Uykusuzluk (insomni), uyku bozukluklarının başında geliyor. İnsanların yüzde 50'si hayatlarının bir döneminde uykusuzluk çekiyor. Uykusuzluk uykuya dalmakta veya uykuyu sürdürmekte zorluk ve buna bağlı gece boyunca sık sık uyanmaların olması olarak tanımlanıyor.

Strese bağlı yaşanan uykusuzluk sorunu stres faktörünün ortadan kalkması ile düzeliyor. Kronik uykusuzluk denen 6 ayı geçen durumlarda ise uykusuzluğa neden olabilecek uyku bozukluklarını araştırmak gerekiyor. Kalp yetmezliği, koroner kalp hastalığı, astım, kronik bronşit, uyku apnesi, diyabet, tiroit bozuklukları ve nörolojik hastalıklar uykusuzluğa neden olabiliyor. Bu hastalıklara bağlı ilaç kullanımları da uykusuzluğu tetikleyebiliyor. Depresyon, kişilik bozuklukları, psikososyal stresler, alkol ve madde kullanımları da uykusuzluk bulguları olarak karşımıza çıkıyor.

Uykusuzluk problemi çeken hastaların "polisomnografi" denilen uyku tetkiki ile değerlendirilmesi gerekiyor. Uyku apnesi, uykuda periyodik bacak hareket bozukluğu, huzursuz bacak sendromu gibi birçok uyku bozuklukları da uykusuzluk nedeni olarak sayılıyor.

Rahat uyuyabilmeniz için öneriler

Sabah uyanınca hemen yataktan kalkın. Her sabah aynı saatte kalkmaya çalışın.

Normal insanlar için öğle arası yarım saatlik uyku iyi gelse de uyku problemi olanlar gündüz uyumamaya gayret göstermeli.

Sigara, kafein ve alkolden kesinlikle uzak durun.

Gün içi yapacağınız bir egzersiz hazırlayın ve uygulayın.

Yatağınızı sadece uyku için kullanın. Yemek yemek, televizyon izlemek, kitap okumak gibi aktiviteleri yatakta yapmayın.

Akşam yemeğini hafif yiyeceklerden oluşturun. Uyku kaçırıcı madde içeren yiyecek ve içeceklerden kaçının.

Uyku öncesi zihninizi rahatlatacak aktiviteler (kitap okumak gibi), gevşetici egzersizler yapmanız faydalı olur.

Yatmadan önce sıcak bir banyo yapmak (aşırı sıcak değil) kaslarınızı gevşeterek uyumanıza yardımcı olacaktır.

Uykunuz geldiğinde yatağa gidin.