Üniversite hayali kuran gençler için aylardır süren hazırlığın sonuna gelindi. Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) ilki, cumartesi günü yapılacak. Pazar günü ve önümüzdeki hafta sonu da heyecan devam edecek. Dikkatli olan ise sınavı kazanacak. "Soruyu biliyordum ama dikkatsizlikten yapamadım.", "Soruda verilen ipuçlarını görmedim.", "Soruyu beş defa okudum yine anlayamadım.", "Sayfadaki soruları göremedim." türü şikâyetler sınava hazırlanan öğrencilerin çoğu için ortaktır. Bu sorunların temelinde dikkat problemi yatmakta. Dikkat sorununu önlemek için bazı durumlara önem verilmeli.

Soruları tam ve dikkatli okuyun: Soruda neyin sorulduğu iyi anlaşıldığında cevaba ulaşmak daha kolaydır. Zaman kazanma endişesiyle hızlı ve dikkatsizce okunan sorular başlangıçta zaman kazandırırmış gibi görünse de yanlış anlamaya; dolayısıyla sınavda hem zaman hem de puan kaybına neden olabilir. Bu nedenle soruyu okumak zaman kaybı olarak görülmemeli.

Sınavın ilk 15 dakikası önemli: Sınavın en çok yanlış yapılan zaman dilimlerinden biri sınavın ilk 15 dakikasıdır. Çünkü bu zamanlar ısınma süresidir ve genelde en heyecanlı olunan zamanlardır. Bu nedenle ilk 15 dakikada en iyi bilinen, yorumdan çok bilgiye dayanan ve mümkünse puanı çok fazla olmayan derslerin testini çözmeye başlanmalıdır.

Moralsizlik hata yapma riskini artırır: Sınavda üst üste yapılamayan sorular moral bozabilir. Bu da dikkatsizliğe ve sonucunda hata yapmaya neden olabilir. Böyle durumlarda sınavda soruların, kolay, zor ve karışık olarak dizildiğinin, stratejik davranarak soruyla inatlaşmadan bir sonraki soruya geçilmesi gerektiğinin farkında olunmalıdır.

RAKAMLARLA ÜNİVERSİTELER

- 98 devlet, 64 vakıf üniversitesi var.

- Üniversitelerin 760 bin kontenjanı mevcut.

- Her yıl 550 bin öğrenci liseden mezun oluyor.

- 3 milyon 800 bin kişi halen üniversitede okuyor.

Sebep sonuç ilişkisi arayan sorular: Özellikle yorum gerektiren sorularda neden sonuç ilişkisine doğru ulaşmak önemlidir. Bunun için öncelikle soruda verilen bilgileri kullanmak gerekir.

Bu tür sorularda dikkate alınacak ara sözcükler şunlardır: "Bundan dolayı, bu nedenle, bu yüzden, bunun için, için, çünkü, ...den, ...dan."

İki şey arasındaki ayrım noktasını isteyen sorular: Bazı sorularda adaylardan iki durum arasında ayrım noktaları istenebilir. Bu tür sorularda dikkate alınacak ara sözcükler, "X.....dir, Y ise, buna karşın, oysa, aksine, halbuki." sözcükleridir.

İki olay, durum, arasındaki ortak noktayı soran sorular: İki durum arasında farklılıklar sorulabileceği gibi benzerlikler de adaylardan istenebilir. Bu tür sorularda dikkate alınacak ara sözcükler, "Ali gibi Mehmet ve, gibi, ve, ile, de, ...da, benzer bir şekilde." türü sözcükleridir.

Anlatılmak istenen (vurgu) düşünceyi isteyen sorular: Özellikle Türkçe testinde mutlak suretle sorulan ana düşünce, yan düşünce sorularında sözel ağırlıklı sorularda dikkate alınacak ara sözcükler, "Örneğin, çünkü." diye başlayan cümlelerden öncesi; "O halde, böylelikle, böylece, kısaca." diye başlayan cümlelerden sonrası genelde vurgunun yapıldığı yerlerdir.

Soru kökünde ulaşılabilir, ulaşılamaz türü yargılar bulunan sorular: Bu tip sorularda ulaşılabilir olan seçenekler elenerek cevap bulunabilir.

Paragrafı anlamadaki ara sözcükleri içeren sorular: Bu tür sorularda dikkate alınacak sözcükler, yani, kısacası, özetle, buna bağlı olarak, buna paralel olarak, zira, veya gibi sözcüklerdir. Uzun metinlerden şikâyetçi öğrencilerin sınava kadar buna yönelik uygulama yapmalarında fayda vardır.

Paragrafın anlam akışını tersine çeviren ara sözcükleri içeren sorular: "Ama, lakin, fakat, ancak, oysa, tersine, aksine, türü." sözcükleri, doğru ve iyi bir şekilde değerlendirildiğinde paragraftaki anlam bütünlüğünü bulmaya yarayan sözcüklerdendir.

Gediz Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Orhan Keskin, LYS'yi bekleyen öğrencilere uyarılarda bulundu.

Sınavın en zor bölümünün ilk dakikalar olduğuna dikkat çeken Keskin, ilk anlarda su içmek, derin nefes almak ve başarının önünde hiçbir engel olmadığını düşünmenin, olumlu sonuçlar vereceğini belirtiyor. Adayların yoğun bir baskı altında olduğuna işaret eden Keskin, "Bu durum, sınav sırasında paniğe neden olur. Sorulardan önce bunun üstesinden gelmek gerekir. İlk dakikalarda beyin stres üretir, kişi bocalayabilir. Hedefe ulaşmak için bu anları sorunsuz, panik yapmadan geçirmekten başka yol yok." dedi.