Alanınızla ilgili testlere öncelik verin

Başarı için sınavın yapısı ve sınavda zamanı doğru kullanmak da ders kadar önemli.

Sınav sisteminin değişmesi rehberliğin önemini de arttırdı. Sınavın yapısından zamanın kullanımına kadar farklılıkların bulunması nedeniyle adayların da kafalarındaki soru işaretleri çoğaldı.
YGS’de tüm liselerin 1. sınıflarındaki ortak müfredat ile aynı zamanda ilköğretimdeki temel ilgi ve yetenekleri ölçen sorular yer alacağını belirten Uğur Dershanesi Rehber Müdür Yardımcısı Burak Kahraman, öğrencinin sınava istediği testten başlayabileceğini belirtti. Kahraman, “Ancak, ortaöğretimdeki alanınıza dayalı testler ya da tercih yapacağınız programa dayalı testlerde daha öncelikli bir sıra izlemeniz, puanınıza katkısı dolayısıyla faydalı olacaktır” dedi.
Uğur Dershanesi Rehberlik Müdür Yardımcısı Burak Kahraman ve Rehber Öğretmen Gülin Yavuz, öğrencilerin sınava giriş belgesinden, zamanın etkin kullanımına kadar tüm sorularını cevapladı. 

Dekont kaybolursa
YGS-LYS ücretini ödediğimi gösteren banka dekontunu kaybettim. Sınava girebilir miyim?
Kaybettiğin dekont, başvuru yaptıktan sonra sende kalan kopya ise bunun için bir şey yapmana gerek yok. Eğer başvurudan önce kaybettiysen, ücretini yatırdığın bankadan bir yazı alarak evrakına ekleyebilirsin.

Sınavda soru kitapçığının türünü işaretlemeyi unutursam ne olur?
T.C kimlik numaranızı, soru kitapçığınızın türünü ve salon numaranızı belirten bir dilekçeyle vakit kaybetmeden ÖSYM’ye başvurmanız gerekir. Fakat ÖSYM, dilekçenizi dikkate almayabilir. Çünkü sorun sizden ve sizin bir hatanızdan kaynaklanıyor. Normal şartlar altında bu gibi durumlarda ÖSYM düzeltme ve değişiklik yapmıyor. Bu nedenle mutlaka bu bilgileri işaretleyin.

Belgeniz gelmediyse
YGS sınava giriş ve kimlik belgem henüz gelmedi. Ne yapmalıyım?
Belgelerin postalanmasına mart ayında başlandı. LYS sınava giriş ve kimlik belgesi de mayıs ayı içinde gönderilecek. Belgeniz gelmedi veya kaybolduysa ÖSYS başvuru merkezlerinden yeni kimlik belgesi çıkarabilirsiniz.

Sınava girdiğimde cevap kağıdı bana ait değilse ne yapmam gerekiyor?
Sınav başlamadan önce salon görevlisine durumu iletmeniz ve boş bir cevap kağıdını görevlilerden alarak kendinize ait bilgileri yazıp kodlayarak sınava başlamalısınız. Kendisine ait olmayan cevap kağıdını kullanmak zorunda kalan adaylar, cevap kağıdının üzerine kendisine ait bilgileri yazıp “Bu cevap kâğıdı adıma düzenlenmiş değildir” kutucuğunu işaretleyin.

YGS puanımın hesaplanması için kaç soru işaretlemem gerekir?
Puanınızın hesaplanabilmesi için en az iki testten 0.5 (yarım) net çıkarmış olmanız gerekiyor.

Lise birincisiyim avantajlarım neler?
Okul birincileri ‘ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı’ olarak 75 puan almalarının yanı sıra yükseköğretim programlarının okul birincileri kontenjanından da faydalanırlar. Ancak kontenjan hakkı sadece liseden mezun olacakları sene için geçerlidir, daha sonraki yıllarda ağrılıklı ortaöğretim başarı puanlarında bir değişiklik olmaz fakat birincilik kontenjanından yararlanma hakları kaybolur.

Ortaöğretim başarı puanı
Sınavsız geçiş ile 2009 yılında bir programa yerleştirildim. 2010’da puan kaybım olacak mı?
Sınavsız geçiş ile yerleştirilme işlemi yapılmış olan adaylar, yerleştirme puanları ile bu programa yerleştirilmedikleri için puanlarında herhangi bir kayıp olmayacaktır. Aday eğer istiyorsa yerleştirildiği yıldan bir sonraki yıl yine yerleştirilme işlemine OBP ile kayıpsız alınabilir.

Ortaöğretim Başarı Puanı nasıl hesaplanıyor?
Ortaöğretim Başarı Puanı, bir okulun son sınıf öğrencilerinin başarı ortalaması ile bu ortalamaların standart sapması kullanılarak hesaplanıyor.

