Mayo Clinic'te yer alan habere göre, çocuklarınızı kurşuna maruz kalmaktan korumak için dikkat etmeniz gereken konular şunlar:

Kurşuna maruz kalmak niçin çocuklar için tehlikeli?

Kurşun birçok yerde bulunan ve tespit edilmesi zor olan bir metaldir. Çocukların bu metalle karşılaşma riski daha yüksek. Çünkü, ellerini ve ellerine geçen her şeyi ağızlarına götürüyorlar ve büyüyen bedenleri kurşunu kolayca emiyor. Hatta çocuğunuzun yarım fincan kanında bulunan 10 mikrogram (gramın milyonda biri) kurşun bile çocuklarınıza zarar verebilir.

Bu oranın fazlası ise kansızlığa, kas ve kemik gelişiminin yavaşlamasına, işitme bozukluğuna, öğrenme güçlüklerine, sinir sistemi ve böbrek hasarına, kas zayıflığına, konuşma, dil ve davranış problemlerine, beyin hasarına yol açabiliyor.

Sağlıklı görünen bir çocuğun kanında bile fazla miktarda kurşun bulunabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Kurşuna maruz kalmanın en yaygın nedenleri neler?

- Doğum öncesi maruz kalma: Kurşun plasentaya geçebiliyor. Bir bebek tipik olarak annesinin kurşun yoğunluğu seviyesine sahip olabilir.

- Toprak ve su: Bitkilerden ya da benzin katkı maddelerinden gelen kurşun partikülleri toprakta yıllarca kalabiliyor. Kurşunla lehimlenen kurşun ve bakır borular bu partiküllerin içme suyuna geçmesine yol açabiliyor.

- Kurşun boya: Evlerde, çocukların oyuncaklarında ve mobilyalarda kurşun boya kullanılması Amerika'da 1978 yılından beri yasaklandı. Ancak yine de kurşun bazlı boyalar birçok eski evde, apartmanda duvarlarda ve doğramalarda bulunuyor. Ayrıca seramiklerde, porselen ve çinilerde bulunan sır, kurşun içeriyor.

- Çocukların ürünlerinde bulunuyor. Mama önlüğü, sırt çantası, araba koltuğu ve beslenme çantası gibi ürünlerde kurşun bulunuyor. Eğer ürün yanmışsa, hasar görmüşse veya bozulmuşsa, çocuklar bu ürünlerdeki kurşunu ağızlarına sokarak, çiğneyerek veya soluyarak absorbe ederler.

- Ev tozu: Boya parçalarından ya da dışarıdan eve gelen topraktan dolayı ev tozu da kurşun içerebilir.

- Üretim, işlenme, paketlenme, hazırlanma ya da depolanma süreçleri boyunca kurşunla temas eden gıdalar da kurşun içerir.

- Makyaj malzemeleri ile saç boyalarında kullanılan boyalar da kurşun içerebiliyor.

- Naylon ile naylon ve polietilen karışımı liflerden yapılan yapay çim sahalar da kurşun tozu içerir. Çocuk bunları soluyarak ya da yutarak zehirlenebilir.