Yurtdışında üniversite eğitimi almanın aslında zor ve imkansız olmadığını geçen hafta anlatmaya çalışmıştık. Bu hafta sizin için yurtdışındaki okulları araştırdık.

Merak ettiklerinizi United Towers Eğitim Danışmanlık Şirketi'nden Saadet Aşan Karataş anlattı. İlk durağımız öğrencilerin Amerika'daki bazı üniversiteler. Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında gelen ABD'de devlet üniversitelerinin yanı sıra çok sayıda özel eğitim kurumları da bulunuyor. Harvard, Yale, California, Michigan ve Wisconsin Üniversitesi, öğrencilerin hayallerini süsleyen okullardan yalnızca birkaç tanesi. Devlet üniversitelerinin ücretleri özel'lere oranla daha düşük olup giriş şartları ise daha ağır.

Peki üniversiteye giriş şartları neler?

İngilizce bilgi düzeyi: Amerika'da okuyabilmek için çok iyi düzeyde İngilizce bilmek gerekiyor. İngilizcesi yeterli olmayan öğrenci ancak dil okuluna gidebiliyor. Öğrenciler dil seviyesini yeterli duruma getirdikten sonra akademik hayatlarına başlayabiliyor. İngilizce düzeyi TOEFL testi ile ölçülüyor.

Öğrencinin akademik durumu: Amerika'da üniversite okuyabilmek için öğrencinin lise döneminde de başarılı bir grafik çizilmiş olması gerekiyor. Birçok üniversite, kabul şartı olarak en az B (10 üzerinden 7,5 ya da 4 üzerinden 3) genel not ortalaması istiyor. Ayrıca dereceye girmek (örneğin 65 öğrenci içinde 4'üncü olmak) kabulde önemli rol oynuyor. Öte yandan Amerika'da öğrenciler okula kabul edilmeden önce aşağıdaki yetenek testlerine tabi tutuluyor:

Scholastic Aptitude Test (SAT): Lisans öğrenimi için başvuran öğrencilerden istenen genel bilgi ve yetenek testi.

Test of English as a Foreign Language (TOEFL): Yabancı öğrencilerden istenen İngilizce testi. 2006 Mart ayında yeni TOEFL Türkiye'de uygulanmaya başlayacak.

Graduate Record Examinations (GRE): Yüksek lisans ve doktora için başvuranlardan istenen genel bilgi ve yetenek testi.

Graduate Management Admission Test (GMAT): İşletme-iş idaresinde yüksek lisans ve doktoraya kabul için istenen genel bilgi ve yetenek testi.

Referans mektupları: Başvuran öğrencilerin önceki öğretmenleri tarafından yazılmış referans mektupları getirmeleri şart.

Amerika'daki masraflar: Öğrencinin yeterli maddi imkanı olduğunu, bir banka mektubu ile ya da bir burs belgesi ile kanıtlaması isteniyor. Banka mektubu, bankadan alınan ve öğrencinin veya ailesinin o bankada belirli miktarda parası olduğunu belirten bir yazı. Amerika'daki yıllık eğitim masrafı 4 yıllık lisans programlarında 9 bin ile 35 bin dolar arasında değişirken, master bölümlerinin yıllık masrafı ise 7 bin-45 bin dolar arasında.

4-5 dakikada öğrenci vizesi almak mümkün

Öğrenci vize başvuruları İstanbul ve Ankara'daki konsolosluk binalarına yapılıyor. Vize başvurusu için mutlaka önceden randevu alınması gerekiyor. 0212 340 44 44 numaralı telefondan 16 dolar karşılığı randevu almak mümkün. Konsolosluğun istediği vize başvuru formları dolduruluyor. İstenen 100 dolarlık vize harcı ilgili bankaya yatırılıyor. Öğrencinin akademik ve mali durumunu gösteren belgeler ve Amerika'daki okuldan gelen yasal kabul belgesi (I-20 formu) diğer belgelerle konsolosluğa teslim ediliyor. Konsoloslukta evraklar incelenip uygun görüldükten sonra, başvuru sahibine bazı sorular yöneltiyor. Vize görüşmesi, sanılanın aksine 4-5 dakika sürüyor. Öğrenciler hiç beklemeden vize için uygun görülüp görülmediklerini öğreniyor.

California Üniversitesi

13 bin öğrencisi bulunan okulda, 8 fakülte ve 100 farklı ana dal bulunuyor. 4 dönem de öğrenci kabul ediliyor. Lisans düzeyine başvuranların lise ortalamasının en az 2,5 olması ve 525 TOEFL puanı isteniyor. Yıllık eğitim masrafı yaklaşık 9 bin dolar.

Wisconsin Üniversitesi

26 bin öğrencisi bulunan üniversitede 120'yi aşkın anabilim ve alt anabilim programı ile 75'i aşkın master ve doktora programı var. Güz, kış ve baharda öğrenci kabul ediliyor. Başvuru için en az 520 TOEFL puanı isteniyor. Yıllık mas-raf yaklaşık 15 bin dolar.

Michigan Üniversitesi

29 bin öğrencisi bulunan üniversite 150 dalda lisans, 86 ana dalda master eğitimi sunuyor. Güz, kış ve baharda öğrenci kabul ediliyor. Kabul için lise ortalamasının en az 2,5 olması ve 500 TOEFL puanı aranıyor. Yıllık eğitim masrafı yaklaşık 17 bin dolar.

Yale Üniversitesi

10 bin öğrencisi bulunan üniversite, 72 alanda diploma veriyor. Yabancı öğrenciler için maddi yardım yapılıyor. Yıllık eğitim masrafı yaklaşık 35 bin dolar. Ön kayıt için son başvuru tarihi 1 Kasım, kesin kayıt içinse 31 Aralık.