Arkadaş çevreniz üniversite hayalinizi engellemesin

YGS ve LYS'ye hazırlık sürecinde, ders çalışmayı seven ve sınava iyi motive olan nitelikli bir arkadaş grubunuzun olması çok önemlidir.

Aynı amaç için çalıştığınız ve ortak bir kaderi paylaştığınız arkadaşlarınızın varlığı size büyük bir psikolojik destek vereceği gibi sınav kaygınızın da azalmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca bu arkadaşlarınızla aranızdaki tatlı rekabet çalışma performansınızı artıracak ve sizi sürekli "dinç" tutacaktır.

Arkadaşlarınızın YGS-LYS havasından uzak olması, çalışma iştiyakınızı olumsuz yönde etkileyeceği gibi "ufkunuzun da daralmasına" sebep olacaktır. Üst düzey bir kapasiteye sahip olduğu halde, olumsuz arkadaş grubunun etkisiyle bu kapasitesini kullanamayan, neticede sınavı kazanamayan veya kapasitesinin çok altında bir bölüm kazanan birçok öğrenci vardır. Hedeflerinize ulaşmanız için kilit durumunda olan YGS ve LYS'de, başarılı olmanız için olumsuz arkadaş grubunuzun olmaması büyük önem taşımaktadır.

Olumsuz arkadaş grubunu 6 temel grupta ele alabiliriz:

1- Sınav ciddiyetinden uzak, hedefsiz ve sorumsuz arkadaşlar. Unutulmamalı ki YGS ve LYS, tesadüfle kazanılmayacak kadar ciddi sınavlardır. Sınav ciddiyetinden uzak, laubali ve sorumsuz öğrencilerin bu sınavlarda başarılı olması gerçekten çok zordur. Özellikle sınav sürecinde bu tarz arkadaşlarınıza karşı mesafeli davranmanız yararınıza olacaktır.

2- Ders çalışmaktan hoşlanmayan ve sizi de ders çalışmaktan alıkoyan öğrenciler. Bu tarz arkadaşlarınızın varlığı sizin için bir pranga gibidir. Ayağınızda pranga varken ne kadar yürüyebilirsiniz ki? Bu arkadaşlarınızın sizi ders çalışmaktan alıkoymasına asla müsaade etmemelisiniz.

3- Oyun ve internet bağımlısı olanlar. Zamanınızı en iyi şekilde kullanmanız gereken bu kritik dönemde, internet ve oyun bağımlısı olan arkadaşlarınıza "takılmanız" sizi sınav havasından uzaklaştıracaktır.

4- Size değişik lakaplar takarak ders çalışmanızla dalga geçenler. Öğrenciler arasında çok yaygın olan bu "lakap hastalığı", birçok öğrencinin motivasyonunu olumsuz yönde etkilemektedir. Bu lakaplar karşısında soğukkanlı olmalı ve "sizinle ders çalıştığınız için dalga geçen" öğrencileri ciddiye almamalısınız. Asla tahrik olup bu kişilerle tatsız diyaloglara ve kavgalara girişmemelisiniz. Zira kızıp duygusal tepkiler vermeniz onların bu davranışını pekiştireceği gibi, sizin daha da gerginleşmenize sebep olacaktır. Yeteri kadar ders çalışmadıklarından dolayı yoğun bir şekilde suçluluk duygusu yaşayan bu öğrencilerin, her ne kadar size lakap taksalar da aslında size imrendiklerini ve sizin gibi olmayı çok istediklerini bilmelisiniz.

5- Karamsar yapıdakiler. Karamsar arkadaşlarınızla "çetin yolculuklara" çıkmanız her zaman için büyük bir risktir. Çünkü çoğu kez bardağın yarısını boş gören bu kişiler, ümidinizin kırılmasına ve sınavdan kopmanıza sebep olabilirler.

6- Aşırı panik olanlar. Sınavları bir ölüm-kalım meselesi gibi gören panik yapılı arkadaşlarınız, sınav kaygınızı yükseltecek ve çalışmalarınızı frenleyecektir. Özellikle YGS ve LYS'ye yaklaştığınız dönemde bu arkadaşlarınızdan etkilenmemeniz için onlarla fazla zaman geçirmemeniz mantıklı olacaktır.