Sevgili Arkadaşlar;

Bugün sizlerle etkili test çözme teknikleri hakkında biraz bilgi paylaşmak ve ders çalışırken size ışık tutacak performansınızı artıracak bir takım bilgiler vermek istiyorum. Şüphesiz her derse çalışma metodu farklıdır; ancak yine de genel bir test çözme tekniklerinden bahsetmek yararlı olacaktır diye düşünüyorum. Sınav hazırlık sürecinde test çözmek çalıştığımız konuyu pekiştirmek manasına gelir ki gireceğimiz sınav için birer antrenman niteliği taşımaktadır.

Test çözmeye geçtiğimiz bir konuşa bu aşamaya geldiğimize göre önce konuyu çalışmışız demektir. Yani verimli ders çalışma tekniklerini anımsayacak olursak;

1.       Evde ön hazırlık

2.       Derste etkin dinleme

3.       Evde tekrar

4.       Çözümlü sorular

5.       Soru bankası

Bunları sürekli tekrarlıyorum ve ilerleyen aşamalarda da tekrarlamaya devam edeceğim. Çünkü bu maddeler anayasamız ve her konuya uygulamamız gerekiyor diye bahsetmiştik. Şimdi soru bankası yani test çözmeye geçtiğimize göre ondan önceki 4 maddeyi uygulamışız demektir. Biz bir konunun anlaşılıp anlaşılmadığını öğrencilerimiz ile şöyle değerlendiriyoruz. Çalıştığımız konuyu sınıfta kalkıp arkadaşlarımıza anlatacak kadar öğrendiysek bu konuda test çözmeye geçecek kadar yol kat etmişiz demektir. Yani arkadaşlar test çözme tekniklerinin ilk kuralını;

  • KONUYA TAM OLARAK HAKİM OLMA şeklinde belirlemiş olduk.

Konuya tam olarak hâkim isek bundan sonraki test çözerken bize yardımcı olacak bir diğer husus ise sorunun iyi anlaşılmasıdır. Yani soru bizden ne istiyorsa ne eksik ne fazla onu anlamalı ve buna göre bir yorum gücü geliştirmeliyiz ki bu da yine konunun tekrar edilmesi ile ilgili bir kazanım olacaktır. Unutmayın her sorunun kendine has bir mantığı vardır. Biz bunlara soru kalıpları diyoruz. İşte verimli ders çalışma tekniklerinin 4. Maddesi olan çözümlü soruları inceleme bize bu gücü kazandıracak ve soru kalıplarını öğrenmemizde faydalı olacaktır. Farklı soru tiplerini ise soru bankalarından karşılaştıkça ve çözmeye çalıştıkça çözemediklerimizi çözdürdükçe hem test çözme tekniğimizi hem de konunun anlaşılırlığını daha da geliştirmiş olacağız. O halde test çözme tekniklerinin ikinci kuralını;

  • SORUNUN İYİ ANLAŞILMASI VE YORUMLANMASI olarak belirlemek mümkündür.

