Beslenme günlüğü tutmaya ne dersiniz?

Kararlı bir insan, hedeflerine ulaşmakta oldukça başarılıdır. İnanmak, başarmanın yarısıdır.

Eğer birey ideal vücut ağırlığına ulaşmayı ve daha sağlıklı bir bedene sahip olmayı hedefler ve bu yolda tüm makul alternatifleri değerlendirirse, bu hedefine ulaşamaması pek muhtemel değildir. Zayıflayabilmek için uygulanan birçok yöntem vardır. Sağlıklı ve dengeli beslenme tarzı kazanmak, aktif bir yaşama sahip olmak, zayıflama diyetleri uygulamak, porsiyon küçültmek gibi... Bu yöntemlere beslenme günlüğünü de ekleyebilirsiniz.

Beslenme günlüğü hem sağlıklı beslenme konusunda odaklanmaya hem de gün içerisinde yapılan beslenme hatalarını fark edip düzeltmeye çalışmaya yardımcı olacaktır. Düzenli beslenmeyi yaşam tarzı haline getirene kadar aralıklarla beslenme günlüğüne başvurulabilir. Beslenme günlüğü gün boyunca saatleri ve miktarları ile birlikte tüketilen besinlerin ve içeceklerin kaydedilmesi ile oluşturulur. Beslenme günlüğü olarak bir ajanda defterinin yanı sıra kişiyi yazmaya sevk edecek sevdiği bir defter de kullanılabilir. Bu günlüğü diğer günlüklerden ayıran fark ise insanlardan gizleme ihtiyacı hissedilmemesidir. Günlüğü bir beslenme uzmanı ya da yakınlarımız ile paylaşmak, yapılan doğruların ve yanlışların objektif olarak değerlendirebilmesini sağlamak ve olumlu davranışları pekiştirmek adına yararlıdır.

Beslenme günlüğü tutmanın birçok avantajı vardır. Bunlardan bir tanesi; bireyde diyabet, hipertansiyon gibi değerleri takip edilmesi gereken bir hastalık var ise tüketilen besinlerin yanında yapılan ölçümler de o günün sayfasına not edilebilir.

Öğünlerde yenilmemesi gereken bir besin tüketildiğinde ya da isteksizlik duyulduğunda o an hissedilen duyguların not edilmesi ile hangi ruh hali içerisinde iken ne tarz besinlerin tüketildiği kolaylıkla fark edilebilir. Bazı kişiler mutsuz olduklarında daha çok çikolata ya da şeker içerikli besinler tüketmeye yönelirken bazıları ise moral bozukluğunun etkisi ile iştahsız olabilir ve öğün atlayabilir. Bu gibi fazla besin tüketiminin ya da beslenme isteksizliğinin önüne geçmek adına duyguları da günlüğe eklemek faydalı olabilir.

Gün içerisinde yapılan fiziksel aktiviteler süresi ve türü ile birlikte not edilebilir. Birey kendisine haftalık egzersiz hedefleri koyabilir, bu hedefleri uygulama konusunda kararlılığını yazarak devam ettirebilir. Vücut ağırlığının kontrolü adına yapılan ağırlık ölçümleri de beslenme günlüğünde bulunmalıdır. En uygun ölçüm aralığı haftada bir gün olup belirlenen günde günlüğe not edilebilir.