?1 Öncelikle şunu kabul etmeliyiz; çalışma, ilham ya da istek yoluyla gerçekleştirilebilecek bir etkinlik değildir.

 

İstek ya da ilham olmadan gerçekleştirilemeyecek etkinlikler vardır. Örneğin; ilham olmadan şiir yazamazsınız. Resim yapabilmek için de isteğinizin olması gerekir. Fakat ders çalışmak, sanatsal bir etkinlik değildir.

 

İstekli bir şekilde ders çalışırsanız;  çalışmaktan sıkılmaz, böylece daha uzun süre, daha verimli çalışırsınız. Sevdiğiniz derslerde durumunuz, eminim bu şekildedir. Peki, sevmediğiniz derslerde ne yapacağız? İstek olmadan(istemeden) nasıl çalışacağız? Motivasyonumuzu nasıl sağlayacağız?

 

Öncelikle şunu belirtelim; motivasyon(güdülenme), istek ve ihtiyaçla birlikte ivme kazanır. Sınavda çıkacak bir konuyu çalışmaya ihtiyacınız vardır. Bu konu aynı zamanda sevdiğiniz derse ait bir konuysa,  ihtiyaç ve istek bir arada olduğu için motivasyonunuz yüksek olur. Sınavda çıkacak konu ya da dersi sevmiyorsanız, bu motivasyonunuz olmadığı anlamına gelmez. Sevmeseniz bile o konuya ihtiyacınız olduğundan düşük düzeyde(seviyede) olsa, bir motivasyondan söz edilebilir.  Ama ben istemediğim şeyleri yapmam, bana zorla bir şey yaptıramazsınız, diyorsanız; şunu hemen belirtelim ki, yaşamımızın içerisinde birçok kez istemediğimiz şeyleri yaparız. Doktora gitmeyi istemeyiz, fakat gideriz. Sıkışık bir belediye otobüsünde seyahat etmeyi kim ister ki? Ama ederiz. Sevmediğiniz bir yemeği aç kalmamak için birçok kez yediğimiz olmuştur. Kızdığımız bir insana karşı bütün sinirimizi bir kenara atarak, mantığımızla hareket edip sakin bir şekilde davranmışızdır. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Öyleyse şunu bilmeliyiz ki, insan her zaman hedonistler gibi isteklerinin ya da arzularının peşinde koşmaz. Bazen istemediği şeyleri, mantığını kullanarak gerçekleştirir.

 

Sınavda başarılı olmak için çalışmanız gereken dersler, konular var ve siz bunları anlayacak kapasitedesiniz. Ve bu çalışmanın sonucunda hedeflerinize ulaşacaksınız. O halde çalışmaya değmez mi? Canınız çalışmak istemediğinde sonucunu düşünün, çalıştığınızda olacakları hayal edin ve yeni bir hamleyle yeniden çalışmaya başlayın.

 

Motivasyonunuzun yüksek olması dileğiyle.

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: EBRU KODAK /Psikolojik Danışman, Eğitimc
Kaynak: