Birçok ailenin yaşadığı problemlerden olan çocuklarını ders çalışmaya motive edememe, verimli bir şekilde ders çalışmasını sağlayamama aslında çocuklardan çok ailelerin tutum ve davranışlarından kaynaklanan bir sorundur.

Çocukların davranışlarının şekillenmesinde ebeveyn tutumlarının önemi son derece fazla olduğu için çocuklarla ilgili yaşanan problemlerde ailelerin kendi tutum ve davranışlarını gözden geçirmeleri yararlı olacaktır. Birçok aile çocuğunun ders çalışmak için masa başına oturmakta sıkıntı yaşadığını, ders çalışmaktan çabucak sıkılıp başka şeylerle uğraştığını, ödevlerini çala kalem yaptığını, kitap okumadığını söyler ama çok azı bunun için bir çözüm yolu arar. Peki çocukların verimli bir şekilde ders çalışması için neler yapılabilir? Çocuklar ders çalışmayı çok sıkıcı bir iş olarak görebilirler. Ailelerin ve öğretmenlerin çocuğa niçin ders çalışması gerektiğini, ders çalışmanın onlara ne gibi faydalar sağlayacağını anlatması gerekir. Evde ders çalışma zamanları eğlenceli bir etkinliğe dönüştürülebilir. Ders çalışma aralarında çocuğa bazı sürprizler yapılabilir.

Derse başlayamıyor

Ders çalışmaya başlayamayan çocuklar için zaman planlaması son derece önemlidir. Çocuk, anne, baba bir araya gelip daha çok çocuğun önerileriyle bir ders çalışma planı oluşturulmalıdır. Bu ders planı içerisinde oyun, yemek ve dinlenme zamanları belli olmalıdır. Planın uygulanması esnasında yaşanacak sıkıntılarda çocuğun hangi yaptırımlarla karşılaşacağı önceden çocuğa söylenmelidir ve en önemlisi aileler alınan kararlar konusunda tutarsızlık göstermemeli ve süreci iyi takip etmelidirler.

Bu davranışlar yanlış!

Önceden çocuğa

söylenmeyen o anda

konulan kurallar, yasaklar veya verilen cezalar.

Şiddet uygulayarak

ders çalışmaya zorlamak.

Başkalarıyla

kıyaslama yapmak.

Bazı kararlar alıp onları takip etmemek, çocuğun yaşadığı problemin çözümü olmayacaktır.