DERSHANELER OLMADAN NASIL BİR HAZIRLIK SÜRECİ İZLEMELİYİZ?

Sevgili arkadaşlar; yeni eğitim öğretim döneminin başlaması ile birlikte her yıl olduğu gibi son sınıf arkadaşlarımızı saran bir hazırlık heyecanı ki bu hazırlığın aslında 3 yıl önce lise başlangıcı ile start almış olması gerekirdi… Ancak hayatımızın hiçbir evresinde olmadığı gibi burada da ideal olanı değil hazırlığı son yıla bırakmayı büyük bir çoğunluğumuz tercih etmişizdir.

Hal böyle olunca olması gerekeni değil mevcut durumda ne yapabiliriz? Sorusunu cevaplamamız gerekecektir. İçinde bulunduğumuz yıla kadar hazırlık yılında muhtemelen bir dershane tercih eder ve bu kurumdan aldığımız hizmetle okulumuz bileştirip bir hazırlık sürecine girmiş olurduk. Ancak bu yıl alınan bazı kararlar doğrultusunda daha farklı bir sistem ortaya çıktı. Bununda artı ve eksileri her değişiklikte olduğu gibi yaşanacaktır. Ben eğitim sisteminde alınan kararların doğruluğunu yanlışlığını tartışmaktan yana değilim. Siz sevgili öğrencilerimin mevcut durumu nasıl lehinize çevirebilirsinizden yanayım.

Kısaca bir ayrıntı daha verip sonra yapılması gereken çalışmalara değinmeye çalışacağım; Arkadaşlar unutmayın bu bir puanlama sınavı değil sıralama sınavı yani hedeflediğimiz üniversite ve bölümün alacak olduğu sıralamaya girdiğimiz takdirde hedefimize ulaşacağız demektir. Şimdi gelelim mevcut durumun nasıl lehimize çevirebiliriz. Dediğim gibi bu bir sıralama sınavı her yıl en az bir milyon yedi yüz bin öğrencinin bu sınava girdiğini düşünürsek ve geçtiğimiz yıllarda olan özel eğitim kurumları vb hazırlık kurumlarının olmadığını hesaba karatsak beklide bu yıl her öğrenci istediği kadar hazırlanma şansı yakalayamayacak ve daha az netlerle daha iyi sıralamalara girebileceğiz. Tabi ki bu bir varsayım. Asıl olan tek gerçek birazdan ana hatları ile değineceğim hazırlık sürecinde yapılması gerekenler ve bunların istikrarlı bir şekilde gerçekleştirilmesidir.

Yıllardır rehber öğretmenlerinizden internetten birçok kaynaktan sınava nasıl hazırlanılır konulu birçok çalışma izlemiş dinlemiş okumuş aklınızda bir çok şey kalmıştır. Ben sıra dışı bir rehber olarak tanımlarım kendimi çok fazla odanızda dikkat dağıtıcı fotoğraf bulunmasın müzik dinlenerek ders çalışılır mı vb konulara girmem çok gereklide değildir bence… Benim için önemli olan İSTEMEK VE MOTİVASYON eylemlerini gerçekleştirecek bir organizma sürecine girip girmediğimizdir. Eğer bu işin önemine yeterince vakıfsak ve gerçekten hedefimizi belirleyip hazırlığa başladıysak yani MOTİVE durumdaysak zaten kulağımızdaki müzik sesiniz istesek de duymayız. Bir süre sonra müzik ihtiyacı da belirli bir dönem için kaybolacaktır zaten. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde olduğu gibi bir ihtiyaç karşılanmadan bir diğeri ortaya çıkmayacaktır. Prensibinden hareket edersek; eğer biz psikolojimizi gerçekten sınav kazanma üzerine güdelediysek zaten bu ihtiyacımızı gidermeden de farklı ihtiyaçlara çok fazla gereksinim duymayacağız.

Peki bunun için ne gerekli nasıl motive olabilir sorusunun yanıtını bir sonraki yazımda veya soru cevap bölümünde sizlerle paylaşabilirim. Şimdi giriş bölümünü geçerek (nasıl bir girişse bitmedi J rehberler geveze olur arkadaşlar hoşgörün.. rehber arkadaşlarım kızmasın) daha teknik konularda biraz bilgi verip bu yazıdaki birlikteliğimiz sonlandıracağım.

