Derse Yoğunlaşmanın Sırrı

Bazen ders çalışırken veya öğretmeni dinlerken dikkatiniz başka bir yöne doğru kayabilir.

Bazen ders çalışırken veya öğretmeni dinlerken dikkatiniz başka bir yöne doğru kayabilir.
Böyle durumlarda beyin gücünüzü çalıştırın. Hedefinize odaklanın ve yapmak istediklerinizi düşünün.

HANİ öğretmen ders anlatırken, herhangi bir nedenden dolayı hayal kurmaya başlarsınız ya... Bu durumda anlatılanları duymazsınız bile. Kendiniz sınıftasınızdır, ama aklınız başka yerdedir. Eğer bu şekilde dikkatinizi toplayamıyorsanız, bunun mutlaka bir nedeni vardır. Her şeyden önce dikkatinizi neyin dağıttığını belirleyin. Daha sonra dikkatinizi dağıtan şeyleri kontrol altına almak için kendinize bir yol geliştirin ve bu yolu alışkanlık haline getirin. Konsantre olmadan çalışma başında harcadığınız saatler, öğrenme adına size pek bir fayda getirmezken; kendinizi vererek yaptığınız az bir çalışma, önemli bir konunun anlaşılmasını sağlayabilir. Peki konsantrasyon pratik olarak nasıl sağlanabilir?

Öncelikle hedefinizi aklınızdan çıkarmayın.

Dersi sevmenizi sağlayacak bir neden bulmaya çalışın.

Dikkatinizi dağıtan ortamlardan uzaklaşın ya da ortamı yeniden düzenleyin.

En verimli çalışabildiğiniz saatlerde çalışın.

Asla yatarak, uzanarak çalışmayın.

Eğer çalışmanız gereken çok şey varsa, bunları küçük parçalara ayırarak çalışın.

Ders çalışırken hayallere daldığınızı fark ederseniz, çalışmayı bırakın. Hayaliniz bittikten sonra tekrar çalışmaya başlayın.

Çalışkan arkadaşlarınızla grup çalışması yapın.

Çalışırken, uykuyu hatırlatacak ortamlardan, televizyon, bilgisayar, telefon ve müzik setinden uzak durun.

Tüm çabanıza rağmen dikkatinizi toplayamıyorsanız o zaman 5-10 dakika ara verin. Sonra tekrar çalışmaya başlayın.

Bahar sizi büyülemesin

HAVALAR ısınınca ders çalışmakta zorlanabilirsiniz. Bazılarınızı yorgunluk, bitkinlik, aşırı can sıkıntısı gibi duygular sarabilir. Ders çalışmak yerine kendinizi dışarı atmak isteyebilirsiniz. Bu istekleriniz gayet doğal. Zaten insanın bahar yorgunluğu yaşamaması için açık havada dolaşması gerekiyor. Fakat, bunu derslerden uzaklaşmak için bir fırsat olarak düşünmeyin.

Sorumluluklarınızın olduğunu unutmayın lütfen. Aylardır ders çalışıp, o kadar emek sarfettiniz. Şunun şurasında okulların kapanmasına birkaç ay kaldı. Hani derler ya; Yüzdük yüzdük, kuyruğuna geldik... Bahar geldi diye dersleri bir kenara atmak, harcadığınız emeklerin bir anda boşa gitmesi demek. Bizim Temel’in ne yaptığını biliyorsunuz:

Temel’le İdris’in canı sıkılmış, ne yapalım diye düşünüyorlarmış. İdris demiş ki: Hadi uşağım yüzerek Amerika’ya gidelim. Bu fikir Temel’e biraz saçma gelmiş, ama kabul etmiş. Yüzmüşler yüzmüşler, aradan çok zaman geçmiş. Birden İdris bağırmış: Uşağım aha işte özgürlük heykeli! Amerika’ya geldik sonunda. Temel ise yorgunluktan bayılmak üzereymiş, son bir gayretle İdris’e bağırmış: Ben çok yoruldum. Geri döneyrum! Unutmayın bütün yıl çalışan öğrencilerin birçoğu bu aylarda eleniyor. Ders çalışmayı terk etmeyen öne geçiyorlar. O zaman çalışmaya devam...

Sınavlardan önce ne yiyelim?

Ebeveynler bu haber size... Yoğun bir çalışma temposuna giren çocuklarınıza sınav öncesi bir şeker vermek, zekálarının açılmasını sağlamaz. Ancak İngiliz Times gazetesinde yer alan beslenme tavsiyelerine kulak vermenizde fayda var! Yediğimiz ve içtiğimiz gıdaların ve onları ne zamanlarda yediğimiz ya da içtiğimizin daha uyanık ve daha dikkatli olmamızı sağladığını belirten gazete, sınav öncesi yedirilmemesi gereken besinleri de sıraladı. Sınava hazırlanan öğrencinin bir akşam öncesi protein bakımından zengin besinlere yönelmesi gerekiyor. Ton balığı, hindi, tavuk ve yumurta yemenin önemine değinen gazete, proteinin konsantrasyonu artırdığını yazdı.

VİTAMİN STRESİ AZALTIYOR

Araştırmaya göre sınava hazırlanan öğrencinin sabah kahvaltısında tahıllı ekmeğe tost, meyve ve yoğurt ile beyaz peynir yemesi gerekiyor. Beyaz ekmeğe tost, şekerli çörek ve kek ise ‘zararlılar’ listesinde yer alıyor. Yazıda, sınav öncesi sinirleri güçlendirmesi için B vitamini bakımından zengin besinler verilmesinin yanı sıra D vitamini haplarının da gençler için gerekli olduğu kaydedildi. C vitamininin de stresli olduğumuz zaman salgılanan adrenalin hormonunun dengelenmesi için gerekli olduğu belirtildi. Ayrıca kafein miktarı yüksek içecekler yerine stres seviyesini dengeleyen papatya çayı gibi içeceklerin tüketilmesi tavsiye edildi.

Siz sorun cevaplayalım

Sınav yaklaştıkça korkmaya başlıyorum. Yeterli çalıştığımı düşünüyorum ama, sınav korkusunu içimden atamıyorum. Bana ne önerirsiniz?

Sınav kaygısının öğrenmeyle ya da fazla ders çalışmakla ilgisi yoktur. Kaygıyı oluşturan, sınavda başarısız olunacağı korkusudur. Öncelikle ders çalışırken başarısızlığı düşünmemek gerekir. Heyecanlanmak aslında çok kötü bir durum değil. Hatta azıcık bir heyecanın insana iyi geldiği bile söylenebilir. Sahneye çıkan tiyatro sanatçıları hep ilk günkü heyecanlarını korumak istediklerini söylerler. Önemli olan, heyecanı kaygıya dönüştürmemektir. Yapılacak en akıllı şey korkuların üzerine gitmektir. Bunun için bol bol deneme sınavı çözün. Böylece korktuğunuz şeyle, yani sınavla defalarca karşı karşıya gelmiş olursunuz. Çıkmış soruları defalarca inceleyin. Geçmiş yıllarda çıkan sorulara baktıkça sınavın o kadar da korkutucu olmadığını göreceksiniz. Bu da sınav heyecanının azalmasında yardımcı olacaktır. Kendine güven duygusu kaygıyı azaltır. Geçmişteki başarılarınızı hatırlayın. Olumlu düşünün. Kafanızdan kötü düşünceleri atın. Ümidinizi kıracak düşüncelerden uzak durun. Kazanmak için her zaman bir şansınız olduğunu unutmayın.

Yaptıklarınızı küçümsemeyin

SINAVLARA hazırlanmaya başladığınız Eylül ayından, sınavın yapılacağı Haziran ayına kadar her gün 100 soru çözdüğünüzü düşünelim. Yaklaşık 9 aylık çalışma süresi geçireceğinize göre, bu sürede 27 bin soru çözeceksiniz demektir. Yani bir öğrenci her gün 100 soru çözerse, sınava kadar yaklaşık 15 soru kitabı bitirebilir. Böylelikle sınavda karşısına çıkabilecek bütün soru tipleriyle karşılaşabilir, soru tekniğini iyice kavrayabilirsiniz. ‘Ben bir şey yapmıyorum, herkes canavar gibi çalışıyor!’ diye düşünmeyin. Diğer öğrencilerin yaptığı çalışmaları gözünüzde büyütüp, kendinizi yetersiz hissetmeyin. Sınavlara hazırlanan herkes sizinle aynı şartlarda yarışıyor unutmayın.