Bazı Orta Asya Üklerindeki Eğitim İmkanları

Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan. Uzun süre Sovyetler Birliği’nin sömürgesi halinde yaşadıkları için teknolojik ve bilimsel gelişmelerin gerisinde kalsalar da eğitim ve kültürel alanda dünyada hatırı sayılır bir yer edinmeyi başardılar. Şimdiye kadar tanıttığımız ülkeleri seçerken hep yaşam şartlarının ucuz olmasına dikkat ettik. Ancak hiçbirindeki olanaklar bu hafta bahsedeceğimiz Orta Asya ülkelerindeki kadar uygun değildi. Türk cumhuriyetlerindeki 300 dolarlık üniversite eğitimi ve 2 dolarlık yurt imkanını okuyunca bize hak vereceksiniz. Bu arada şunu da belirtmekte yarar var. YÖK, Orta Asya’daki bütün üniversitelere denklik vermiyor. Bu nedenle Türk öğrenciler genellikle Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan’daki üniversiteleri tercih ediyor. Eğer özel sektörde çalışmak isterseniz YÖK'ün tanımadığı üniversitelere gidebilirsiniz. Bu ülkelerdeki Yükseköğretim Kurulu’nun denklik verdiği üniversitelere kayıt olabilmek için ÖSS taban puanını geçmiş olmanız yeterli. Gelelim Orta Asya ülkelerindeki bazı üniversitelere:

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi:

1997 yılında toplam 100 öğrenci ile eğitim-öğretime başlayan üniversite, 4 fakülte, 2 yüksekokul, 2 enstitüde öğrenimini sürdürüyor. Öğretim dili Türkiye Türkçesi ve Kırgızca olan okulda ayrıca İngilizce ve Rusça da öğretiliyor. Ders kitapları da okul tarafından karşılanıyor. Türkiye Cumhuriyeti hükümetince öğrenim bursu verilmiyor.

Kırgız Devlet Sanat Enstitüsü:

Halk sanatının organizasyonu ve sanat çalışmaları, artistlik sanatı (sanatçı eğitimi), yönetmenlik gibi bölümlerde eğitim veren okulda bir yıllık eğitim ücreti 500 dolar. Hazırlık eğitiminin ücreti ise 100 dolar. Aylık 20 dolara konforlu yurtlardan yararlanmak mümkün.

Doğu Kazakistan Üniversitesi:

YÖK'ün denklik verdiği okulun eğitim dili Kazakça ve Rusça. Bir yıllık eğitim ücreti ise 700 dolar. Üniversitede aylık 10 dolara yurt imkanından yararlanılabiliniyor. Bu üniversitede bir programa yerleşen adayların Kazakistan'a gitmeden önce üniversite ile irtibata geçerek davet mektubu gönderilmesini sağlamaları gerekiyor.

Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi:

Türkmenistan'da tek yabancı üniversite olan ve 4 dilde eğitim veren Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi (UTTU), 1995'te dönemin başbakanı Tansu Çiller tarafından açıldı. Uluslararası İlişkiler, İktisat, İşletme, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde eğitim veriyor. YÖK denlik vermiyor.