Bu yıl biyoloji dersinde soru sayısı arttı. Böylece şans faktörünün ortadan kalktığını, her konudan birden fazla soru çıkabileceğini söyleyen uzmanlar bir de uyarıda bulundu: Bir yanlış inanışı yıkalım; biyoloji ezber dersi değil, tekrar ve uzun soluklu çalışmayı gerektiren bir ders. Önce konuları öğrenmeli ardından da kesintisiz olarak test çözülmeli.

Biyoloji dersinin çok zevkli ve içeriği yönüyle çevrenin bilinmesi, insanın kendini tanıması ve hayatına yön vermesi bakımından öğrenilmesi gereken bir ders olduğunu belirten Uğur Dershanesi Biyoloji öğretmenlerinden Burhan Orakçı, biyolojinin tekrar ve devam gerektiren bir ders olduğunu söyledi. Orakçı ve Uğur Dershanesi Kimya Öğretmeni Asuman Okka, öğrencilerin sorularını cevapladı:
Bir kez dinlemeyle olmaz
Biyoloji ezber dersi benim de ezberim iyi değil. Bu nedenle sıkıntı yaşıyorum.
Biyoloji ezber dersi değildir. Bir kere bu önyargıyı kırmak gerekiyor. Biyoloji bir kez dinlenip bırakıldığı için ezber olarak algılanıyor. Biyoloji pozitif bir bilimdir. Öğrenciler matematik veya fizikteki gibi biyolojiyi tekrar etmedikleri için netler düşüyor. Anladığınızı hayal ettiğinizde ezberden çıkar.
Çoğu zaman görmediğimiz şeyleri hayal etmemiz gerekiyor o zaman.
Asıl sorun burada zaten. Biyolojiyi okuyorsunuz ama canlıyla temasınız yok. Öğrencilere tanımadan doğayı anlatmaya çalışıyoruz. Doğadan uzaklaşıldıkça biyoloji de zor hale geldi.
Peki nasıl çalışmamız gerekiyor?
Öncelikle uzun soluklu çalışmayı gerektiren bir ders. Çalışmayı bırakmamanız gerekiyor. Sürekli test çözmeniz gerekiyor. Önce konuları öğrenmeli ardından da kesintisiz olarak test çözmelisiniz. Uyarıcılar ne kadar fazla olursa; görsel, işitsel o kadar kalıcı bir çalışma olur.

Eski soruları çözmek faydalı
Biyoloji sorularının sayısı fizik sorularına göre daha az değil mi?
Önceki yıllarda fark vardı. Ancak artık soru sayısı neredeyse eşitlendi. Ancak buna rağmen bu ön yargı yıkılmadı.
Sınavdan birkaç gün önce konu çalışmalı mı?
Konudan çok test çözmeniz gerekiyor. Artık konular çalışıldı ve tamamlandı. ÖSYM’nin daha önceki yıllarda sorduğu soruları çözmek faydalı olacaktır.
Biyolojiden hangi konular ağırlıkta olacak?
Birinci bölümde temel kavramların, ilköğretimden 9. sınıfa kadar olan konuların, lise 1 temel bilgilerin bilinmesi gerekiyor. Daha çok yorum isteniyor. Canlıların ortak özelliklerini bilmek gerekiyor. Yorumlama başlayınca biyolojide pek çok soru çözülebilir.
Soru sayısının artması avantaj mı dezavantaj mı?
Biyolojide 13 soru sorulacak. Soru sayısının artmasıyla nitelikte değişim olmayacak. Bu bir avantajdır. Üniversite şansa bırakılmıyor.Maraton mesafesi uzadı ama şans faktörü ortadan kaldırılıyor.

Hem bilgi, hem yorum
Kimyanın temel konusu nedir?
Madde konusu birçok konunun temelini içerir. YGS maddenin her fiziksel halinin davranışı ile ilgili yorum ağırlıklıdır. Örneğin atom, gazlar madde konusunun ayrıntılı halidir. Maddenin temel bilgileri, temel davranış şekli iyi bilinmeli ve yorumlanmalı.
YGS soruları bilgiye mi dayanacak?
Genelde deneyi yapılabilen tarz sorularla karşılaşılır. Bilgi var ama genelde yoruma dayanır. Öncelikle bir şeyi unutmamanız gerekiyor. Biliyor ve hazırsak herşey çok kolaydır. İyi hazırlanmamışsak zorlanırız. Birinci sınavda hesaplama sorusu beklemiyoruz.

