Çocuklar için yarıyıl tatili rehberi

Çocukların heyecanla beklediği yarıyıl tatili başladı. Hem evde yapılalabilecek etkinlikleri, okunabilecek masal kitaplarını hem de birbirinden ilginç çocuk atölyelerini, eğlenceli bir sömestri tatili geçirmek isteyenler için derledik.

Psikolog Mehmet Dinç'in anne-babalara önemli bir uyarısı var: "Çocuklarınızı teknolojiden uzak tutun."

Öğrenciler için sömestr zili çaldı ve iki hafta sürecek yarı yıl tatili başladı. Çocuklar kısa bir süreliğine de olsa okuldan uzaklaşmanın keyfini sürme planları yaparken anne babaları bir telaş sardı. "2 hafta sürecek tatil boyunca çocuğum derslerinden uzak kalacak mı, tatili sadece oyun oynayarak mı geçirecek ya da tatil dönüşü uyum problemi yaşayacak mı?" şeklindeki sorular kafalarını meşgul ediyor. Bu dönemde kimi ebeveynler çocuklarının ağustosböceği gibi çalışmasını istiyor, kimi ise onların günlerini boş geçirmesinden yana. Uzmanlara göre ise çocuklar için bu iki tercih de zararlı. Psikolog Mehmet Dinç, anne-babaların en çok dikkat etmesi gereken konulardan birinin teknoloji bağımlılığı olduğunu vurguluyor. Dinç "Anne-babalar teknolojik aletleri (internet, TV, bilgisayar oyunları) elektronik bebek bakıcısı olarak görmesin, çocukları teknolojik aletlerin kollarına teslim etmesinler" diyor. Dinç, yapılması gerekenin ise çocuklara alternatif sunmak olduğunu belirtiyor. 'Yarı yıl tatilini çocuklar nasıl verimli geçirir?' sorusuna cevap aradık, altertatifleri araştırdık.

 

Tatil boyunca çocuklar ne yapmamalı?

Psikolog Mehmet Dinç: Hiç şüphesiz yaşadığımız çağda teknoloji hayatı birçok anlamda kolaylaştırır ve teknolojik aletlerin kullanımı her yaştan insan için faydalı olabilir. Ancak burada dikkat etmemiz gereken bu kullanımın hangi oranda olduğu ve çocuğun gelişimini nasıl etkilediğidir.

Uzun süreli bilgisayar kullanmak, televizyon izlemek hem fizyolojik hem psikolojik hem de sosyal anlamda özellikle gelişim çağındaki çocuk ve ergenler için ciddi bir tehlike olmaktadır. Bu anlamda çocuklarınıza bazı sınırlamalar getirmekte yarar var. Ancak bunun çocuğa eğlenceli alternatifler sunmadan yapılmasının çok faydalı olmayacağı göz ardı edilmemelidir. Yine kısıtlamaların teknolojik aletlerin tamamı için koyulması önemlidir. Yani günde 2 saat kullanım sınırı TV için ayrı, playstation için ayrı internet için ayrı olmamalı hepsi için toplamda 2 saat olmalıdır. Söz konusu 2 saat içerisinde hangisinin ne kadar kullanılacağına çocuk karar vermelidir. Bu noktada yine dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta anne-babaların kullanımıdır. TV başında olan bir anne ya da eve gelir gelmez TV başına geçen bir baba çocuklara sınırlama getirme konusunda başarılı olamaz.

Evde çocuklarınızla çocuk olun!

Çocuğunuzun yaşına uygun puzzle'lar alıp birlikte tamamlamaya çalışabilirsiniz. Hem çocuğunuzun dikkati gelişir hem de ailece bir etkinlik yapmış olursunuz.

Kelime oyunu scrabble çocuğunuzla birlikte vakit geçirebilmeniz için bir başka seçenek.

Bugünün büyüklerinin çocukluğunda en çok sevdikleri oyunlardan biriydi isim, şehir ve bitki oyunu. Çocuklarınızla birlikte oynayabilir, nostalji yaşayabilirsiniz.

