3G İle Virüsler Cepte

Mobil cihazlardan internet kullanımının yaygınlaşmasının doğal bir sonucu olarak....

Mobil cihazlardan internet kullanımının yaygınlaşmasının doğal bir sonucu olarak, bu cihazlarda artık şirketler için kritik bilgiler de bulunuyor. Bu durum virüs yazarlarının iştahını kabartmış durumda.

Bilgisayar kullanıcılarını tehdit eden virüsler, 3G ile cepten internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte şimdi de cep telefonu ve cep bilgisayarı kullanıcılarının kâbusu olmaya hazırlanıyor. Bilişim Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği mobil güvenlik eğitiminde konuşan Kaspersky Türkiye Teknik Müdürü Bülent Uysaler, virüs yazarlarının, mobil internet kullanımıyla birlikte bu alana yöneldiklerine dikkat çekti ve alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.
DEĞERLİ BİLGİLER CEPTE

2004 yılında bir olan mobil virüs sayısının, bugün binin üzerine çıktığını belirten Uysaler, “Mobil kullanıcıların yüzde 73'ü değerli bilgiler taşıdığından habersiz. Bugün artık önemli şirket bilgilerimizi cep telefonlarımızdan ulaşıyoruz. Önemli bilgiler artık cepte. Her yıl ABD'de 250 bin akıllı telefon havalimanlarında unutuluyor. Her yıl 100 bin civarında mobil cihaz Londra metrolarında bulunuyor. Araştırmalara göre, bu yılın sonunda ABD'deki iş gücünün yüzde 70'i mobil çalışanlar tarafından karşılanacak. Bu nedenle mobil güvenlik giderek önem kazanıyor” dedi.

YÖNELİŞ ARTIK CİHAZA

Günümüzde kızıl ötesi, Bluetooth, kablosuz ağlara bağlanabilme ve GPS uydu sistemleri, akıllı telefon kullanıcılarının ağırlıklı olarak kullandığı haberleşme yöntemleri arasında yerini aldı. Bankacılık işlemlerinin de dahil olduğu ve internet bağlantılı bilgisayarla yapılabilecek her şeyin mobil cihazlar aracılığıyla gerçekleştirilmesi, bilgi güvenliğindeki hassasiyetin mobil cihazlarda da uygulanması gerekliliğini ortaya çıkardı. Gartner'ın araştırmasına göre 2008'de yaklaşık 140 milyon akıllı telefon satıldı. Aynı araştırmaya göre, 2009'da yaklaşık 272 milyon akilli telefon satılması bekleniyor, 2010'da ise bu rakamın 410 milyon ulaşması öngörülüyor. Bu sonuçların, küresel ekonomik kriz öncesinde yapılan tahminler olduğunu da belirtelim.