Anadolu Ticaret Meslek Liseleri; Muhasebe-Finansman, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Pazarlama, Bilgisayar ve Turizm Alanlarında ihtiyaç duyulan yabancı dil bilir nitelikli elemanları yetiştiren, öğrencileri hem mesleğe hem de yüksek öğrenime hazırlayan ilköğretim okulu  üzerine dört yıl eğitim süreli meslek liseleridir.

Anadolu Ticaret Meslek Liselerinde yoğun olarak yabancı dil öğretimi yapılmaktadır.

Anadolu Ticaret Meslek Liselerinde modüler yapıya uygun geniş tabanlı meslek eğitimine imkan veren Alan ve Dal Programları uygulanmaktadır.

Bu okullarımızın, Turizm Alanı haricindeki tüm Alan ve Dallarda IX uncu sınıf ortaktır. X uncu sınıfta öğrenciler seçtikleri Alan programına, XI inci sınıfta da o Alanın seçtikleri Dal programına ayrılır ve XII. Sınıfta da Dalında uzmanlaşarak eğitim-öğretimlerini sürdürürler.

ANADOLU TİCARET MESLEK LİSELERİNDE UYGULANAN ALAN VE DALLAR

MUHASEBE-FİNANSMAN ALANI

·   Muhasebe Dalı

·   Bankacılık Dalı

·   Dış Ticaret Dalı

·   Borsa Hizmetleri Dalı

·   Kooperatifçilik Dalı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI

·   Yönetim ve Ticaret Sekreterliği Dalı

·   Hukuk Sekreterliği Dalı

·   Tıp Sekreterliği Dalı

·   Büro Hizmetleri Dalı

·   Mahalli İdareler Dalı

PAZARLAMA ALANI

·    Satış Yönetimi ve Reklâmcılık Dalı

·    Emlâk Komisyonculuğu Dalı

·     Sigortacılık Dalı

BİLGİSAYAR ALANI

·   Bilgisayar Programcılığı Dalı

·   Bilgisayarlı Muhasebe Dalı

TURİZM ALANI

·   Ön Büro Dalı

·   Servis Dalı

·   Mutfak Dalı

·   Kat Hizmetleri Dalı

·   Seyahat Acenteciliği Dalı

Alan/Dal programları yer almaktadır. (Yörenin ve çevrenin özellikleri de dikkate alınarak yukarıda bulunan Alan/Dal Programlarının tamamı veya ihtiyaç duyulanları okul müdürlüklerince mevzuatına göre açılmaktadır.)

Anadolu Ticaret Meslek Liselerinden mezun olanlar, yükseköğretim kurumlarına girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) katılma hakkına sahiptirler. Ayrıca, 4702 sayılı Kanun gereğince sınavsız olarak alanlarındaki meslek yüksek okulu programlarına girebilmektedirler.

4702 sayılı Kanun ile, herhangi bir alanda çalışabilmek veya işyeri açabilmek için, o alanda meslekî eğitim görmüş olmak zorunluluğu getirilmiştir.

Mevzuatı gereğince öğrenciler, okulda aldıkları teorik ve uygulamalı meslekî bilgi ve becerilerini iş yerlerinde yapacakları uygulamalar ile pekiştirmektedirler.

Öğrenciler, okulda kazandıkları meslekî bilgi ve becerilerine ilave olarak en az 160 saatlik staj uygulaması yaparak öğrendiklerini uygulama imkânına sahip olmaktadırlar.

B. ALAN VE DAL PROGRAMLARI

I-MUHASEBE-FİNANSMAN ALANI

a-Muhasebe Dalı: İş ve hizmet alanlarında ihtiyaç duyulan nitelikli muhasebe elemanı yetiştirilmektedir. Muhasebe Dalı programında okuyan öğrencilere, Bilgisayar, Ekonomi, Hukuk, Muhasebe Teknikleri vb. meslek derslerinin yanı sıra Muhasebeyi Bilgisayar ortamında yapabilmelerine yönelik olarak Bilgisayarlı Muhasebe Dersi de verilmektedir. Öğrenciler, aldıkları teorik eğitime ilave olarak ağırlıklı olarak muhasebe üzerine faaliyet gösteren özel ve kamu sektörüne bağlı kurum, kuruluş ve işyerlerinde staj yaparak muhasebe bilgi ve becerilerini pekiştirirler.

Uygulamaya konulan "3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu" ile; muhasebecilik mesleğini icra edebilmek için asgari ticaret meslek lisesi mezunu olma şartı getirilmiştir. Adı geçen okullardan mezun olan gençlere yapacakları staj sonrasında kendi iş yerini açma hakkı verilmiştir.