 


Paniklerseniz derin nefes alın
Sınav konusunda da uyarılarda bulunan uzmanlar şunları söyledi: “Tablo, şekil ve grafik verilerinin kullanıldığı sorulara dikkat edin, bu soruların cevabının kendi içinde olduğunu unutmayın. Sorulara takılmayın, her soruya gereği kadar zaman ayırın. Panik olduğunuzda arkanıza yaslanarak derin nefes alın, su için...”

 

5 aşamada başarı
Biyoloji dersinin iyi anlaşılması için beş aşamayı takip etmeniz gerekiyor; dinleme, çalışma (tekrar), anlama, öğrenme, uygulama aşamalarının iyi uygulanması. Kişilerin unutma hızları birbirinden farklı. Dolayısıyla tekrar olayı, okuyarak ya da anladığımızı kontrol etme adına test çözerek gerçekleştirilmeli.
Program gereği bu aşamalar bize sınav uygulamasında önceki konularla ilgili aldığımız mesafeyi ifade eder.
Sınav sonucu iyi değerlendirilmeli, sonuç ne olursa olsun dersin iyi anlaşılması için uygulama aşamalarından vazgeçilmemeli.
Öğretmenler tarafından zor olarak nitelenen konular öğrenme tamamlanıncaya kadar tekrar edileceğinden zorlukların tümü aşılır.
Diğer yandan öğrenci, uygulamayla ilgili olarak sınav sorularının çözüm metotlarını da uzman öğretmeninden soru çözdürerek öğrendiğinde bütün zorluklar aşılacaktır.
Ancak, bu işe yüzlük başarı diliminin hangi aşamasından başlanıldığı çok önemli. Bazı  öğrenciler için 10 net başarısızlık kabul edilirken bazıları için bir net alkışlanacak başarıdır.

 

OBP hesaplanması
Yeni sistemde OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı) her okulda en büyüğü 500 en küçüğü 100 olacak şekilde hesaplanacak. Öğrencilerin 100 olarak gerçekleşen diploma notları 500’e dönüştürülecek. Ortaöğretim Başarı Puanı her aday için mezun olduğu okul, mezun olduğu yıl ve diploma notu ile mezun olduğu okulun ilgili yıla ilişkin diploma notu istatistikleri kullanılarak hesaplanıyor. OBP’lerin hesaplandığı dönemde mezun durumda olmayan adaylar için diploma notu yerine not ortalaması kullanılıyor.
Okulların diploma notu her okul için, her yıl ayrı ayrı hesaplanıyor. Bir okulun bir yıla ilişkin diploma notu istatistikleri hesaplanırken okulun o yıl son sınıfında okuyan öğrenciler dikkate alınır. Okulun diploma notu istatistiklerinin hesaplanmasında mezun durumda olanların diploma notları, mezun durumda olmayanların ise diploma notuna benzer biçimde hesaplanan not ortalamaları kullanılıyor. Okul diploma notu istatistiklerinin hesaplanmasında ÖSYS’ye başvuran adaylar yanında ÖSYS’ye başvurmayan adayların diploma notu ya da not ortalamaları da dikkate alınıyor.

 

Zaman sorunu yaşamayın 
- Hafta içi sabah okul, öğleden sonra etütler, hafta sonu dershane. Ders çalışmaya nasıl vakit bulacağım?
Zamanınızı yönetmeyi öğrendikten sonra kendinize ayıracak zamanınız bile kalacaktır. Zamanımızı yönetmek için öncelikle başarı kriterimizin hedefe ulaşmak değil, hedefe en hızlı şekilde ulaşmak olduğunu bilmeliyiz. Bunun için öncelikle en azından haftalık planlar yapılmalı. Elinizdeki işleri tüm haftaya dağıttığınızda göreceksiniz ki, boş zamanınız bile kalmış.
İlk adım yapmak istediklerinizi ve yapmak zorunda olduklarınızı yani, önceliklerinizi belirlemek. İkinci adım, haftalık plana yapmak zorunda olduklarınızı yerleştirerek, kalan zamanı yapmak istediklerinize ayırmak. Ancak unutmamak gerekir ki uygulayamadığınız bir plan hazırlarsanız bir sonraki haftaya bir planınız olmaz. Bu nedenle uygulayamayacağınız bir plan hazırlamak yerine, az ama yerine getirilecek işlerden oluşan bir plan daha verimlidir. Her hafta çözülen soru sayısı ve saatler yavaş yavaş artırılırsa herhangi bir sorun kalmaz.