Konuyu anlayıp soru kalıplarını öğrendikten sonra bir diğer sorun karşımıza çıkacak ki özellikle deneme sınavlarından sonra birçok öğrenci zaman yetiştiremedim! Hatta gerçek sınavdan sonra yapılan röportajlara kulak verirsek birçok öğrencinin bazı sorulara bakamadım zamanı yetiştiremedim diye feryatlarını her zaman duyduk ve sanırım duymaya da devam edeceğiz. Peki ne mi bunun çözümü? Tabi ki her konu ile ilgili mümkün olduğu kadar çok soru çözmek ve mümkün olduğu kadar çok soru kalıbı öğrenmek. Düşünün konu ÜSLÜ İFADELER ve siz bu konuyu çalıştıktan sonra belli on tane soru kalıbından en az 500 soru çözdünüz sınavda o soru karşınıza geldiğinde sanki tanıdık bir arkadaş görmüş gibi sevineceksiniz ve mümkün olan en kısa sürede o soruyu çözeceksiniz. Hiç tanımadığınız bir ile gittiniz bir akrabanızı ziyaret edeceksiniz. Ve ziyarete gittiğiniz ev sizi bir iş için çarşıya göndermeye karar verdi. Gideceğiniz yeri size tüm ayrıntısı ile tarif etti yola çıktınız yine de bulmakta zorlandınız belki birkaç kişiye adres tarifi sordunuz. Sonunda zorda olsa buldunuz ama 15 dakikada gidebileceğiniz yeri yarım saatte bulabildiniz. Peki her gün gittiğiniz okulunuzu ya da kafeyi ya da çok samimi bir arkadaşınızın evini bulmakta zorlanıyor musunuz? Tabi ki hayır en kısa yolları nasıl gidilebileceğinizi daha önceden defalarca gittiğiniz için biliyorsunuz. Soru çözme bunun gibi arkadaşlar eğer o soru kalıbı ile ilgili yeterince soru çözdüysek o soruyu en kısa sürede çözebiliriz. Hayatımızda ilk defa gördüğümüz veya daha önce gördüysek bile hatırlamayacak kadar az gördüğümüz bir soru tipi ise soruyu çözmemiz yani hızımız da o kadar yavaş olacaktır. Öyle ise test çözme tekniklerinin üçüncü kuralını;

  • HIZ olarak belirleyelim olur mu?.

Bunun yanında dikkat etmemiz gereken birkaç hususu daha şöyle hatırlayalım;

  • Sorulara önyargısız yaklaşmalıyız ben bu derste başarılı değilim çözemem şeklinde kesinlikle düşünmeyin. Tahmin ettiğinizden çok daha kolay sorular her testte mevcuttur.
  • Turlama tekniğini çok iyi kullanın size daha sonra zaman tüneli diye bir teknikten bahsedeceğim. Her teste ayrılacak zaman belli olmalıdır. Yani her soruya ayrılacak zaman da belli… Çözemediğimiz soru ile çok zaman kaybetmeden geçip kalan süreyi bu sorulara ayırmalıyız. Aksi halde çözemeyeceğimiz bir soru ile zaman kaybederken geride çözülebilecek birçok soruyu zamanı bitirerek kaybedebiliriz.
  • Çözemediğimiz soruların yanına kendimize has bir takım işaretler koymalıyız. Mesela yıldız işareti bu soruyu çözebilirim ancak sonucu bulamadım. Ya da kare işareti bu soruyu asla çözemem şeklinde işaretler belirlersek. Geriye dönüp turlama tekniği yaptığımıza uğraşıp kesinlikle çözemediğimiz ve çözemeyeceğimiz sorular ile yeniden zaman kaybetmeyi önlemiş oluruz. Bu da bize 30 saniye kazandırır. Bir soru için…
  • Soru köklerine ve özellikle altı çizili kelimeler dikkat edelim. İyi anlayalım bazen olumsuz bir ifadeyi olumlu olarak algılayabiliyoruz.
  • Cevap anahtarına kodlama yaparken ya çözdüğümüz soruyu hemen ya da o sayfayı bir test kabul edip sayfa bitince hemen kodlayalım. Tüm sınavı biriktirip bir defa da kodlamak hata riskini artıracak ve KAYDIRMA yaptım tüm sınavım gitti diye sonradan dövünmemize gerek kalmayacaktır.

Evet, sevgili arkadaşlar benim aklıma gelenler şimdilik bunlar tabi ki bu konu ile ilgili yüzlerce tavsiye geliştirilebilir. Sormak istediğiniz sorularınızı soru cevap bölümüne ya da direk mail adresimden de iletebilirsiniz…

 

                Sevgiyle kalın… Başarılı çalışmalar dilerim.

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: Murat / Eğitim Danışmanı
Kaynak: