Deneme sınavlarını göz ardı eden öğrenci başarılı olamıyor

SBS ve ÖYS'ye iyi hazırlanmak isteyen öğrenciler, sık sık deneme sınavlarına girerek, hatalarını ve eksiklerini

SBS ve ÖYS'ye iyi hazırlanmak isteyen öğrenciler, sık sık deneme sınavlarına girerek, hatalarını ve eksiklerini görebilir. Deneme sınavları maç öncesi yapılan antrenman gibidir. FEM Dershaneleri Rehberlik Bölümü Zümre Başkanı Faruk Ardıç, bu sınavlarla gerçek sınavın provasının yapıldığını söyledi. Ardıç, öğrencilerin deneme sınavlarını göz ardı etmemelerini ve bu sınavlardan ders çıkarmalarını önerdi.

Sınavlara hazırlanan öğrencilerin başarılı olmak için izlemesi gereken yollardan birisi de düzenli olarak deneme çözmektir. Deneme sınavına giren öğrenci, bu sayede eksiklerini belirler, soru tiplerini kavrar, zamanı nasıl kullanması gerektiğini öğrenir, gelişimini takip eder, bilgiyi kullanma yeteneğini geliştirir, sınav sistemini özümser. Kısacası asıl sınava hazır hale gelir.

Denemelerin gerçek sınavın bir provası olduğunu söyleyen FEM Dershaneleri Rehberlik Bölümü Zümre Başkanı Faruk Ardıç, "Bir sporcu asıl karşılaşmaya çıkmadan önce nasıl defalarca antrenman yaparak eksiklerini tamamlar, yeni taktikler kazanırsa öğrenciler de aynı şekilde gerçek sınavın bir provası olan deneme sınavlarıyla çeşitli taktikler kazanır." dedi. Denemelerin, öğrenciler için bilgi, beceri, yeni stratejiler kazanma ve zaman kullanma becerilerini geliştirme açısından çok önemli bir fırsat olduğunu belirten Ardıç, "Denemeler öğrencilerde gerçek sınav hakkında sağlıklı bir kanaatin oluşması için yapılmış hazırlık çalışmasıdır." şeklinde konuştu. "Mart ayı sonuna kadar tüm konuları özümsemiş olmalı." diyen Ardıç, ocak ayından itibaren öğrencilerin sık sık deneme çözmesini tavsiye etti.

Konu eksiklerinizi belirlersiniz: Eksik konu, öğrencinin daha önce hiç çalışmadığı konu anlamına gelmez. Öğrenci konuyu önceden çalışmıştır. Ancak o konuyla ilgili karşılaştığı tüm soruları çözemiyordur. Dolayısıyla çalıştığı konuya dönerek tüm eksiklerini gidermeli, unuttuklarını hatırlamalıdır. Denemeler, eksikleri görme açısından çok önemlidir.

Zamanı iyi kullanmayı öğretir: Öğrenciler deneme sınavları sayesinde zamanı nasıl kullanacağını öğrenir. Bu sınavlarda kendi durumunu değerlendiren öğrenci hangi bölüme ne kadar zaman ayırması gerektiğini, soru dağılımlarını, hangi konudan kaç soru geleceğini, sınav sırasında yaptığı strateji hatalarını somut örneklerle görür.

Sınav kaygısını yenmeyi sağlar: Orta derecedeki ideal kaygıya sahip öğrencinin dikkatini yoğunlaştırması daha kolay olur. Kaygının hiç olmadığı durumlarda dikkatsizlik ortaya çıkar. Deneme sınavları kaygıyı dengede tutmayı sağlar.

Deneme sınavları yol göstericidir: Denemeler, yeni sınav sistemindeki soruların benzeri olacağından öğrencinin soru tipini kavraması açısından önem kazanır. Bu nedenle çözülemeyen soruların göz ardı edilmemesi, sınavdan sonra yeniden gözden geçirilmesi gerekir.

Deneme çözmek öğrenmenin bir başka yoludur: Öğrenciler soru çözerek de öğrenebileceklerini unutmamalıdır. Deneme sınavları, öğrencilere son aşamada çalışma planını hazırlarken yol gösterici olur. Bu nedenle sınavlardan sonra adaylar, yanlışlarını veya yapamadıkları soruları tek tek gözden geçirmeli, konu eksiklerini belirlemelidir.

 

Deneme çözerken nelere dikkat edilmelidir?

Deneme sınavlarına mutlaka hazırlıklı gidilmeli.

Deneme çözerken hangi dersin testine ne kadar zaman ayrılacağı belirlenmeli ve belirlenen sürede sorular çözülmeli.

Adaylardan gerçek sınavda hangi kurallara uyması isteniyorsa adaylar deneme sınavlarında da bu kurallara özen göstermeli.

Hesap makinesi, cep telefonu, cetvel vb. materyaller kullanılmamalı.

Deneme sınavlarının sonrasında yanlışlar hemen kontrol edilmeli, sorular ve cevaplarıyla alakalı bir analiz çalışması yapılmalı. Eksik konular tespit edilerek hemen tamamlanmalı.

Denemeleri çözerken hazırlamış olduğunuz fiziksel şartlar gerçek sınavı mutlaka çağrıştırıyor olmalı. Denemeye başlandığında bitimine kadar araya bir başka etkinlik konulmamalı.

Deneme sınavlarına girerken rahat bir giyim tarzı tercih edilmeli. Denemeye başlamadan önce tüm ihtiyaçlar giderilmeli.

En zor durumlarda bile denemeye başlandığında mutlaka bitirmeyi hedeflemeli.