Öğrencilere teorik ve pratik muhasebe eğitiminin yanı sıra aldıkları bilgisayar eğitimi ile özel ve kamu sektöründe geniş iş imkanlarına sahiptirler.

b-Bankacılık Dalı: Serbest piyasa ekonomisinin çekici lokomotifi olan bankacılık sektöründe görev almak amacıyla, bu alanda yüksek öğrenim şansını arttıracak öğrencileri yetiştiren Dal programıdır.

Bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler ve bankaların yerine getirdiği fonksiyonların çeşitliliği, öğrencilerde girişimcilik ve yeni teknolojiyi kullanma yeteneğini geliştirmektedir.

c-Dış Ticaret Dalı: Dış ticarette kullanılan belgeler, dış ticaret uygulamaları, kambiyo ve gümrük mevzuatı ve gümrük işlemleri gibi konularda yetiştiren daldır.

İletişim araçlarının gelişmesi ile ülkeler birbirlerine daha çok yaklaşmış, çok küçük işletmeler bile uluslararası piyasalarda iş yapabilir hale gelmiş ve dış ticaret önem kazanmıştır. Ülkemizin, Dünya ülkeleri ile olan ilişkilerinin gelişmesinde hiç kuşkusuz Dış Ticaretin önemi her geçen gün daha da artmaktadır. 

Öğrenciler; dış ticaretle ilgili işletmeler, özel ve kamu sektörüne bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi kendi işyerlerini kurup bu alanda ticari faaliyette de bulunabilirler.

d- Borsa Hizmetleri Dalı: Serbest piyasa ekonomisinin ve gelişmiş güçlü ekonomilerin belirgin faaliyetlerinden olan borsa hizmetleri dalında görev yapacak yabancı dil bilir vasıflı elemanların yetiştirilmesini sağlayan daldır.

Bu programda, sermaye piyasası, borsa menkul kıymetler, yatırımlar ve muhasebe işlemleri konularında uygulamalı eğitim gören öğrenciler, sermaye piyasası kavramlarını öğrenir, yatırım yapma ve yatırımı yönlendirme kabiliyeti ve borsa işlemleri ile ilgili muhasebe bilgisi kazanır.

Mezun olan öğrenciler, özel ve kamu sektöründe çalışabilecekleri gibi kendi sermayelerini de iyi bir yatırımcı olarak yönlendirebilirler.

e-Kooperatifçilik Dalı: Kooperatifçilik alanında görev yapacak vasıflı elemanların yetiştirilmesi için öğrenciler, okulda aldıkları teorik ve uygulamalı meslekî bilgi ve becerilerine ilave olarak kooperatifçilik bilgi ve becerilerini pekiştirmeleri amacıyla bu alanda staj yaparlar.

Kooperatiflerde yapılan staj sonucunda, ilgili mevzuatları da öğrenerek kooperatif işlemleri ve kooperatif muhasebesi gibi konularda yetişen öğrenciler, kendileri kooperatif faaliyetlerinde bulunabilecekleri gibi, bu kuruluşlarda da çalışabilmektedirler.

II- BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI

a-Yönetim ve Ticaret Sekreterliği Dalı: Bu programda öğrencilere, iş ve ticaret hayatının gelişmesi ile ön plâna çıkan yönetim ve ticaret sekreterliği alanında ihtiyaç duyulan yabancı dil bilir ve nitelikli bir sekreterde bulunması gereken bilgi ve beceriler kazandırılmaktadır.

b- Hukuk Sekreterliği Dalı: Öğrencilere, iş ve ticaret hayatının ihtiyaç duyduğu nitelikli ve yabancı dil bilir elemanlardan hukuk sekreterliği alanında görev yapacak sekreterlerde bulunması gereken bilgi, beceri ve davranışlar kazandırılmaktadır.

c- Tıp Sekreterliği Dalı: Bu program ile öğrencilere, sağlık hizmetlerinin ve özel sağlık kuruluşlarının yaygınlaşması sonucunda önem kazanan tıp sekreterliğinde görev yapacak yabancı dil bilir nitelikli bir tıp sekreterinde bulunması gereken bilgi, beceri ve davranışlar kazandırılmaktadır.

d- Büro Hizmetleri Dalı: Öğrencilere, yabancı dil öğretiminin yanı sıra meslekî bilgi ve becerilerine ilave olarak, büro hizmetlerinin iş ve işlemleriyle ilgili gerekli bilgi ve beceriler kazandırılmaktadır.

