Etkili bir performans için aşama aşama plan yapın

Başarılı bir performansa giden yol şüphesiz etkili bir biçimde hedef koyabilmekten geçer.

Koyulan hedeflerin bireyin gerçekleştirebilme potansiyeline uygun, bireye özgü, gerçekçi ve zamanında koyulması bu hedeflere ulaşılabilmesini de kolaylaştırır. Hepimiz çeşitli yollar ve adımlarla hedeflerimize ulaşmaya çalışırız. Hedeflerimizi saptayıp nereye gideceğimizi bildiğimize göre şu aşamada önemli olan oraya nasıl ulaşacağımızı belirlemektir. Lakin kimi zaman kontrolümüz dışında çeşitli durumlar oluşur ve meydana gelen sonuç beklediğimiz şekilde gerçekleşmeyebilir. Her ne kadar sonuca giden adımları biz tayin etsek de sonuç yine de kontrolümüz altında değildir; bizim kontrol edebildiğimiz sadece attığımız adımlardır. Bu yüzden hedeflerimizi gerçekleştirmeye çalışırken "sonuç" üzerinde yoğunlaşıp takılmaktansa hedefimize giden adımlar üzerinde durmak, adımları en iyi şekilde atmaya çalışmak, diğer bir deyişle sürece odaklanmak bireye daha etkili sonuçlarla dönecektir. Nitekim bu adımlar en iyi şekilde atılırsa sonuç beklenilen şekilde olmasa da birey hayal kırıklığına uğramayıp olumsuz duygular yaşamayacaktır. Çünkü birey potansiyelinin el verdiği şekilde hedefine giden süreçte kendini zaten gerçekleştirmiştir. Önemli olan hedeflerimize ulaşmanın kişisel değerimizi belirlemediğidir, yani hedeflerimize ulaşmada başarısız olduğumuzda biz de başarısız oluyoruz demek değildir. Bu açıdan sonuç odaklı hedeflerden ziyade süreci besleyen hedefler motivasyonu diri tutmada ve bireyin hata yaptığı anda ümitsizliğe düşmeyip kendine olan güvenini korumasında büyük önem taşır.

Önceliklerinizi belirleyin

Hayatınızın farklı alanlarına odaklanın: profesyonel, kişisel, ilişkisel, sağlık, maddi, ruhani. Her alanda kısa ve uzun vadeli aralıklarla (30 gün, 1 yıl, 5 yıl, 10 yıl) olmak üzere neler gerçekleştirmek istiyorsunuz? Kendinizi nasıl ve nerede görmeyi arzuluyorsunuz? Burada önemli olan hedeflerin size ait olmasıdır, dayatılması değil.

Hedeflerinizi yazmak üzere bir defter tutun. Böylece tekrar dönüp bakabilirsiniz Yazarken öncelik sırasına ve pozitif bir dilinizin olmasına dikkat edin.

Her hedefiniz için aşama aşama adımlar koyun, plan yapın. Hedeflerinizi adımlara bölün ve her adım için neleri uygulamanız gerektiğini önceden belirleyin. Bu hedefleri nasıl gerçekleştirmeyi arzuluyorsunuz? Kaynaklarınız neler?