OBP, Anadolu ve fen lisesi gibi okul türlerine göre değişiyor mu?
OBP,  tüm lise ve dengi okullar için aynı yöntemle ve aynı katsayılar (aynı formüle göre) kullanılarak hesaplanıyor.

Geçen yıl Açıköğretim Fakültesi’nin İşletme Bölümü’nü kazandım. Bu yıl puanım düşecek mi?
Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız bölümlerini kazanan adayların AOBP çarpım katsayılarında herhangi bir değişiklik olmayacak.

Spor Akademisi için durum
Uluslararası bilim olimpiyatlarında dereceye girenlere avantajlar bulunuyormuş. Bu doğru mu?
Adaylar derece aldıkları alanlarla ilgili yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterdikleri takdirde, bu programlara yerleştirilmelerinde adayın ilgili AOBP’leri ayrı bir katsayı ile çarpılarak yerleştirme puanlarına ekleniyor.

Spor Akademisi’ne girmek istiyorum. Bunun için sınava girmek zorunda mıyım? Kaç puan almam gerekiyor?
Yükseköğretim programlarına yerleşmek isteyen tüm adaylar sınavlara girmek zorundadır. Spor Akademisi ve Güzel Sanatlar Fakültesi için, lise veya dengi okullarda spor veya sanat alanından mezun olacak veya mezun ise 140.000 ve üzeri ham puan başvuru yapmak için yeterli. Ancak aday bu alanların dışında yer alıyorsa 180.000 ve üzeri ham puan almak durumunda.

Konu çalışmak mı soru çözmek mi?
Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Merkezi Dershanesi Rehberlik Koordinatörü)
Konu çalışmak öğrencilere zor geliyor. Bu nedenle çoğunluğu konu çalışmak yerine soru çözerek tercih ediyor. Konu çalışmak insanın enerjisini alan bir iş. Ancak konuyu bilmeden soru çözmek, öğrenme hissi yaratsa da enerjinin boşa harcanmasından başka bir şey değil.
Üniversite sınavında çıkan soruları incelediğimizde çeşitli düzeylerde olduğunu görüyoruz. Bazı sorular çok kolayken bazıları orta ve üst zorluk düzeyinde. Sorular ister kolay ister orta düzeyde olsun konunun ayrıntısını bilmeden çözüme ulaşmak zor, özellikle üst düzey sorular için neredeyse imkânsız. Sınavda çıkan öyle sorular var ki konuyu bilmeden kalem dahi oynatamazsınız.
Öğrencilerimizin düştüğü bir hata da geçmiş yılların sınav sorularının kendilerine çok kolay geldiğini söylemeleri. Yıl içinde dershanelerde ve okullarda geçmiş yılların soruları incelenerek yeni sorular hazırlandığı için ve öğrenciler de benzer sorulardan çok sayıda çözdükleri için geçmiş yılların sorularını çözerken zorlanmıyorlar. Oysa soru biraz değişik geldiğinde, farklı bir bilgi istendiğinde çözüme ulaşamıyorlar. Burada da konuyu bilmek ön plana çıkıyor.
Konu çalışmak, okumak, gerektiğinde yazmak insanın enerjisini alan bir durum olsa da sınavda başarılı olmak için olmazsa olmaz kural; öncelikle konuyu öğrenip daha sonra da konuyla ilgili testlerin çözülmesidir.
Fen Bilimleri Dershanesi öğrencilerinin de sık sordukları sorular var. O cevapları derlediğimizde şu bilgileri aktarabilirim:  Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız bölümlerini tercih edebilmek için YGS’den 140 puan barajını geçmek, bunun için de en az 16-17 net yapmanız gerekiyor.
Adayların toplamda 24 tercih yapma hakkı bulunuyor. Ama tamamını kullanmak zorunlu değil. 24’ü aşmamak kaydıyla istediğiniz sayıda tercih yapabilirsiniz. Meslek lisesi mezunları sınavsız geçiş haklarının bulunduğu kendi alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarına yerleştirildiklerinde bir sonraki yıl puan kaybına uğramazlar. Tercih bildirimi ile ilgili işlemler tamamlandıktan ve onaylandı yazısı çıktıktan sonra hiçbir şekilde değişiklik yapılması mümkün değil. 2 ya da 4 yıllık herhangi bir bölüme yerleştirildiğinizde (Açıköğretimin kontenjansız programları hariç) bir sonraki yıl AOBP’niz yarı yarıya düşer.

Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı hesabı
Ortaöğretim Başarı Puanları, okulun ilgili yıldaki üniversite giriş sınavındaki puan ortalamalarına göre ağırlıklandırılacak ve her aday için YGS, MF, TM ve TS olmak üzere üç Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplanacak.
Yükseköğretim programlarına yerleştirmede kullanılacak Y- ÖSYS puanları ile ek puanların hesaplanmasında Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları kullanılacak. Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları hesaplanırken adayın Ortaöğretim Başarı Puanı ile okulun, adayın mezun olduğu yıla ilişkin ÖSYS istatistikleri kullanılacak.