Çocuklarda küfür etmenin ilk adımı: Taklit

Yaptığı olumlu davranışlarla tatmin olacağı ilgiyi görmeyen çocuklar, uygun olmayan davranışlara veya argo sözlere başvuruyor.

Ebeveynin, olumsuz davranışlarda göstereceği öfkeli, küfürlü ve sert tepkileri, çocuğu ilgisiz kaldığında bu davranışları taklit etmesine sebep olabiliyor. Mahremiyet eğitiminde aile modelinin çok önemli olduğunu söyleyen Pedagog Ali Çankırılı, aile kuralları ve ahlaki değerleri olan sağlıklı bir ailede çocuğun küfürlü sözleri sokakta ve okulda başka çocuklardan duyacağını aktarıyor. Sağlıksız bir ailede yetişen çocukların, aile büyüklerinden duydukları küfürlü konuşmaları taklit yoluna gideceğine işaret eden Çankırılı, "Anne-baba, çocuğundan küfürlü bir söz işittiğinde, yumuşak bir dille bunun ne anlama geldiğini anlatmalı ve küfürlü konuşan çocuklarla arkadaşlık yapmamasını söylemelidir." diyor.

Çocuk Psikoloğu Yasemin Eyüpoğlu ise bu gibi durumlarda yetişkinlerin yapıcı rol oynamasının daha etkili olacağını söylüyor. Eyüpoğlu, 4-6 yaş grubu çocuklarda, bu tarz ifadeler işitildiğinde, ne söylediğine odaklanılmasından çok, söylediklerinin kırıcı olduğunu ifade edebilecek "sözlerin beni üzdü" gibi duyguyu belirten ifadelerin kullanılmasının daha doğru olacağını aktarıyor. Eyüpoğlu, yaşları daha büyük çocuklarda ise söylenen kötü sözlerin sıklığına bakılmasının çözüme daha yardımcı olacağını belirtiyor.