Sosyal hayattan uzak, yalnızlaşmış, içine kapanmış bencil çocuklar, teknolojinin nimetleri olan TV ve bilgisayarın bir eseri. Paylaşmayı bilmeyen, sanal bir âlemde düşlere dalan gençlik, hayat karşısında zorluklar yaşıyor.

Çocukların yaşadığı zorlukları aşmaları ve onları geleceğe hazırlamak adına Şişli Ufuk Koleji, anasınıfı ve 1. sınıflarda Mind Lab (Düşünce Oyunları) adı altında bir dizi etkinlik başlattı. Bu etkinlikler ile öğrencilerin düşünce becerilerinin yanı sıra, temel yaşam becerilerinin de gelişimini destekleyerek, onları kendi potansiyellerinin farkında, çevresindekilere saygılı, bilinçli, hayatta karşılaştığı sorunlara kendileri çözüm bulabilen insanlar olarak yetiştirmek amaçlanıyor.

Şişli Ufuk Koleji İlköğretim Okulu Müdürü Taşan Deniz, Düşünce Oyunları'nın öğrencilere ciddi bir şekilde nefes aldırdığını, okul yoğunluğunu eğlenceye dönüştürdüğünü söyledi. Deniz, bu etkinlikler ile öğrencilerin problem çözme, bir olayı analiz ederek karar verme becerilerinin geliştiğini ifade etti. Deniz, "Öğrenciler oyunları; soyut kavramları gerçek hayatta da kullanabilecekleri somut becerilere dönüştürmek için birer simülasyon aracı olarak kullanıyorlar." dedi. Rehber öğretmenler eşliğinde, gruplar halinde oynanan oyunlar sadece oyun oynamak, eğlenceli vakit geçirmek için değil, her oyun günlük hayattaki bir sorunun çözümüne yönelik.

Mind Lab Eğitim Hizmetleri Müdürü Feray Akın, Mind Lab ile oyunun çocuk yaşamındaki yerinin yeniden ortaya çıkarıldığını, çocukların oyunla becerilerini, takım çalışması yapmayı, kaybetmeden problem çözmeyi öğrendiklerini söyledi. Okulda bir ders gibi gözükse de bu dersin bir sınavı yok aslında. Öğrencinin bu dersi nasıl algıladığı ancak öğretmenin gözlemiyle ortaya çıkıyor. Tahta ve plastikten yapılmış oyunlar farklı boyutlarda tasarlanmış. 300'e yakın oyun mevcut. Bu oyunları tek kişi oynayabildiği gibi iki ve dört kişi de oynayabiliyor. Eğitimciler genelde iki kişilik oyunları tercih ediyor. Feray Akın, Mind Lab'ın mevcut diğer oyunlardan farklı olduğunu belirtiyor. "Mind Lab'da takım olma, grup oluşturma, yaparak öğrenme söz konusu." diyen Feray Akın şunları söylüyor: "Çocuklar oyunlar üzerinden beceriler elde ediyorlar. Takım çalışması yaparak çocukların özgüvenlerini de kazanmaları ve problemi çözmeyi öğrenmeleri sağlanıyor."

2 yıldır Türkiye'de uygulanan Mind Lab metodu bugün çoğu İstanbul'da olmak üzere 29 okulda uygulanıyor. Oyunlar anasınıfından lise son sınıfa kadar farklılık arz ediyor. Feray Akın, oyunların aslında bir araç olduğunu belirtiyor ve aslolanın oyunu yönlendiren rehberin oyun üzerinden verecekleri olduğunu ifade ediyor. Sistemin uygulanması amacıyla Mind Lab, okullara kendi rehber öğretmenini gönderiyor. İsteyen okullara da öğretmenini yetiştirmesi adına seminerle eğitim hizmeti veriyor.

Şişli Ufuk Koleji İlköğretim Okulu Müdürü Taşan Deniz, hedeflerinin 1-5 sınıflarında bu etkinliği yaygınlaştırmak ve bir kütüphane kurmak olduğunu söylüyor. "İsteyen öğrenci kitap alır gibi bir oyunu alacak ve evde ailesiyle birlikte oynayabilecek." diyen Deniz, bir etkinliğin Milli Eğitim Bakanlığı'nca müfredata da alınabileceğini dile getiriyor.

Mind Lab metodu nedir?

Bir öğretim tekniği. Çocuklara zor ile değil, oyunla öğretmeyi hedefliyor. Oyunlarla çocukları gerçek hayata hazırlamayı amaçlıyor. Düşünce becerilerinin eğitimi ve gelişimini sağlıyor. Dünyada başta ABD, Japonya ve Avrupa ülkeleri olmak üzere 30 ülkede yaygın. Metot çocuklara, karar verme, problem çözme, matematiksel düşünme, hafıza eğitimi, araştırma becerisi, sosyal işbirliği, takım çalışması, yardımlaşma, özdisiplin, öfke yönetimi, hatalardan ders alma, duyguların kontrolü gibi beceriler sağlıyor.