Evde düzenlenecek bir define avı çocukların ilgisi çekecektir. Evin bir yerine kutu (içinde kitap, çikolatalar ya da ailece izleyeceğiniz bir film) saklayın. Çocukların bu define sandığına ulaşmasını sağlayacak ipuçlarını evin çeşitli köşelerine yerleştirin. Her ipucu notu bir sonraki ipucuna nasıl gidileceğini anlatır ve en sonunda ipuçlarını doğru çözen, defineye ulaşır.

Birlikte yemek hazırlamak, hem çocuğunuzla keyifli zaman geçirdiğiniz hem de yeni bilgi ve becerilerin öğrenildiği bir etkinliğe dönüşebilir. Çocukların en sevdiği bu mutfak işlerinin hamur açmak, köfte hazırlamak olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Evde çocuğunuzla birlikte dolapları düzenleyebilir, kütüphanenin tozunu alabilirsiniz. Çocuk hem beceri kazanır hem de sorumluluk paylaşmayı öğrenir.

Eğer aile fotoğraflarınız bir albümde düzenli olarak durmuyorsa ya da tekrar düzenlenilmesi gerekiyorsa bunu ailece yapmak eğlenceli olabilir.

Evdeki artık malzemelerden yeni bir oyuncak tasarlayabilirsiniz.

 

Evde sıkılanlar için...

Ücretsiz uzaya yolculuk keyfi

Eğer çocuğunuz gezegenleri, uzayın derinliklerini, Samanyolu galaksisini merak ediyorsa 27 Ocak'a kadar Armonipark Outlet Center'a uğrayın. 'Uzay ve 3 Boyutlu Film' gösterimlerini ücretsiz izleyebilirsiniz. Gösterimler 11.00'de başlıyor ve 21.00'e kadar devam ediyor. 0212 425 91 00

Yarıyıl Sanat Okulu sizi bekliyor

İstanbul Modern'in, yarıyıl tatili için hazırladığı sürpriz gerçekten çok özel. Yarıyıl Sanat Okulu'nda, animasyon, resim, heykel, çizgi film dallarında pek çok etkinlik yapılacak. Çocuğunuzun sanata ilgisi varsa değerlendirebilirsiniz. Yaş grubu 7-12. Atölyeye katılım ücretli. 0212 334 73 84

 

İzmirli çocuklar, SmartPlay'de randevunuz var

Çocuk oyun merkezi SmartPlay'in Bornova şubesi yarıyıl tatili için özel etkinlikler hazırlamış. Masa etkinlikleri, danslar, drama çalışmaları, yüz boyama atölyeleri ve daha neler neler... 0232 374 15 99

Bitlisli çocukların kayak sevinci

22 Ocak-8 Şubat 2010 tarihleri arasında Bitlis Çiftkaya Kayak ve Kamp Eğitim Merkezi'nde yaşları 8/16 arasında olan çocuklara kayak eğitimi verilecek. Dideban Kayak Kulübü'nden Ecevit Sulukay'dan bilgi alabilirsiniz. 0533 511 42 62

'Ben 10' da var, torna atölyesi de...

İstinyepark'ta çocuklar için 24 Ocak'ta 'Ben 10' etkinliği var. Çocuklar kamera karşısına geçerek sevimli Ben 10 karakterinden biri olacak. 23-24 Ocak, 6-7 Şubat Atölye Çalışmaları'nda ise tornada ve elde seramik şekillendirme, seramik boyama, ebru yapımı, ahşap maket boyama, craft, tişört boyama, artistik yüz boyama, resim ve oyun hamuru köşesi gibi farklı eğlenceler sizi bekliyor... 0212 345 55 55

Mickey'in masal dünyası

Disney Live! Mickey'nin Masal Dünyası adlı gösteri 14 Şubat'a kadar devam ediyor. Haliç Kongre Merkezi'ndeki gösteride çocuğunuz Michael, Minnie, Donald Amca, Goofy, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler gibi masal kahramanlarıyla tanışabilir. 2 yaş üstü çocuklara hitap ediyor. 0212 255 69 28/ 0212 440 05 00

Sevimli tavşan Bugs Bunny geliyor!

Tüm çocukların çok sevdiği sevimli çizgi film kahramanı Bugs Bunny 3-7 Şubat'ta ülkemizde olacak. Ancak yalnız gelmiyor. Tüm ailelerin keyifle izleyeceği 'Basket Show' gösterisine kendisi gibi birçok ünlü arkadaşı eşlik edecek. İzmir; 0232 486 35 36, Ankara; 0312 312 23 63, İstanbul; 0212 665 86 47.

Minik gurmeler mutfakta

Mutfak Sanatları Atölyesi, minik şefler için sömestr tatili için 3 günlük özel bir program hazırladı. 25 Ocak'ta başlayacak eğitimlerde, minik gurmeler spagettiden kumpire, pizzadan mini hamburgere, brownie'den çikolatalı kurabiyelere kadar en favori yiyeceklerini hem pişirecek hem de afiyetle yiyecek. 0212 290 35 50

Hayvan anatomisi nasıl öğretilir?

Kanyon Alışveriş Merkezi'nde açılan The Robotzoo sergisi çocuklarınız için farklı bir deneyim olabilir. Sergide hayvan anatomisi, merak uyandıran eğlenceli ve sürpriz oyunlarla anlatılıyor. Yaş grubu 4-11. 0212 353 54 95

Robot tasarlayan çocuklar

Via/Port, 25 Ocak-1 Şubat arasında çocuklara bilim ve teknolojiyi sevdirecek LEGO Mindstorms Robotics Center adlı bir program düzenliyor. 0216 696 10 01.

Tiyatrosever minikler haydi sahneye

İBB Şehir Tiyatroları, sömestr tatilini tiyatro izleyerek geçirmek isteyen çocuklar için bol oyunlu bir program hazırlamış. Bu oyunları Fatih Reşat Nuri Sahnesi, Kağıthane Sadabad Sahnesi, Kâğıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi, Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi, Ümraniye Sahnesi ve Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde izleyebilirler. Geniş bilgi için bakınız: http://www.ibb.gov.tr/sites/sehirtiyatrolari. 0212 246 06 29.

Çizgiroman Atölyesi

Doğa Koleji, 27 Ocak-3 Şubat tarihleri arasında, sanat yönetmeni Ümit Kireççi ve karikatürist Rıdvan Şoray ile "Çizgi Roman Atölyesi" düzenliyor. Doğa Koleji Artline Sanat Stüdyosu, minik sanatseverlerin yaratıcılıklarını keşfedebilecekleri ebru, kum sanatı, resim gibi birçok etkinlikle sömestr tatilinin ilk haftası boyunca kapılarını tüm çocuklara açıyor. 0216 320 52 00.

***

HÂLÂ OKUMADIYSANIZ BU TATİLDE OKUYUN!

(7-12)

1. Tuhaf Adamlar Serisi, Mevlana İdris, Kipat Yayınları

2. Kuklacı – Kemalettin Tuğcu

3. Puti Puti Pembe-Çev. Nasser Babri, Timaş

4. Al Pembecik Gül Pembecik-Hasan Aycın, Timaş

5. Günün İyiliği, Orhan Bilir, Muştu

6. Küçük Kara Balık-Samet Behrengi, Can Yayınları

7. Bir Küçük Osmancık Vardı-Hasan Naili Canat

8. Yürek Dede ile Padişah–Cahit Zarifoğlu

9. Alkışı Sevmeyen Şair–Murat Kaya, Gonca Yayınları

10. Ece ile Keçe (Çizgi roman), Dağıstan Çetinkaya, Çimadam Yayınları

(12-15)

1. Eşref Saati–Şevket Rado,

2. Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi–Cemal Süreya, YKY

3. Sol Ayağım–Christy Brown

4. Kim Duma Dum Kime-Gökhan Özcan, Uğurböceği Yayınları

5. Uzun Lafın Türkçesi–Alper Bayındır, Güvender Yayınları

6. Define Adası–Robert Louis Stevenson

7. Uçan Sınıf–Erick Kastner, Can Yayınları

8. Üç Silahşörler–Alexander Dumas

9. Gençlerle Başbaşa-Ali Fuat Başgil

10. Boyacının Penguenleri-Richard-Florence Atwater, Doğan Kardeş