Eşiniz evlendikten bir süre sonra çok mu değişti? Size, arkadaşlarına ve çocuklarına karşı davrandığı gibi sevecen davranmadığını mı düşünüyorsunuz? Ya da eşinizle daha sık tartışmaya mı başladınız? Çözüm bir çırpıda olmayacak belki; ama başlangıç için iletişimde mükemmeliyetçilikten biraz uzaklaşıp duygusallığa daha çok yer vermeniz sorunlarınızın çözümünü mutlaka kolaylaştıracaktır.

İnsanlar daha önce gördükleri modellere, aldıkları eğitim vb.'ye göre değişik ortamlarda farklı davranışlar sergilerler. Eğer eşiniz size karşı hiç istediğiniz şekilde davranmamışsa bunun nedenlerinden biri kendi anne-babasında gördüğü modeldir. Ayrıca her insanın kişiliği, sevgi dili farklıdır. Eşiniz sizin ihtiyaçlarınızı, beklentilerinizi doğru şekilde ifade etmenizle kendi hatasının farkına varırsa ve evde gergin bir ortam olmazsa davranışları ve aranızdaki iletişim zamanla değişebilir. İletişim çatışmalarının çözülmesinde kararlılık çok önemlidir. Eşin sorumluluklarını yerine getirememesinden kaynaklanan sorunlar biriktirilmemelidir. Beklentiler karşı tarafı bıktırmayacak şekilde uygun zamanda dile getirilmeli, uzatılmamalıdır. Bu ifadelerde 'sen' dilini kullanmak yerine 'ben' dili kullanmak çok önemlidir. Çünkü, suçlama savunmayı getirecektir.

Kaybettiğiniz heyecanı bulmak için... Kişi değil, olaylar ve ihtiyaçlar hedef alınmalı, onur kırıcı eleştirilerden kaçınılmalı, kişi kendi beklentilerini, ihtiyaçlarını doğru ifade etmelidir. Bazen eşler aynı ihtiyaçlarını farklı zamanda dile getirirler. Bu zaman farklılığı eşler arasında kısır döngüye ve eşlerin birbirinden uzaklaşmasına sebep olur. Olumlu ifadelere, sevgi dolu sözlere birlikte iki tarafın hoşlandığı faaliyetlerde bulunmaya daha çok zaman ayrılmalıdır. Böylece eşler ya evliliğin başında duyup da kaybettikleri heyecanı yeniden duyar, ya da hiç tanımadıkları eşlerini tanımaya başlarlar.

Gündeminizde sadece sorunlar olmasın

Eşler arasında uzaklığa sebep olan etkenlerden en başta geleni sadece ihtiyaçlara odaklanıp duygusal paylaşıma ikinci derecede önem verilmesidir. Buna şu gibi durumlar da yol açar: Eşin kendi anne-babasında gördüğü iletişim şeklini uygulamaya çalışması. Eşlerin karşılıklı olarak ailelerle iletişim şekli. Yalnızlık duygusu, stres. Ekonomik sıkıntılar. Eşlerin birbirini değişime zorlaması. Sorunların sürekli biriktirilmesi ve hepsinin birden çözülmeye çalışılması. Uyum ve değişim için birbirine zaman tanımaması. İhtiyaçları anlatmaktan sohbete fırsat kalmaması.