 

Kimya dikkat ister
Kimya dersi, bir öğretmenden dinleniliyorsa çok dikkatli dinlenilmeli, önemli noktalar not edilerek püf noktalar iyi tespit edilmeli. Teorik bilgilerin yeterli olduğu durumlarda test çözerek konu pekiştirilmeli. Sınavda 13 kimya sorusu sorulacak. Kimya soruları genellikle yarım dakika ile 1.5 dakika arasında çözülebilecek şekilde. Konu hakimiyeti, sezgi ve dikkat kimyada tam anlamıyla başarı göstermenize yetecektir. Kimyada üniteler arasındaki bağlantılar açık ve net bir şekilde görülebilir niteliktedir.
Derslerde bir sonraki konu, önceki ünitelerin üzerine inşa edilir. Bu nedenle kimya dersine çalışırken karışık bir sıra takip edilmemeli, özellikle ilk üniteler diğer ünitelerin temelini oluşturacağı için çok iyi öğrenmeli. Bir oturuşta bıktıracak sayıda değil; belirli periyotlarla tekrar niteliğinde test sorusu çözülmesi daha uygun olacaktır.

 

Notlarınızı kontrol edin
Bülent Kurnaz (Final Dergisi Dershanesi Biyoloji Bölüm Başkanı)

Biyoloji testinden besinler, enzimler, hücre ve canlıların sınıflandırılması ile ilgili bilgi ve yorum gerektiren sorular, fotosentez ve solunum konularıyla ilgili deney ve gözlem soruları, beslenme şekilleri, ekoloji ve çevre ile ilgili gündelik hayatla ilişkilendirilen sorular, ortaokul seviyesinde genetik ve vücudumuzdaki sistemlerin genel işleyişi ile ilgili sorular yüksek ihtimal gelecektir. Sınava günler kala şunları yapın: 
-  Eksik olduğunuzu düşündüğünüz konuları tekrar edin, okulda veya dershanede biyoloji öğretmenlerinin yıl boyunca tutturdukları notları gözden geçirin. 
-  Öğretmenlerinizi verdiği ipuçlarını ve dikkat edilmesi gerekli yerleri gözden geçirin.
-  Uykunuza dikkat edin.
-  Son 10 yılda sınavda sorulmuş soruları çözün.
Soruları çözerken ise şunlara dikkat edin: 
-  Türkçe paragraf sorusu çözer gibi özenle soruyu iyi okumuyun ve anlayın. Cümle içinde geçen “yalnız, sadece, her zaman, kesinlikle, tamamında, doğrudur”  veya “doğru değildir, yanlıştır” gibi önemli kelimelere dikkat edin.
-  Tablo, şekil ve grafik verilerinin kullanıldığı sorulara dikkat edin, bu soruların cevabının kendi içinde olduğunu unutmayın. Sorulara takılmayın, her soruya gereği kadar zaman ayırın.
-  Panik olduğunuzda arkanıza yaslanarak derin nefes alın, su için. Kan şekeriniz düştüğünde algılama sorun olacağı için şeker veya çikolata yiyebilirsiniz.
-  Kendinize güvenin ve inanın.

 

Maddelerin hali önemli
Bircan Yıldırım (Final Dergisi Dershanesi Kimya Bölüm Başkanı)

YGS’de kimya dersinde en önemli konular; madde ve özellikleri, atomun yapısı, periyodik cetvel, kimyanın temel yasaları ve çözeltiler konularıdır. Önceki yıllarda çıkan sorulara bakıldığında kimya soruları çok zor olmamakla beraber temel kavramların ölçülmesine önem verildiğini, bir soru içerisinde birkaç özellik sorgulandığını görebiliriz. Verileri iyi değerlendirmeli ve doğru yorumlamalısınız. Hiçbir bilginin boşuna verilmediği unutmayın. Özellikle sorularda maddenin fiziksel haline, ortam koşullarına, maddenin türüne bakın ve soru kökünde ne istenildiğine dikkat edin.