Çocuklar görerek öğrensin

Yaz aylarında çocuklarınızla beraber değişik etkinlikler yapabilir, gittiğiniz yerleri de çocukların ilgileri doğrultusunda bir okula çevirebilirsiniz. Çocuklarınızın çok yönlü gelişimi için tatil bir fırsat. Her hususta olduğu gibi bu hususta da

Yaz aylarında çocuklarınızla beraber değişik etkinlikler yapabilir, gittiğiniz yerleri de çocukların ilgileri doğrultusunda bir okula çevirebilirsiniz.

Çocuklarınızın çok yönlü gelişimi için tatil bir fırsat. Her hususta olduğu gibi bu hususta da bilinçli olan ebeveynler çocuklarının hem kişilik gelişimine hem de eğitim hayatlarına etkili olacak farkındalıklar meydana getirebiliyorlar. Bunun için hedefler belirlemek ve geliştirecek gelişim alanlarını tespit etmek önemli. Kışın soğuğu ve koşturmacası çocuklara bazı konularda zaman ayırmayı engelliyor. Görerek, yaşayarak öğrenme için yaz aylarındaki gezileri fırsat bilin. Gezileri planlarken bu amacı da göz önüne alarak ilköğretim öğrencisi çocuklarınızın tarihe, coğrafyaya, güzel sanatlara, mimariye, şehirciliğe çevre korumasına doğal güzelliklere ve bilimin bütün dallarına ilgilerinin artmasını sağlayın.

Müzeleri gezmeden önce çocukların ilgilerini uyandıracak konulardan bahsetmek uygun olur. Her çocuğun ilgisi farklıdır. Bireysel farklılıklar göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı çocuklar müzelerden sıkılırken bazısı çok hoşlanacaktır.

Camileri, külliyeleri, medreseleri, Mevlâna, Hacı Bayram Veli, Eyüp Sultan, Yunus Emre gibi gönül erlerini ziyaret etmek çocukların gönül ufkunu da zenginleştirecek, bu gönül erlerinin hayatları hakkında vereceğiniz bilgilerin akıllarında daha çok kalmasını ve onları örnek almalarını sağlayacaktır.

Farklı semtleri, ilçeleri, illeri görmek çocukların coğrafî ve tarihî yeteneklerinin gelişimlerine katkıda bulunacaktır. Bölgeleri, iklim farklılıklarını, geçim kaynaklarını, doğal güzelliklerini vb. bilmek, sanayide ülke ekonomisindeki yerini anlamak, o bölge halkının kültürü üzerinde etkili olan kişi ve olayları öğrenmek, ancak görerek tam olarak mümkün olabilir.

İklim farklılıkları, bir bölgenin geçim kaynakları, bitki örtüsü ve yerleşim şekli gibi birçok bilgi, gezip görmedikçe yeteri kadar öğrenilemez ve öğrencilere sıkıcı gelir.

Fen bilimlerinin gelişimi için de yaz tatilindeki aktivitelerden yararlanabilirsiniz. Bunun için sizin de biraz fen bilgisine ilgili olmanız gerekir. İstanbul'daki Bilim Merkezi Şişli'dedir.

Canlılar ile ilgili bilgilerin artırılması veya daha iyi anlaşılması için park-bahçe, koru-orman ve hayvanat bahçelerini gezmek de çok yararlıdır.