosyal ağların gelişmesiyle birlikte şirketlerin gündemine oturan sosyal medya yöneticileri, sosyal ağlar üzerinden eleman bulmaktan şirket reklamını yapmaya kadar pek çok alanda çalışıyor.

Siber konsiyerj: Yöneticilerin kişisel ya da kurumsal ihtiyaçlarını çözüme ulaştıran siber konsiyerjler ulaşım, vize ve evrak temini gibi problemleri çözüyor.

Kullanıcı deneyimi analisti: Web sitelerindeki kullanıcı alışkanlıklarına yönelik bilgileri sınıflandıran bu uzmanlar, kullanıcı profilleri ve olası tercihleri hakkında istatistikler hazırlıyor.

İLETİŞİM...

Blogger: Şirketler, kamu kuruluşları hatta web siteleri için araştırma yapıp blog içerikleri hazırlayan bu meslek dalı özellikle gençler arasında oldukça popüler.

İçerik yöneticileri: Web sitelerinin tüm içeriğinden sorumlu olan içerik yöneticileri, siteye gelen kullanıcı sayısını da artırmaktan sorumlu.

Online politik kampanya yöneticileri: Son olarak ABD başkan seçimlerinde dikkatleri üzerlerine çeken bu uzmanlar, İnternet ve sosyal ağları kullanarak politikacılar için seçim stratejileri yaratıyor.

Video gazetecileri: İnternet’te artık her gün izlemeye alıştığımız haber içerikli videoları hazırlayan bu gazeteciler, online medya alanındaki en parlak branşlardan biri olarak gösteriliyor.

Okul - ev ilişkileri uzmanları: Okul ile veliler arasındaki iletişimi sağlıyor.

ÇEVRE

Karbon kredi tüccarları: Şirketler için karbon emisyon anlaşmaları hazırlıyor.

Çevre ekonomistleri: Hangi enerji türünün ne kadar kar getireceğini hesaplayan çevre ekonomistleri, günümüzde şirketlerin olmazsa olmazlar listesinde.

Çevre yenileme uzmanı: Çevresel felaketlere karşı ne tür önlemler alınması gerektiği konusunda çalışmalar yapan bu meslek dalı, çağımızın en stresli işleri arasında gösteriliyor.

Yeşil pazarlamacılar: Çevreye duyarlı ürünlerin satış ve pazarlamasını yapıyor.

Geri dönüşüm koordinatörleri: Kamu kuruluşları ve özel şirketlerin atıklarının nasıl geri dönüştürüleceğine yönelik çalışmalar yapıyorlar.

ENERJİ

Bioyakıt \ Biodizel ürün geliştirme müdürü: Bu uzmanlar, bioyakıt teknolojileri üzerine araştırmalar yapıyor.

Enerji Brokerları: Enerji alım satımı yapan enerji brokerları oldukça iyi kazanan meslek gruplarından.

Enerji denetçileri: Enerji verimliliğini artırıp maliyetini düşürmek için çalışan bu uzmanlar, özellikle çok katlı plazalarda istihdam ediliyor.

Yakıt mühendisleri: Her türlü araç için yakıt sistemi geliştirme ve kurulumundan sorumlu.

Gaz toplama sistemi operatörleri: Özellikle çöplüklerde oluşan gazları kontrol altında tutan bu mühendisler en yeni yeşil işlerden biri olarak gösteriliyor.