Bu alanda yetiştirilen öğrenciler, modern büro hizmetleri ile birlikte bürolarda kullanılan makine ve araç-gereci  kullanıp bakım ve onarımını yapabilecek yetenekleri kazanırlar. Büro hizmetleri ve iş hayatında en önemli faktörlerden olan insan ilişkilerinin ve iletişim ile koordineli çalışmanın önemini kavrayan öğrenciler, kamu ve özel sektörde nitelikli büro elemanı olarak görev alırlar.

e-Mahalli İdareler Dalı: Belediyelerin ve İl Özel İdarelerinin çağın gereklerine uygun, modern şehircilik anlayışı içerisinde çalışmalarını daha rasyonel bir şekilde sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla, bu kuruluşlara yabancı dil bilir, vasıflı elemanlar yetiştiren, öğrencileri hem mesleğe, hem de yüksek öğretime hazırlayan bir programdır.

III- PAZARLAMA ALANI

a- Satış Yönetimi ve Reklâmcılık Dalı: Günümüzde pazarlama, satış yönetimi ve reklâmcılık gibi meslekler büyük önem kazandığından,  bu alanda nitelikli ve yabancı dil bilir eğitilmiş insan gücüne olan ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadır.

Bu program ile öğrencilere, sektörün ihtiyacı olan yabancı dil bilir nitelikli insan gücünü karşılamaya yönelik meslekî bilgi ve beceriler kazandırılmaktadır.

Mevzuatı gereğince öğrenciler, okulda aldıkları meslekî bilgi ve becerilerini iş hayatında yapacakları uygulamalar ile pekiştirme imkânına sahiptirler.

b-Emlâk Komisyonculuğu Dalı: Şehirleşme ve modern kentleşmenin sonucu olarak önem kazanan ve oldukça yaygın bir meslek olan emlâk komisyonculuğu alanında görev yapacak vasıflı elemanların yetiştirilmesi için öğrencilere, kazandıkları meslekî bilgi ve becerilerine ilave olarak emlâk komisyonculuğu bilgi ve becerileri de kazandırılmaktadır.

Öğrencilere; komisyonculuk, emlâk alım satımı, kiralanması ve bu konudaki mevzuat vb. konularda verilen eğitimle geleceğin genç komisyoncuları yetiştirilir.

Mezun olan öğrenciler bu alanda her geçen gün sayıları artan emlâk bürolarında çalışabilecekleri gibi kendi işyerlerini de açabilirler.

c- Sigortacılık Dalı: Sigortacılık dalında görev yapacak vasıflı elemanların yetiştirilmesi için öğrencilerin kazandıkları meslekî bilgi ve becerilere ilave olarak sigortacılık bilgi ve becerileri kazandıran bir programdır.

Sosyal hayatın gelişmesi ile bilinçlenen toplumumuzda gelişen sigortacılık alanında eğitim gören öğrenciler, sigorta ve sigortacılık kavramları ile sigorta acentelerinin muhasebesi konularında bilgi ve beceri kazanırlar.

Bu programdan mezun olan öğrenciler, sigorta şirketlerinde çalışabilirler. Acentelik suretiyle kendi işyerlerini de açabilirler.

IV- BİLGİSAYAR ALANI

İnsan zekasının en güzel ürünü hayatın her alanında kullanılan bilgisayar alanında yetişmiş, yabancı dil bilir nitelikli elemanlar yetiştiren alandır. Bilgisayar Alanında;

● Bilgisayar Programcılığı Dalı,

● Bilgisayarlı Muhasebe Dalı

programları bulunmaktadır.

a- Bilgisayar Programcılığı Dalı : İnsan zekasının en güzel ürünü hayatın her alanında kullanılan bilgisayar, bilişim teknolojileri, iletişim alanlarında yetişmiş, yabancı dil bilir nitelikli elemanlar yetiştiren dal programıdır. Bu programdan mezun olanlar, bilgisayar paket programcılığı, bilgisayar işletmenliği, bilgisayar operatörlüğü, bilgisayar programcılığı ve donanım alanlarında kamu ve özel sektörde kurum ve kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi kendi iş yerlerini de kurabilirler.

Öğrencilere bir kısmı yabancı dille olmak üzere genel bilgi ve alan dersleri ile birlikte, Elektronik Ticaret (E-Ticaret), Veri Tabanı ve Hesaplama Tablosu Programları, İnternet Ağ Sistemleri, Web Tasarımı, Mikroişlemciler, ve Assembler, Sunu Hazırlama ve Yayımlama, Modern Sayfa Tasarımı (Quark Xpress), Grafik Tasarımı (Photoshop),Bilgisayar Sistemleri, Bilgisayar, Donanım, Bilgisayar Programlama, Bilgisayar Kullanım Teknikleri derslerine ilave olarak ilgi ve kabiliyetlerine göre tercih edecekleri seçmeli dersler de verilmektedir.

b- Bilgisayarlı Muhasebe Dalı: Muhasebe alanında yetişmiş ve muhasebe iş ve işlemlerini bilgisayar ortamında başarı ile tamamlayabilen yabancı dil bilir nitelikli elemanlar yetiştiren daldır..

