'Karnen bir gelsin o zaman görüşürüz' tehdidi yapmayın

Birçok ailenin ortak sorunu çocuklarının yeterince ders çalışmamasıdır. Bu ortak soruna genellikle aileler ortak bir tepki verirler. "Sen çalışma bakalım, karnen gelince görüşürüz." Bu tepki çocuğun ders çalışmasını -biraz zorla da olsa-

Birçok ailenin ortak sorunu çocuklarının yeterince ders çalışmamasıdır. Bu ortak soruna genellikle aileler ortak bir tepki verirler.

"Sen çalışma bakalım, karnen gelince görüşürüz." Bu tepki çocuğun ders çalışmasını -biraz zorla da olsa- teşvik cümlesi gibi görünse bile aynı zamanda farkında olmadan çocuğa şu mesaj da verilmiş oluyor: "Şimdi ister çalış, ister çalışma. Ben sana bunun hesabını karne gelince soracağım." Yani karne ola ki iyi gelirse hiçbir şey sorulmayacak, ki bunun da her durumda zararı var. Çünkü çocuk zekiyse ve bundan dolayı çalışmamasına rağmen karnesini iyi getirebiliyorsa böylelikle çalışmama alışkanlığı pekişecek. Çünkü biz ona önemli olan çalışıp çalışmaman değil önemli olan nottur mesajı veriyoruz. Bu durum liseye kadar işe yarayabilir; ama ders çalışma alışkanlığı oturmamış öğrenciler ilköğretimde başarılı olsalar bile lise hayatları çok zor geçer. Yok eğer çok zeki değilse bu sefer de karneye iyi not gelmesi için kopya çekme vs. gibi her yolu mubah sayabilecektir. Çünkü çocuk şöyle düşünecek: "Benim çalışıp çalışmamam önemli değil; önemli olan gelecek olan nottur." Her iki durumda da zarar içinde zararlar vardır.

Artık, "hesabı karne günü sorma" alışkanlığından vazgeçilmeli. Bunun ilk adımı olarak şunu yapabiliriz: Örneğin çocuğumuz çalışmadan beş aldı. Bu durumda anne babalar genellikle şöyle derler: "Aferin benim akıllı oğluma, çalışmadan bile beş almış." Bu cümle ile çocuğun ders çalışmamasını desteklemiş olduk. Aslında çocuğumuz beş alsa bile "Beş almış olman güzel bir şey; ama sanıyorum bunu pek çalışmadan aldın. Bundan dolayı benim için fazla bir önemi yok. Böyle giderse derslerin zorlaştıkça konu eksiğinden dolayı notların düşmeye başlayabilir." şeklinde endişelerimizi söyleyelim. Çalışıp düşük not aldığı zamanda da "Olsun oğlum sen üzerine düşeni yapıp çalıştın, seninle gurur duyuyorum. Hem sen böyle çalışmaya devam edersen eminim çok yakın bir zamanda notların da daha iyi olacaktır." şeklinde moral verelim.

Çocuğumuzun Allah vergisi zekasını değil kendi cüzi iradesi ile ortaya koyduğu çalışma azmini ödüllendirelim. Çünkü zekası Allah vergisidir. Zekasının yüksekliği ile ilgili bir teşekkür olacaksa o da Yaratıcı'ya olmalıdır.