Çocuğunuzun ders notu kötüyse...

Öğrencilerin karne heyecanı yaklaşırken velilere uzmanlardan önemli uyarı..

Öğrencilerin karne heyecanı yaklaşırken velilere uzmanlardan önemli uyarı..

Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumları'nın çalışma takvimine göre 2008-2009 eğitim ve öğretim dönemi 12 Haziran'da sona erecek.

Yorucu bir dönemin ardından 50 bin 525'i yönetici olmak üzere 584 bin 816 öğretmen ile 15 milyon öğrenci yaz tatiline girmeye hazırlanıyor. Karne günü yaklaştıkça notları zayıf olan öğrenciler ise babalarından tepki görecekleri kokusuyla depresyona girerek hayatlarını tehlikeye atıyor. Son 2 ayda bu yüzden intihara kalkışan öğrenci sayısı 10'u buldu. Bu durum, veli baskısını bir kez daha gözler önüne sererken, okulların tatile girmesine yaklaşık 1 ay kalırken bu tür vakaların artmasından endişe ediliyor.

Yaz tatilinin yaklaşmasıyla birlikte ders durumları iyi olmayan öğrenciler strese girmeye başladı. Ailelerinden tepki görmekten korkan başarısız öğrenciler, hayatlarını da tehlikeye atıyor. Daha önce yarı yıl tatiline kısa bir süre kala İzmir'in Konak ilçesinde karnelerinde kırık not olduğu için ailelerinden korkan iki öğrenci, ilaç içerek hayatına kastetmişti. Parkta vatandaşlar tarafından baygın bulunan öğrenciler, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınmıştı. 2 gün önce de Samsun'un Çarşamba ilçesi İmam Hatip Lisesi'nde 10. sınıf öğrencisi bir genç kız, okuldaki başarısızlığının faturasını kendisine kesti.

Depresyona giren 16 yaşındaki öğrenci ilaç içerek intihara kalkıştı. Ailesinin durumu fark etmesi üzerine acile götürülen öğrenci son anda hayata döndürüldü. Öğrenciler arasında intihar vakalarının sıkça görülmeye başlaması üzerine harekete geçen Milli Eğitim Müdürlükleri, velileri uyarmaya başladı. Karnedeki notların çocukların kişiliğine verilen notlar olmadığının altını çizen yetkililer, son dönemde şiddetten kaçınılması gerektiğini kaydetti. Başarısız öğrencilerin velilerini uyaran yetkililer, tehdit, şiddet ve ceza söylemlerinden kaçınılıp onlara hoşgörü ile yaklaşılması gerektiğini belirtiyor.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Psikolog Prof. Dr. Aslıhan Çeber, derslerinde başarısız olan öğrencilerin velilerinin son ayda ılımlı yaklaşım sergilemeleri gerektiğini söyledi. Kırık not korkusunun öğrencilerde kalıcı hasarlar bırakabileceğini ifade eden Çeber, "Başarısızlığın çözümünü öğrenci ve veli bir sezon boyunca birlikte aramalıdır. Ailenin, çocuğunu belli kalıplara sokmadan, tehdit ve şiddetle baskı kurmadan dönem boyunca takip etmesi gerekir. Karne, özellikle babalar için sürpriz olmamalıdır. Çocukları üzerinde psikolojik baskı kuran babalar, büyük bir hata yapmaktadırlar. Aksi halde çocuklarının ruh ve beden sağlığını büyük tehlikeye sokabilirler." dedi.

Samsun Rehberlik ve Araştırma Merkezi Eski Müdürü Alican Usta da velilerin çocuklarına duyarlı davranmalarını tavsiye etti. Kötü bir karne karşısında bazı anne ve babaların hiç beklenmedik bir durumla karşılaşmışlarcasına tepki gösterdiğini bildiren Usta, çocuklara olan sevginin şarta bağlanmamasını istedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nas ise karnesinde düşük notu olan öğrencilerin karamsarlığa kapılmamasını istedi. Nas, "Öğrencilerimiz ancak kendilerine güvenerek 'ben de derslerinde başarılı olabilirim, arkadaşlarımdan benim ne eksiğim var ?' düşüncesiyle, bardağın dolu tarafından bakarak başarılı olabilirler. Velilerimiz de çocuklarının gelişimlerini dikkate alarak onların üzerine olumsuz bir şekilde gitmek yerine onlarla empati kurarak, düşük notlarıyla ilgili kardeşleri ve arkadaşlarıyla kıyaslama yapmadan, küçük düşürücü ifadeler kullanmadan derslerinde başarılı olmalarına yardımcı olmalılar." ifadelerini kullandı.