Sevgili arkadaşlar birlikteliğimizin 2. Konusu olan ve şimdiye kadar sayısız defa arkadaşlarınızdan duyduğunuz veya kendi söyleminiz olan klişe bir takım ortak sorunlarımızı çözmeye çalışacağız. Ve yılsonuna kadar her gün bu şekilde size küçük ipuçları vererek sınav hazırlık döneminde en çok ihtiyaç duyduğunuz beni takip edecek sürekli yol gösterecek bir uzmana ihtiyacım var sorununu da birlikte aşmış olacağız.

Çalışıyorum ancak puanlarım yükselmiyor veya daha klişe olarak çalışıyorum ama başaramıyorum… Söylemleri ile yola çıkalım. Sevgili arkadaşım sınav hazırlığı her şeyden önce bir süreçtir. Ders çalışmaya karar verip bir müddette verimli çalışıp çalışmadığımızı bile kontrol etmeden veya doğru çalışıp çalışmadığımızı bilmeden yol almayı beklemek çok absürt olacaktır. Ki her şeyi doğru yapıyorsak bile yinede somut olarak bir şeylerin değiştiğini görmek yine belirli bir zaman alacaktır.

HİKAYE-1: Sınav hazırlığı Ferhat ile şirinin aşkına benzer… Ferhat’ın şirine ulaşması için dağı delmesi gerekmektedir. Sizler hepiniz birer Ferhatsınız sevdiğiniz şirin ise hedefiniz olan fakültedir ki o fakülte de dağın arkasında sizi bekliyor. Kocaman bir dağ arkasında fakülte ama tek şirine ulaşmak isteyen siz değilsiniz yanınıza bir milyon yedi yüz bin tane şirin (fakülte) aşığı daha var. Bu adayların ellerinde birer kazma kürek şirine ulaşmak için çalışmaya başlarlar. İçlerinden bazıları şirine bir an önce ulaşma sevdası ile çok hızlı başlar ama çabuk yorulur. Pes eder. Hani vardır ya ilk günler odanızı değiştirip kitaplar alıp bir cep telefonu bir müddet rafa kalkıp bir değişim içinde yıla başlayan arkadaşlar işte onlar çok hızlı başlayıp çabuk yorulanlar. Bazıları ise bu dağı delmek bana göre değil hiç mücadeleye gerek yok der. Bazıları erken başlamaya gerek yok ben güçlüyüm nasılsa istediğim zaman başlayıp delerim diye düşünür. Bir kısım arkadaş ise benim gücüm belli elimden geleni yapayım nasılsa zaman ve güç oranında mümkün olduğu kadar ilerlerim diye düşünüp, her gün mesai uygulaması gerektiği saatlerde delip hızını ne artırıp kendini yorarak ne de yavaşlayıp zamanı ziyan ederek belirli bir hıza elinden geleni yapmaktadır. Bazı günler çok yumuşak zeminlerde çalışır çok yol alır bazen çok sert kayalara denk gelir ve günlerce o kaya ile mücadele eder. İşte sınav hazırlığı böyle bir süreçtir sevgili arkadaşım; belirli bir hız yakalayarak bazen kolay konular ile çok yol alıp bazen öyle sert konulara denk geliriz ki günler boyu hiç yol alamayız. Ama işin tek sırrı sabır ile yılmadan o kayaya vurmaya devam edersek yılın sonunda dağ çatlayacak ve ışık görünecektir. Herkes şirinine kavuşacak ve mutlu son olacaktır. Yeter ki isteyelim sabırla çalışalım ve doğru çalışalım.

Bu noktada bu sabırlı çalışma nedir? Verimli ders çalışma nasıl olur? Sorularınızı da cevaplandırmış olalım;

İlkyazımızda nasıl çalışmalıyız sorusuna ilk başlık olarak bir KONU TAKİP ÇİZELGESİNDEN bahsetmiştik; işte bu çizelgedeki konuların hepsine şimdi sıralayacağım alt başlıkları uyguladığımızı düşünelim ve kendimize lütfen şu soruyu soralım tüm bunları yaparsam başarısız olma ihtimalim var mı?

1.ÖN HAZIRLIK: Konu takip çizelgemizde ki ilk çalışacağımız konuyu nerede dinleyecek isek okul, kurs, video vb bunu yapmadan önce bu konu ne ile ilgili acaba nelerden bahsediyor diye bir önceki akşam 20 dakika bir konu anlatımlı kitaptan ön hazırlık yapmak.

2.DERSTE ETKİN DİNLEME: Konu anlatılırken bir önceki akşam yaptığımız ön hazırlığın faydalarını görmeye başladık bile… Zihnimizde bir takım şeyler canlanmaya başladı. Çünkü bu konu ile ilk tanışmamız değil. Hele birde derste soru sorarak konuyu canlı tutarak dinliyorsak hem öğretmenin performansını artıracak hem de sorduğumuz soruların cevapları aklımızda çok uzun süreli kalacaktır.

3.EVDE TEKRAR: Eve döndüğümüzde bir önceki akşam dinlediğimiz ve o gün derste işlenen konuyu tekrar eder sınıfta çözülen soruları yeniden çözdüğümüzde konunun yüzde 60 lık bölümünü halletmişiz demektir.

4.ÇÖZÜMLÜ SORULAR: Her konunun sonuna konulan çözümlü sorular siz hem soruyu hem çözümü aynı anda inceleyin diye değildir. Yukarıdaki 3 maddeyi gerçekleştirdikten sonra çözümü kapatıp o soruyu çözmek için mücadele edip bildiğiniz her yolu uygulayıp yani soru ile kavga edip eğer çözemez iseniz çözümü açarak nerede hata yaptığınız görmektir.

5.SORU BANKASI: İşlenen konunun sorularının soru bankasından çözülmesi ve asıl can alıcı çalışma şudur ki çözemediğiniz soruların çözdürülmesi ve o soruların ertesi gün yeniden çözülmeye çalışılması.

Sevgili arkadaşlar tüm bu maddeleri her konuya uyguladığınızı düşünün bakın bu sınav zor değil sadece süreklilik isteyen bir sınav. Eğer her gün üzerinize düşen görevi yerine getiriyorsanız zaman geçtikçe göreceksiniz ki yazımızın başlığı olan sorunların hiçbirini yaşamayacaksınız.

Biz öğrenmenin tekrarla doğru orantılı olduğunu savunuyoruz. Sana bir soru; istiklal marşımızı en son kitaba bakarak ne zaman okudun? Hatırlamıyorsun değil mi? Peki şu an iki kıtasını ezbere okuyabiliyor musun? Evet dediğini duyabiliyorum. Neden biliyor musun? İlkokuldan beri pazartesi okula girerken Cuma çıkarken milli maçlarda milli bayramlarda binlerce kez tekrarladık beklide yani öğrendik marşımızı. Yukarda ki tekniklerin hepsi bu mantığa dayalı; ön hazırlık etkin dineme evde tekrar çözümlü sorular soru bankası haftalık tekrar aylık tekrar yani öğrenmen için gerekli…

Bugün bir çalışma daha başlatalım ve her akşam uyumadan önce o gün hangi dersten ne yaptığını ne çalıştığını kaç soru çözdüğünü konu adı ile birlikte bir deftere not etmeye başla.. ilerde lazım olacak kullanman gerektiği zaman ben sana hatırlatacağım..

Hepinize sonsuz başarılar diliyorum… sevgiyle saygıyla esen kalın…başarılar dilerim.

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: Murat / Eğitim Danışmanı
Kaynak: