'Ben öfkeli değilim' diyorsanız; bir daha düşünün

Öfkeli kişi öfkesini kimi zaman kontrolsüz bir şekilde dışa vuruyor; iletişim halinde olduğu kişilere ve kendine zarar veriyor. Kimi zaman, öfkesini içine atıyor, sıklıkla depresyon geçiriyor ve sorumluluklarını yerine getiremiyor. Doğru olanı ise öfkesini kontrol altına alabilmesi. Öfkesiz Kliniği; öfkeli kişilerde ortaya çıkan belirtilere psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklara sebep olmadan önce müdahale ediyor. Öfkesini kontrol altına alamayan kişilere danışmanlık hizmeti veriyor.

Öfke iki kelimeyle, engellenmişlik duygusu. Haksızlığa uğradığımızı düşündüğümüzde, tehlike karşısında engellendiğimizi düşündüğümüzde, isteklerimiz yerine getirilmediğinde verdiğimiz tepkilerin hepsi öfkenin bir parçası. Psikolog Nuray Gergerlioğlu'na göre; öfke aslında sağlıklı bir duygu ancak onu nasıl ifade edeceğimiz ya da nasıl kontrol altına alacağımız çok önemli. Doğuştan sahip olduğumuz bu duygu, kontrol edemediğimiz zaman bizi istemediğimiz sonuçlarla karşı karşıya getirebiliyor. Öfke yalnızlaştırıyor, çevreyle iletişimde kopmalara sebep oluyor.

Öfkeniz geçince kendinizi gergin, üzgün, pişman hissettiğiniz oluyor mu?

Öfkelendiğinizde bu durum yarım saatten fazla sürüyor mu?

Öfkelendiğiniz zaman karşınızdakini kırıcı, küçük düşürücü, aşağılayıcı veya hakaret edici kelimeler kullanıyor musunuz?

Öfkeniz geçtikten sonra amacınıza ulaştığınıza inanıyor musunuz?

Karşınızdakini ittiğiniz veya ona vurduğunuz oluyor mu?

Tartışma esnasında hâkimiyet kurmaya çalışıyor musunuz?

Öfkelendiğiniz zaman duygularınızı içinize atıyor musunuz?

Bu sorulara birden fazla evet cevabı verdiyseniz öfkenizi kontrol edemediğiniz anlamına gelir ve tehlike çanları çalmaya başlamış demektir. Bu durum yalnızlaşmaya, boşanmaya, aile içi şiddet olaylarına zemin hazırlıyor. İlişkilerin öfkeyle dolu olduğu bir ailede ise çocukların kişilik gelişimi de olumsuz etkilenir.

'Öfkesiz Kliniği', öfkenizi kontrol altına alıyor

Öfkesiz; öfkenin bireyler ve kurumlar üzerindeki olumsuz ve yıkıcı etkilerini önlemek amacıyla Performans Psikiyatri bünyesinde kurulan Türkiye'nin ilk öfke kliniği. Bireye ve kurumlara yönelik tedavi programları var. Kliniğin kurucusu psikolog Kayhan Gürbüz, Dr. Hülya Bingöl, uzman psikolog Nuran Çetinoğlu, Psk. Nuray Gergerlioğlu, Psk. Fatma Kayım, Psk. Seda Solak ve Psk. Gizem Pekcan bir yıldır öfke kontrolünde güçlük çeken kişilere yönelik danışmanlık hizmeti veriyor. Tedavi sürecinde kişideki öfkenin yararlı olup olmadığını test ediyor. Yaklaşık 45-50 dakikalık seanslarla öfkeyi mantıklı hale getirip teorik ve pratik anlamda destek veriyor. Seans sayısı ve tedavi ücreti kişinin rahatsızlık durumuna göre değişiyor. t.uymaz@zaman.com.tr

Öfkesiz Kliniği:

0212 660 65 48 - 660 68 42

***

 

Psk. Nuray Gergerlioğlu, Psk. Kayhan Gürbüz, Psk.Fatma Kayım

 

Öfkeyi nasıl kontrol edebiliriz?

Öfke, çoğu zaman açığa çıkmadan önce bazı sinyaller verir. Eğer kendi öfkenizi ve kaynaklarını iyi tanıyorsanız, iletişim halinde olduğunuz kişilere iyi ifade edebilmişseniz önlem almak mümkün. Mesela yorgun olduğunuzda çabuk öfkeleniyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda karşınızdaki kişiye yorgun olduğunuzu belirtmeniz önleyici olabilir. Bu durumda karşı taraf yaklaşımlarında daha dikkatli olacak ve sizi öfkelendirebilecek davranışlardan kaçınacaktır. Aynı zamanda gerginliğinizin kendisinden kaynaklanmadığını, buna yorgunluğunuzun sebep olduğunu bilecek ve öfkesini amaçsız şekilde dışa vurmaktan kaçınacaktır.

Öfkeyi en iyi ifade etme yollarından biri; "sen" kelimesi yerine "ben" kelimesini kullanmak. "Sen ne kadar düşüncesiz bir insansın", "Sen anlayışsızın tekisin", "Sen beni hiç sevmiyorsun" gibi ifadelere maruz kalan kişi, karşısındakinin ne demek istediğini ve ne hissettiğini anlamaya çalışmak yerine kendini savunmaya geçer. Böylelikle tartışma, sorunu çözme amacından uzaklaşır ve iki kişi arasında haklı çıkma savaşına dönüşür. Duygu ve düşüncelerinizi karşınızdakini suçlamadan, örselemeden ve kışkırtmadan içtenlik belirten sözcüklerle ifade etmeniz, problemlerin öfke patlamaları yaşanmadan çözülmesine yardımcı olur.