Anadolulu Ahmet ile Mehmet. Yoksulluk içinde büyüdüler. Burslu okudular... Fizik Olimpiyatları'nda dünyayı geçtiler....

İspanya'da düzenlenen Uluslararası Fizik Olimpiyatları'nda, iki Türk öğrenci büyük bir başarıya imza attı. Kastamonulu Mehmet Akif Çetinkaya altın, Mardinli Ahmet Demir ise gümüş madalya kazandı.


Terörden kaçan dahi

İki başarıda da müthiş bir yaşam öyküsü var. Ahmet, Mardin'in Işıyaka köyünde doğdu. Altı yaşında Türkçe'yle tanıştı. Ailesi terörden göç etti... ?imdi İngilizce biliyor, okulunda parmakla gösteriliyor.


Ailesine hasret kaldı

Mehmet Akif de öğretmen bir ailenin oğlu... Olimpiyatlarda 310 kişiyi geride bıraktı ve belirli puanı geçtiği için "birinciler" sınıfına girdi... "Olimpiyat nedeniyle altı aydır ailemi görmüyorum" diyor...

'Fizik kuralları'na aykırı bir başarı...

Uluslararası Fizik Olimpiyatları'nda birinci olan Kastamonulu Mehmet Akif Çetinkaya ve üçüncü olan Mardinli Ahmet Demir Türkiye'nin gururu oldu. Maddi sıkıntı içinde büyüyen ve liseyi burslu olarak okuyan her iki gencin de ortak hedefi, eğitimlerini yurtdışında tamamlamak ve bilim adamı olmak.

Bu yıl İspanya'da gerçekleştirilen 36'ıncı Uluslararası Fizik Olimpiyatları'nda altın ve bronz madalya alan iki Türk genci, maddi yokluklar içinde yeşeren bir başarı hikayesine imza attı. Fatih Koleji lise 3. sınıfı bitiren Mehmet Akif Çetinkaya, 36. Uluslararası Fizik Olimpiyatları'nda dünya genelinde 40. olarak, tam 310 kişiyi geride bıraktı ve altın madalyanın sahibi oldu. Kastamonulu Çetinkaya da, öğretmen bir ailenin oğlu. Orta okul sonrası girdiği LGS sınavında Türkiye genelinde 408. olan Çetinkaya, Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Bölümü'nde okumak ardından da Amerika'da eğitimini sürdürmek istiyor. Ailesinin imkanlarıyla olimpiyatlara katılmasının imkansız olduğunu söyleyen Çetinkaya, "Ailemi olimpiyatlar nedeniyle 6 aydır göremiyorum. Onların fedakarlığı da çok büyük" diyor.

Aynı lisede burslu okuyan ve lise son sınıfa geçen Ahmet Demir, fizik olimpiyatlarında bronz madalya kazanarak, Mehmet Akif'ten sonra Türkiye'nin ikinci gururu oldu. Aslen Mardinli olan ve Mazıdağı'nın Işıyaka Köyü'nde dünyaya gelen Demir, Türkçe'yi ancak 6 yaşında öğrenebildi. Artık çok iyi düzeyde İngilizce konuşan Demir'in ailesi terörden dolayıköyleri boşaltılınca Diyarbakır'a göç etti. 2001'de Köye Dönüş Projesi'yle birlikte aile yine Mardin'e dönen Demir girdiği sınavla Diyarbakır'daki Ortadoğu Koleji'ni burslu okumaya hak kazandı. Burada orta öğrenimini tamamlayan Demir, Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda da (LGS) Türkiye genelinde 180'inci oldu.

'HEP KATILMAK İSTERDİM...'

Bu başarıyla İstanbul'daki Fatih Koleji'nde burslu okuma hakkı elde eden Demir, öğretmenlerinin yönlendirmesiyle Fizik olimpiyatlarına hazırlanmaya başladı. Bu yıl 3-12 Temmuz tarihleri arasında İspanya'da düzenlenen 36. Dünya Fizik Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil eden bir grup Türk öğrenciden biri olan Demir, dünya genelinde 350 öğrenciden 102. olarak bronz madalya almaya hak kazandı. "Olimpiyatlara girenlere çok imreniyordum. Keşke ben de katılsam, dünya çapında yarışsam diyordum. TÜBİTAK'ın yaptığı elemelerde ilk aşamada Türkiye birincisi oldum. Mutluluğumu anlatamam" diyen Ahmet Demir'in ailesi hala Mardin Mazıdağı'nda çiftçilik yapıyor. Demir, burs alamadan bu noktaya gelemeyeceğini söyleyerek ekliyor: "Amacım bilim adamı olup ülkeme hizmet etmek."

 

Onlarla gurur duyuyorum

Ahmet ve Mehmet Akif'in fizik öğretmeni olan Ender Babal, öğrencilerinin başarısından büyük gurur duyduğunu belirterek, "Fizik, matematik ve geometri bilgileri, master seviyesinde. Fizik sorularını benden bile hızlı çözüyorlar. Uluslararası olimpiyatlarda madalya alan öğrencilere YÖK, ÖSS'de 180 barajını aşmaları halinde istedikleri fakültede okuma hakkı tanıyor. Bu onlar için büyük şans" diyor.