En arkadaki ?seyirci? adam

?Bu sabah acelem yoktu. Otobüsten indikten sonra yavaş yavaş yürürken aynı otobüsten inen ve önümde yürüyen üç adamın davranışları dikkatimi çekti. En öndeki sanki arkasından biri kovalıyormuş gibi hızlı adımlarla yürüyordu. Arkasından gideni hayli geride bırakmıştı. Kendi kendime ?bu adam kesinlikle hayatta başarılı olacaktır' diye düşündüm. Onun arkasından yürüyen sakin adımlarla yürüyordu. Belki ?bu adam da hayatta başarılı olabilir' diye mırıldandım. En arkamdan gelen adamın sanki hiçbir amacı yokmuş gibi sağına soluna bakmıyor, sallana sallana yürüyordu. Onun için ise ?işte hayatta hiç bir işe yaramayacak olan serseri' diye düşündüm. Tam o anda bir gerçeğin farkına vardım. Ben bu adamlardan en sondakinin bile en gerisindeydim ve hiçbir şey yapmıyor sadece onları seyrediyordum.?

En arkadaki ?seyirci? adam olmuştum!

Sevgili gençler sınavlara hazırlanırken arkadaki seyirci adam olmak istemiyorsak başarılı olabilmek için etkili çalışma tekniklerini bilmemiz gerekmektedir. ?unu hepimiz çok iyi biliyoruz ki:artık çok çalışan değil, verimli ders çalışanlar sınavlarda başarılı oluyorlar.

Aşağıda verimli ders çalışma için birtakım tavsiyelerde bulunulmuştur:

1-Kişisel özelliklerinize uygun bir çalışma programı hazırlayın. Neye, ne kadar çalışacağınızla ilgili bir planınız olsun.

2- Çalışacağınız süreyi önceden iyi bir şekilde planlayın; bunu yaparken çalışılması gereken dersleri belirleyerek, sayısal ve sözel dersler şeklinde gruplara ayırın.

3-Çalışacağınız dersleri planlarken okuma yolu ile öğrenilecek olan tarih, sosyoloji, edebiyat gibi sosyal derslere çalışmanızın başında yer vermeniz daha uygun olacaktır. Çalışmanın başında zihin yorulmadan sözel derslerin çalışılması öğrenme hızını artırır. Çalışma programınızı her sözel dersten, bir sayısal ders gelecek şekilde düzenleyin. Çünkü benzer derslerin ardı ardına gelmesi zihni yoracaktır.

4-Her gün ders çalışmak için bir zaman dilimi belirleyin ve zor öğrenilen derslere daha çok zaman ve daha verimli olduğunuz zamanı ayırın.Çalışma süresini zaman içinde arttırın.

5-Ödevlerinizi çalışmanızın sonunda yapmanız, tekrar yapmanızı da sağlayacağı için daha yararlı olacaktır.

6- Çalışmış olduğunuz konuyla ilgili olarak 15-20 tane test sorusu çözün. Bu konunun eksiklerinin ortaya çıkmasını ya da konunun daha da pekişmesini sağlayacaktır.

7-Sürekli ders çalışmak daha iyi öğrenmeye yol açmaz. Aksine öğrenme veriminin düşmesine neden olur. Verimli ders çalışmak kısa ama etkili ders çalışmaktır. Çalışmanın yanında; dinlendirici, sportif ve kültürel uğraşlara da zaman ayırmanız (tabi ki dozunu iyi ayarlamak şartıyla) sizi daha başarılı yapacaktır. Bu nedenle çalışma programınızın içerisine bunlar gibi boş zaman etkinlikleri koymanız yararlı olacaktır.

8-Verimli ders çalışma için en uygun süre 20-40 dakika arasında bir süredir.Örneğin 30 dakikalık çalışmadan sonra 10 dakikalık tekrar yapmak ve bitiminde ise 10-15 dakikalık molalar vermek çalışmanızı daha verimli hâle getirecektir.

Geçenlerde bir öğrencim, 7 saat çalıştığı hâlde deneme sınavlarında başarılı olmadığını ve sınavı kazanma ümidini kaybetmeye başladığını söyledi.

Ona:?Nasıl çalıştın?? diye sordum.

Soruma şaşırdı:?Nasıl çalışacağım, kitabı ve notları okuyarak? dedi.

Kendisine şu yolu önerdim:?Bir saat çalışmak yerine üç saat çalışsaydın ve bir saatini tekrar yapmaya ayırsaydın, öğrendiklerini kendi kendine ya da arkadaşlarına anlatsaydın o zaman daha başarılı olurdun.?

Aynı öğrencim son denemeden sonra yanıma yaklaştı:

?Önerinizi yerine getirdim. Bu defa en iyi puanı almasam bile artık umutsuz değilim.Gelecek sınavda en iyi puanı nasıl alacağımı biliyorum? dedi.