SINAV HAZIRLIK SÜRECİ

1.Konu Takip Çizelgesi: Mutlaka tüm derslerin konularının (YGS_LYS) yazılı olduğu bir konu takip çizelgesi edinin. Buradan dersleri takip ederek haftalık ve aylık çalışmanız gereken konular mutlak belirlenmeli ve bu plan doğrultusunda hareket edilmelidir. Bitirdiğimiz konunun ismi bu çizelgeden üstü çizilerek ilerleyen aşamalarda ne kadar yol aldığımız görmek açısından da yararlı olacaktır. Veya yine yıl ortasında neyi yapıp yapmadığımız görmemiz açısından yararlı olacaktır. Ama tam bittiğine emin olmadan yani ben artık bu konuya hakimim iç konuşmasını kendimiz ile yapmadan lütfen anne ve babamıza hoş görünmek için listemizi çiziklerle doldurmayalım olur mu? J

2.       Hangi derse nasıl çalışmalıyız: Tabiî ki matematik, fizik, kimya, biyoloji, edebiyat, tarih, coğrafya her dersin ayrı bir çalışma metodu ve konuların anlaşılması için bir çalışma şekli vardır. Hatta bazen aynı dersin konuları arasında bile farklı metodlar uygulamak gerekir. Bazı derslerin konusunu arkadaşlarınıza anlatacak kadar iyi bilmeniz gerekirken. Bazı derslerden soru kalıplarına hakim olmanız esas olacaktır. Yine bu konu ile ilgili ayrı bir başlık halinde sizleri bilgilendirmeye çalışacağım.

3.Ölçme – Değerlendirme: Bir haftalık çalışma sürecinin sonunda haftalık tekrar dediğimiz; çalışılan her konudan en az 30 sorunun yer aldığı konu sınavları çözüp bu sınavlardan hatalarımızın yüzde 10 u geçip geçmediğini kontrol etmeliyiz. Eğer çalıştığımız konu ile ilgili hatamız fazla ise konu tekrarı ve çözümlü soru incelemeleri yapılmalı ve zamanımız genişken arkamızda mümkün olduğu kadar az boşluk bırakmalıyız.

4.Lokal denemeler: Bu en önemli çalışmamız ki uygulama şeklini iyi gerçekleştirdiğimiz zaman kendimizin rehber öğretmeni olabileceğiz. Bu aslında aylık tekrar manasına da gelecektir ki sene sonuna doğru bu metodu haftada bir defa tekrarlamamız gerekecektir. Ayın son haftası elimiz bir deneme kitapçığı ve bir makas alıp denemede ki mat testini geometri testini fizik testini vb. tüm dersleri ayrı ayrı kesiyoruz. Pazartesi başladıysak o gün ders çalışmaya başlamadan önce denemenin sadece mat testini çözüp doğru yanlışlara bakıp eğer daha önce konu takip çizelgesinde üzerini çizdiğimiz ancak hala o konudan yanlış ya da boş bıraktığımız bir durumla karşılaşırsak hemen o konuyu tekrar edip bir iki hatırlatma testi çözüp sonra o gün ki çalışmalarımıza geçiyoruz. Ertesi gün bunu fizik için ya da tm öğrencisi isek Tarih vb nasıl bir sıralama yaptıysak tüm hafta devam ettiriyoruz. Yani ayda bir kez tüm derslerden arkamızda boşluk kalmış mı diye kontrolde bulunuyoruz. Yıl içinde 100 defa lokal deneme uygulaması yaptığımızı düşünürsek 5 ders olarak hesaplayalım ve her defasında bir eksiğimizi bulursak 500 defa konu çalışmış ve eksik gidermiş olacağız ki bu güzel bir çalışma olacaktır.

Sevgili arkadaşlarım;

Daha yapılması gereken çok çalışma ve önünüze çıkacak olan bir sürü sorun olacak ben buradan her zaman sizinle bunları paylaşıp sizlere yol göstermeye çalışacağım. Çünkü sınav hazırlık dönemi çok karmaşık bir dönem olduğu gibi sadece çok çalışılması değil doğru çalışılması iyi taktik alınması gereken bir dönemdir; zaman tüneli, sınav kaygısı, hedefe ulaşmak için rakibin nerelerine vurmalıyım, vb birçok rehberlik konumuz olacak. Bunları ısrarla takip etmenizi öneririm. 11 yıllık meslek hayatımda birçok Türkiye derecesi öğrenci ile çalıştığım gibi baraj seviyesinde nasıl hedefe ulaşılır çalışmaları da yaptık. Yazının başında dediğim gibi bunların birçoğu ayrıntı esas olan sizin bu işi isteyerek yapmanızdır. Siz istedikten sonra biz sizlere her ayrıntıyı sınmaktan zevk duyacağız.