Uzmanlar, çiğ köfte yapımında etin çiğ olarak kullanılması, baharatların fazla miktarda katılması, uzun süre elle yoğrulması ve pişirme gibi sıcaklık uygulaması yapılmaması nedeniyle risk oluşturabildiğini bildirdi.

Güneydoğu mutfağının geleneksel tatlarından olan çiğköfte Ramazan ayında da sofraların baş tacı oluyor. Acılı olan bu tat, oruç ayı boyunca hemen hemen her akşam iftar sofralarını süslüyor. Sofralarında çiğköfteyi eksik etmeyen vatandaşlardan kimisi çiğ köfteyi evde hazırlarken, kimisi de sokaklarda kurulan tezgahlardan satın alıyor.

Vatandaşın çiğköfteyi ilgisi sayesinde bölgede büyük bir sektör de oluştu. Özellikle Ramazan ayında iftar saatine yakın neredeyse her sokak başında çiğköfte tezgahları göze çarpıyor. İnsanların gözü önünde hazırlanan çiğköfte, yeşillikle birlikte paketler halinde satışa sunuluyor. Uzmanlar ise sokakta satılan çiğ köftenin temiz olmayabileceği ve sağlığa zararlı olabileceği uyarısını yapıyor.

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aydın Vural tarafından yapılan saha ve laboratuar araştırmasında, besleyici değeri son derece yüksek olan çiğköftenin hijyen açısında büyük riskler taşıyabileceğine dikkat çekiliyor.

Doç. Dr. Vural, çiğ köfte yapımında etin çiğ olarak kullanılması, baharatların fazla miktarda katılması, uzun süre elle yoğrulması ve herhangi bir şekilde pişirme gibi sıcaklık uygulaması yapılmaması nedeniyle risk oluşturabildiğini söyledi. Çiğ köftenin üretileceği mekanların temiz olmasına dikkat edilmesini vurgulayan Vural, "Yapımı aşamasında temizliğe dikkat" dedi.