Doğru tercih yapan dışarıda kalmayacak

Üniversite sayısındaki büyük artış, yükseköğrenimi hayal olmaktan çıkardı.

YÖK, bu yıl üniversite kontenjanlarını, 2 yıllık ve açıköğretim dahil 937 bin kişi olarak açıkladı. Bunlardan 547 bini 4 yıllık lisans eğitimi için ayrıldı. LYS'ye giren kişi sayısının yaklaşık 1,3 milyon kişi olduğu dikkate alındığında, her üç öğrenciden birinin 4 yıllık bölüme yerleşmesi mümkün.

Türkiye'de üniversite sayısındaki hızlı artış, üniversiteyi hayal olmaktan çıkardı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu yılki üniversite kontenjanlarını, 2 yıllık ve açıköğretim dahil olmak üzere 937 bin kişi olarak açıkladı. Bunlardan 547 bini 4 yıllık lisans eğitimi için ayrıldı. 2012 yılında liseden mezun olup sınava girebilecek durumdaki öğrenci sayısı ise 537 bin. LYS'ye giren kişi sayısının yaklaşık 1,3 milyon kişi olduğu dikkate alındığında her üç öğrenciden birinin 4 yıllık bölüme yerleşmesi mümkün. 2007 yılında ise lisans programlarının kontenjanları 207 bindi.

Bu yıl itibarıyla üniversitelerin lisans kontenjanlar son 5 yılda yüzde 100'den fazla artış gösterdi. 2011 yılında 776 bin olan toplam kontenjan, bu yıl yüzde 20 artarak 937 bine çıktı. Kontenjan artışı önlisans bölümleri için yüzde 17 olurken lisans programları için bu artış yüzde 24'ü buldu. Üniversite sayılarındaki ve kontenjanlarındaki artışın sürmesi halinde gelecek yıllarda herkes için üniversiteye yerleşebilmek mümkün olacak. Ancak üniversiteler arasındaki eğitimde kalite farklılığı, üniversitenin bulunduğu şehir ve tercih edilecek bölüm gibi faktörler sınav yarışını az da olsa devam ettirecek.

YÖK'ün verilerine göre 2001 yılında 76 olan üniversite sayısı yüzde 100'den fazla arttı. Halen 62'si vakıf, 104'ü devlet olmak üzere 166 üniversite faaliyet gösteriyor. Hemen tüm illerde devlet üniversitesi var. En çok üniversitenin bulunduğu şehir, 42 üniversite ile İstanbul. İlave olarak YÖK de üniversite kontenjanlarını her yıl önemli ölçüde artırıyor. Bu iki faktörün birleşmesi, üniversite hayaline geçmiş yıllara göre çok daha kolay ulaşma imkânı sunuyor. Uzmanların en önemli uyarısı ise "Tercih yaparken bir uzmandan destek alın. Bunca kontenjan varken yanlış tercih kurbanı olmayın." şeklinde. Öte yandan üniversite adayları, 3 Ağustos'a kadar tercihlerini yapabilecek.

10 üniversitenin 338 bin kontenjanı var

Üniversiteler arasında kontenjan sıralamasında ilk sırada Eskişehir Anadolu Üniversitesi yer alıyor. Açıköğretim bölümleri nedeniyle 109 bin kontenjanı bulunan bu üniversiteyi Erzurum Atatürk Üniversitesi takip ediyor. Atatürk, 65 bin kişilik kontenjanı ile dikkat çekiyor. Bu üniversiteyi 53 bin kişilik kontenjan ile İstanbul Üniversitesi, 20 bin ile de Konya Selçuk Üniversitesi takip ediyor. İlk onda yer alan diğer üniversiteler ve kontenjanları şöyle: Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi 17 bin, Kocaeli Üniversitesi 16 bin, Sakarya Üniversitesi 15 bin, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi 14 bin, Ankara Gazi Üniversitesi 13 bin, Cumhuriyet Üniversitesi 13 bin.