Umut, Buse, Murat... Onlar küçük yaşta uyuşturucu maddeyle tanışan gençlerden sadece birkaçı. Ama diğerlerinden daha şanslılar. Maddenin hayatlarını kararttığının farkına varıp bırakmaya karar verdiler. Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezi'nde (ÇEMATEM) tedavi gören bu gençler, yeni bir hayata başlamanın mutluluğunu yaşıyor.

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, alkol ve madde bağımlılığından kurtulmanın zorlu bir süreç olduğunu belirterek, "İşin temelinde katılım, irade ve başarıyı istemek yatıyor. Sadece ilaç vererek ve hastanede yatarak tedavi mümkün değil.'' dedi.

Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) tarafından bu yıl 28'incisi düzenlenen "Alkol ve Madde Bağımlıları Dayanışma ve Ayıklık Yaş Günü'' kutlamaları kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Kurt, merkezin 1983 yılından beri hizmet verdiğini söyledi. Kurt, bu toplantıyı her yıl düzenlediklerini aktararak, "Burada, bir nevi, hasat mevsiminde meyve toplamak gibi yapılanların karşılığını alıyoruz. Burada birçok kahramanlık öyküsü var. Kahramanlık sadece meydanda olmuyor. Ben bunun bu zamana kadar çok güzel örneklerini gördüm.'' diye konuştu.

Umut K. (17), arkadaş çevresine kendini kabul ettirebilmek için maddeye başlar. Uçucu madde ile tanıştığında henüz 12 yaşındadır. Ailesinin kendisini sevmediğini düşünen Umut, mutluluğu arkadaş ortamında arar. "Bir kere içmekle bir şey olmaz" düşüncesiyle hareket eden Umut, zamanla ecstasy, esrar, eroin kullanır. Maddelere ulaşabilmek için hırsızlık, adam yaralama gibi birçok suça bulaşır. Umut o dönemde yaşadıklarını gözleri dolarak anlattı:

"Bir süre sonra kendimi durduramadım; her zaman maddenin peşindeydim. Evdeki her şeyi sattım, hırsızlık yaptım. Bir ara 1-2 ay bıraktım. Arkadaşlarım 'içelim' dedi, kendimi durduramadım, tekrar başladım." Umut'un ailesi durumu 3 yıl sonra fark eder. Baba Davut K. Umut'ta bir farklılık olduğunu sezinler ama bunu asla oğluna yakıştıramaz. Ta ki arkadaşının 'Umut madde kullanıyor, dikkat edin.' ikazına kadar. Davut K., "Madde kullandığını öğrendiğimde ağladım, bu durumu asla yakıştıramadım. Her seferinde 'benim oğlum yapmaz' dedim. Durumdan emin olduğumda karşıma alıp konuştum. O dönem oğlumun yanında olma zamanıydı. Onunla daha yakından ilgilenmek için, işimi bıraktım. Tedavi sürecinde sürekli yanındaydım." diyor. Umut 2 yıl sonunda ailesi ve kendisinin çabasıyla uyuşturucuyla mücadelesini kazanır. Mutluluğu gözlerinden okunan Umut, "5 aydır temizim. O dönemdeki arkadaşlarımdan uzaklaştım. Ailemle aram iyileşti. Gittiğim yerde seviliyorum. Akranlarıma tavsiyem, depresyona girdiklerinde sakinleşmek için bir şeylerle uğraşsınlar." diye konuşuyor.

Uyuşturucuya artık eroinle başlanıyor

Çocuk Ergen Madde Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi (ÇEMATEM) Klinik Şefi Doç. Dr. Defne Tamar Gürol, alkol ve uyuşturucu bağımlılığının tedavi edilebildiğini söyledi. Sağlık Eğitimcisi Nevin Donbaycı da gençlerin uyuşturucuya artık uçucu madde yerine eroinle başladığını belirtti. Donbaycı'ya göre polikliniğe günde ortalama 20-30 kişi başvuruyor. Maddeye başlama yaşı ise 12'ye kadar düştü. Gençler 'bir kereden bir şey olmaz' deyip deniyor ve bunun arkası geliyor. Donbaycı'nın ailelere tavsiyesi ise, çocuklarla kaliteli vakit geçirmeleri, onları yargılamadan dinlemeleri.

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: ZEYNEP KAÇMAZ, NEŞE POLAT
Kaynak: Zaman