Bilgisayarlı Muhasebe Programında öğrencilere; yabancı dil öğretiminin yanı sıra ortak genel kültür dersleri ile birlikte, bilgisayar ve iletişim konularını da içeren, İnsan İlişkileri, Bilgisayar, Araştırma Teknikleri, Muhasebe Teknikleri, Bilgisayarlı Muhasebe, Bilgisayarlı Muhasebe Uygulaması, Elektronik Ticaret (E-Ticaret), Veri Tabanı ve Hesaplama Tablosu Programları, İnternet Ağ Sistemleri, Web Tasarımı, Sunu Hazırlama ve Yayımlama, Modern Sayfa Tasarımı (Quark Xpress), Grafik Tasarımı (Photoshop), Hukuk, Ekonomi, Hızlı Okuma Teknikleri ve Girişimcilik gibi derslerin öğretimi verilmektedir.

V- TURİZM ALANI

Ülkemiz gelir kaynakları içerisinde önemli bir yer tutan turizm sektörü için yabancı dil bilir, nitelikli ara elaman yetiştirmek üzere öğrencileri hem mesleğe hem de yüksek öğrenime hazırlayan meslek alanıdır.

Özellikle son yıllarda turizmdeki yetişmiş elemana olan ihtiyacının her geçen gün daha da artması nedeniyle, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinden mezun olan öğrencilerin sayısı turizm sektörünün bu ihtiyacını karşılayamamaktadır. Bu nedenle Anadolu Ticaret Meslek Liselerinde Turizm Alanı programı açılmıştır.

TURİZM ALANINDA;

a)        Ön Büro,

b)        Servis Hizmetleri,

c)         Mutfak,

d)        Kat hizmetleri,

e)        Seyahat Acenteciliği

dalları, o yörenin özelliklerine ve ihtiyaca göre açılabilmektedir.

Turizm Alanının ilgili dalından mezun olan öğrenciler, yabancı dil bilir, nitelikli elemanlar olarak turizm sektöründe istihdam edilebilmektedirler.

Turizm Alanında diğer alanlarda okutulan genel kültür dersleri ile birlikte  Bilgisayar, Ön Büro-Muhasebe Teknikleri ve Uygulaması, Servis Teknikleri ve Uygulaması, Yemek Pişirme Teknikleri ve Uygulaması, Kat Hizmetleri Teknikleri ve Uygulaması, Seyahat Acenteciliği ve Tur Operatörlüğü Teknikleri ve Uygulaması, Konaklama Tesisleri ve Muhasebesi, Türk Mutfağı, İçecek Bilgisi,  Otel İşletmeciliği, Turizm Pazarlaması, Gıda Teknolojisi, Turizm Hukuku, Animasyon, Diksiyon gibi dersler okutulmaktadır.

C. ANADOLU TİCARET MESLEK LİSELERİNE KAYIT-KABUL ESASLARI

Anadolu Ticaret Meslek Liselerine; ilköğretim okulu mezunu öğrenciler merkezi sistem öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile kabul edilirler. Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olan öğrenciler ayrıca mülâkata tabi tutulurlar.

Anadolu Ticaret Meslek Liselerine; kayıtlarını yaptıran ve parasız yatılı olarak öğrenim görmek isteyen öğrencilerden parasız yatılı ve burslu okuma şartlarını taşıyanlara, cinsiyetlerine uygun pansiyon bulunması halinde, yatılılık kontenjanı çerçevesinde ilgili yönetmelik hükümleri gereğince bu sınavda aldıkları puana göre yapılacak seçme ve sıralama ile parasız yatılı okuma hakkı sağlanır. Cinsiyetlerine uygun pansiyon ve kontenjan bulunmaması halinde bu haktan yararlanamazlar. Bu öğrencilerde ayrıca Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavını kazanmış olmak şartı aranmaz.

Burslu okumak isteyenlerin ise ayrıca Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk sınavına girip başarılı olmaları gerekir.

Anadolu Ticaret Meslek Liselerine; alınacak öğrencilerin aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir:

1.       Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

2.       İlköğretim okulu mezunu olmak,

3.       Sağlığı ve fiziki durumu bu eğitim ile ilgili sektörde görev yapmaya uygun  olmak.

4.       İlköğretimden sonra öğrenimine ara vermemiş olmak,

5.       5-Ortaöğrenim düzeyinde herhangi bir okula devam etmemiş olmak.

6.       Merkezi Sınav sisteminde başarılı olmak