Her anne baba çocuklarının gelişimi ve onların ruhsal yönleri ile çok ilgilendiklerini zannederler ve söylerler. Hatta çocuklarınızla ilgileniyor musunuz sorusuna karşılık anne ve babalar ilk olarak çocuğu ile birilikte olduğu vaktin süresi ile cevap verir. Evet çocuk ile geçirilen vaktin, özellikle 0-6 yaş döneminde çok büyük önem kazansa da gelişimin bir bütün olduğu başlangıç ve bitiş noktasının olmamasından çocuğun her yaşını kapsayan dönemlerinde bu birlikteliğe ihtiyacı vardır.

Çocukla vakit geçirmenin anne ve babaya en büyük kazançlarından biriside ?sen değerlisin çünkü sana zaman ayırıyorum' mesajını çocuğuna iletmiş olmasıdır. Varlığı ile yokluğu hissedilmeyen ve hesaba katılmayan san ki çocuk evde yokmuş gibi davranışlarda bulunan anne ve baba ise çocuğunun değersizlik hissine kapılmasına neden olabilir. Anne ve babalar kardeşler arasında ayrılan sürede adaletli olmaya dikkat edilmelidir. Toplumumuzda çocuklar ile ilgilenme, birlikte olma genellikle anneye yüklenmiş bir görevmiş gibi görünse de ailenin bir bütün olduğu unutulmayarak,  Oğlu için kararlı ve anne ile uyumlu bir model oluşturabilen, kızı için ise karşı cinsi anlaması, karşı cinse nasıl tepkilerde bulunacaklarını ve karşı cinsten nasıl tepkiler geleceğini öğrenebileceği bir baba birlikteliği de gerekmektedir.

Çocuğunuz ile geçirdiğiniz zamanın uzunluğu değil kalitesi önemlidir. Özellikle çalışan anneler ve iş yoğunluğu fazla olan babalar, çocuklarına ayırabildikleri vakit ve bu vaktin değerlendirilmesi ile ilgili sorunlar uzmanlara en çok sorulan sorular arasında yer almaktadır. Burada önemle vurguladığımız konu; Çocuğu ile geçirdiği vaktin uzunluğunu artıramayan anne ve babalar daha çok çocukları ile geçireceği vaktin niteliğini artırarak çocuğun bu konudaki ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilirler. Hem de Anne ve babalarda çocuklarına yeterince vakit ayıramamanın oluşturabileceği vicdan anksiyetesinden kurtulmuş olur.

Çocukları ile geçirilen vaktin kaliteleştirilmesi adına anne ve babaya öneriler

·          İlk önce günlük yaşam akışı içerisinde kendinize vakit tanzim ederek yaptığınız yemek yeme, TV izleme, uyuma ve benzer birçok yaptığınız günlük işler yanında çocuğunuza vakit ayırmayı unutmayınız.

·          Aile fertlerinin hepsinin katılımı ile ailenize özgü bir gününüz ve faaliyetiniz olsun. (Piknik gitmek, dışarıda yemek yemek, balık tutmak, birlikte spor vb )

·          Çocuğunuz yanınızda iken ona vakit ayırmış gibi düşünebilirisiniz bu aynı yerde bulunma ve aynı şeyleri paylaşma adına güzel olsa da mutlaka yalnız çocuğunuza odaklanacağınız sadece ona vakit ayıracağınız zaman diliminizde olmalı.

·          Her yaş grubuna göre hem anne hem baba olarak ayıracağınız vakit çocuğunuzun mutluluğunu sağlayacak ve onun normal psikolojik gelişimine katkıda bulunacaktır. Aksi takdirde çocuğunuz sizden davranış problemleri ile vakit isteyecek ve onunla zoraki ilgilenmek zorunda kalacaksınız.

·          Çocuğun özel bir hobisi varsa bunu desteklemek için birlikte zaman geçirilebilir.

·          Anne ve baba ev işlerini dönüşümlü olarak yaparsa, diğer ebeveyn çocukla birlikte vakit geçirebilir. Kısaca, etkinlikler ve zaman planlanarak değerlendirilmelidir'

·          Bazı anne ve babalar özellikle çalışan anneler çocuklarına yeterince vakit ayıramamanın verdiği vicdan azabından işinin haricindeki bütün zamanı çocuğuna ayırmaya çalışmaktadır. O zamanda anne babalar ile çocuk çok çabuk karşı karşıya kalmakta ve çocuğun hayatına da fazla müdahil olunmakta bu da çocuğun bireysel gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu konuda denge sağlanmalıdır.