Lisede en uygun alana yönelmek başarılı bir ortaöğretime, başarılı bir ortaöğretim sizleri en uygun yükseköğretim programın, bu da daha başarılı bir geleceğe taşıyacaktır. Bu nedenle lisede alan seçimi sırasında bir mesleğe giden yolun başlangıcında olduğunuzu unutmamalısınız. Doğru karar verebilmek için neler yapabilirsiniz?

1. Alan seçimi ile ilgili bilgi sahibi olarak sene başından itibaren hedefli çalışmalısınız.

2. Lisedeki temel birikiminizi yüksek tutarak sınavda daha başarılı olmayı hedeflemelisiniz.

3. ÖSS sistemini ve alanlarınızla ilişkisini iyi kavrayarak bilinçli bir hazırlanmalısınız.

4. Okulunuzda diploma notunuzu yüksek tutarak daha yüksek bir OBP hedeflemelisiniz.

Alanlara Yönelme Nasıl Gerçekleşir?

·          Lise 9. sınıfın sonunda alan seçimi işlemi gerçekleşir.

·          Öğrenciler ilgi, istek, yetenek ve derslerdeki başarılarına göre alanlara yönlendirilir.

·          Yönlendirme işleminde öğrenci ve velisinin görüşü alınarak ilgili müdür yardımcısı, sınıf öğretmeni ve rehber öğretmen etkili olur.

·          Başarı bakımından Lise 9. sınıfta okutulan derlerden alanlara kaynaklık eden derslerin ortalamaları dikkate alınır. Bunu için;

·          Alana kaynaklık eden derslerin yılsonu ağırlıklı ortalamasının 3.00 ve üzerinde olması halinde o alana yönlendirilir.

·          Yıl sonu ortalaması birden fazla alana yeterli olan öğrenci istediği alana yönelir.

·          Not ortalaması itibarı ile herhangi bir alana yönelme yeterliliği taşımayan öğrenciler ortalaması yüksek olan alana yönlendirilir.

·          10. sınıftan sonraki sınıflarda not kriteri aranmaksızın öğrenci alanını değiştirebilir. (Bir önceki yıla ait fark derslerini vermek koşulu ile)

Ne Zaman ve Nasıl Ders Seçilir?

Ders seçiminde sınıf öğretmeni, veli ve öğrencinin birlikte yapacağı görüşme sonrasında yapılır. Yıl sonun da ders kesiminin yapıldığı günden 10 gün önce ve 10 gün sonrasındaki süre içerisinde yapılan seçimler okul yönetimince veli veya öğrenci tarafından yazılı biçimde bildirilir.

Alan Seçiminden Üniversiteye Adım Nasıl Atılır?

1. Alan Seçimi yaparken bu seçimin ÖSS ve sonrasında Üniversiteye geçiş için önemli bir temel olduğunu UNUTMA! Bunun için de

a. Kendin Tanımak

b. Meslekleri Tanımak-Araştırmak

c. Sınıf Geçme Sistemini Tanımak

d. ÖSS Sistemini Tanımak

Yukarıdaki bilgilerden sonra da Yüksek bir performans için Motivasyon Sağlama, Verimli Çalışma, Başarıyı Artırma gibi konularda kendini geliştirme ödevimiz olmalıdır.