9-Verimli ders çalışma uygun çalışma ortamının varlığına bağlıdır. ?mkânlar çerçevesinde bir çalışma odası ayarlayın. Eğer imkânınız varsa çalışma odanızı özel olarak döşeyin. Çalışma masanızı cam kenarına yerleştirmeyin. Böylece dışardan gelecek ses ve hareketin sizin dikkatinizi dağıtmasını önlemiş olursunuz. Çalışma odanızın duvarları boş olmalıdır. Yani afiş, resim, poster gibi objeler duvarda yer almamalıdır. Duvara hedefinizle ilgili yazı ve resimleri asabilirsiniz. Çalışma masanıza ışığı karşıdan alacak şekilde yerleştirin. Işığın arkanızdan gelmesi gözlerinizin yorulmasına yol açacaktır.

Unutmayın: Verimli ders çalışma, uygun ortamda masa başında yapılır. Bunların dışında oturma odasında, yatarak, müzik dinleyerek, bir şeyler yiyerek veya içerek... ders çalışılmaz. Çünkü iki iş bir arada yapılmaz. Örneğin ders çalışırken müzik dinlemek iki faaliyetinde tam olarak yapılamamasına neden olacaktır.

10-Ders çalışırken bir anda hayal kurmaya başlamak motivasyonumuzu bozacaktır. Böyle durumlarda önereceğim iki yoldan birini yapmak verimli ders çalışmamızı sağlayacaktır. Birincisi; hayal kurmaya başladınız ise hayalinizi ders çalışmanın sonunda kurmak için erteleyin. Dersin bitiminde 10 dakikalık hayal kurmayı, kendinize bir ödül olarak koyun. Eğer birinci yolu yapamıyorsanız ikinci yolu deneyin. Ders çalışmayı bırakın ve hayalinizi tamamlayın, hayaliniz bittikten sonra ders çalışmaya tekrar başlayın.

?unu unutmayınız: ?Sınava hazırlanırken hayal kurmak olmazsa olmaz koşuldur.? Hayal kurma sayesinde sıkıntılı ders çalışma sürecini eğlenceli hâle getirebiliriz.

11-Çalışmış olduğumuz dersin verimli olmasını engelleyen birtakım endişeler de olabilir. Bunlar: Bu sınavda başarılı olabilecek miyim? Bu iş olmayacak, ben bu sınavı kazamayacağım gibi olumsuz düşünceler sınava hazırlanan bir kişinin zihnini meşgul eder ve ders çalışmasına engel olur. Yapılması gereken aşağıdaki sorulara cevap vermektir:

Bu düşünceler benim çalışmamı kolaylaştırıyor mu?

Bu düşünceler amacıma hizmet ediyor mu?

Bu düşünceler bana yardımcı oluyor mu?

12-Ders çalışmaya başlamadan önce her türlü fiziksel ihtiyaç karşılanmalıdır. Derse konsantre olmuşken ara verilmemelidir. Gerekli araç ve gereçler yanımızda hazır bulunmalıdır. Çalışma masamızın üzerinde ders materyalinin dışında hiçbir şey olmamalıdır. Çünkü dersin tam ortasında gerekli araç ve gereci almak için kalktığınızda aynı motivasyonu yakalayamayabilirsiniz.

13-Dersiniz bitmeden önce çalışma isteğiniz azalmış ise çalışmanıza son vermeyin.Kendinize bazı kurallar getirin ve bu kurallara uyun. Örneğin, ?beş sayfa daha okumadan kalkmayacağım, otuz soru daha   çözmem gerekir? gibi. Daha sonra bir süreliğine çalışma yerinden ayrılın.Eğer çok sıkılmış iseniz ya da uykunuz geldi ise birtakım fizik egzersizler yapabilirsiniz. Bu sizin üzerinizdeki uyuşukluğu atmanıza yardımcı olacaktır.

14-Çalışma esnasında kendinize küçük ödüller koyun. İlgi ve dikkatiniz dağılmış ise çalıştığınız konuyu bitirince kendinizi ödüllendireceğinize söz verin. Örneğin bir fincan çay içmek, bir meyve yemek (ama asla tv izlemek değil) gibi.

15-Her çalışma seansından sonra mutlaka 10 dakika ara verin. Bu arada beden gevşer, zihin öğrendiklerini sağlamlaştırır. Verilen arada zihin öğrendiklerini ayırıp yerleştirirken hatırlama oranı da yükselecektir.

16-Öğrendiğiniz tüm bilgileri muhakkak tekrar edin. Eğer tekrar etmezseniz zihin öğrenilmiş olanın % 80'ini unutur. Bu nedenle günlük, haftalık ve aylık tekrarlara çalışma planımızda yer vermeliyiz.

17-Okuduğunuz konuları, öğrendiğiniz bilgileri kendi cümlelerinizle ifade etmeye çalışın. Çalıştığımız dersle ilgili sınavda çıkabilecek soruları tahmin etmeye çalışın. Üretilen sorular öğrenilen konuların zihinde kalmasını sağlayacaktır.

18-Bütün bu saydıklarımızdan daha fazla öneme sahip olan bir madde de neden çalışmamız gerektiğini bilmemizdir. Yani bu çalışmanın sonucunda bir ?amacın? olması gerekmektedir. Ne için çalıştığımızı bilmemiz gerekir.Yoksa amaçsız bir çalışma zaman kaybından başka bir şey olmayacaktır. Unutmayın: ?Niyet ederseniz fırsatın gelmesi de gecikmeyecektir.?