1987 üniversite sınavı birincisi Tacettin Köprülü bugün TSK Vakfı'na bağlı Havelsan'da milli güvenlik stratejileri üzerine projeler geliştiren çok başarılı bir elektronik mühendisi.

ÖYS'nin 1987 Türkiye birincisi Tacettin Köprülü, artık Türkiye'nin ulusal güvenlikle ilgili projeleri üzerinde kafa yoran bir proje yöneticisi. Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfı'na bağlı Havelsan'da çalışan Köprülü'nün 1997 yılında yaptığı bilgisayar ve internet arasındaki ağ güvenliğinin sağlanması için kullanılan Milli Güvenlik Duvarı Geliştirme projesi, aynı yıl TÜBİTAK-TİDEB (Teknoloji İzleme ve Değerlendirme Başkanlığı) tarafından en öncelikli ARGE projesi seçildi. Büyük ölçekli askeri yazılım sistemlerinin güvenliğiyle ilgili birçok projeyi tamamlayan Köprülü, güvenlik nedeniyle yaptığı çalışmaların ayrıntılarını ise gizli tutuyor. Tacettin Köprülü, 19 yıl öncesinin ÖYS birincisi. "Birinci olacağımı kesinlikle biliyorum" diyecek kadar kendinden emin bir öğrencilik yaşadı. Amacına, üniversiteyi kazanabilmek için kendince geliştirdiği taktiklerle ulaştı.

İki Alanda Birinci Oldu

Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'ni altıncılıkla bitiren Köprülü, üniversite sınavına hazırlanırken "ortada bir yarış var ve galip gelmeliyim" diyordu. Türkiye birincisi olup, Bilkent veya ODTÜ elektrik-elektronik bölümünde okumayı kafasına koymuştu. Başarının sırrını, kendi geliştirdiği stratejik soru çözme teknikleriyle çözdü. Sınavda, soru kitapçığını eline alır almaz ilk işi tüm soruları incelemek oldu. Bu ona, soruları hangi sırayla çözmesi gerektiği yönünde ipucu veriyordu. Geliştirdiği yöntemi şu sözlerle açıklıyor Tacettin Köprülü: "Önce tepeden bakıp stratejiyi belirlemek, sonra detaya inip soruları çözmek, son aşamada tekrar tepeden bakıp hangi sorular çözülmediyse son defa denemek." Matematik ve fenden 667.679 puan alarak iki alanda da Türkiye birinciliği getiren de bu yöntem olmuş.

Sonuca Hiç ?aşırmadı

Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü'nü burslu olarak kazandığında 18'indeydi. 36'sına merdiven dayayan Tacettin Köprülü, o günlere yeniden dönüyor bizimle konuşurken ve haberi telefonla annesinden öğrendiği o günü şöyle anlatıyor: "Gayet soğukkanlıydım. Çünkü bu sonucu bekliyordum. İlkokuldan beri ailem başarılarına alışıktı ama bu onlar için bambaşka bir mutluluktu. Elektrik- elektronik bölümüne giren son öğrenci Türkiye 89'uncusuydu. Herhalde üniversite sınavları tarihinde hiç bir bölüm bu kadar başarılı öğrenciyi bir araya getirmedi."

'Öğrencilerin işi artık zor'

Köprülü, bugünkü eğitim sisteminde öğrencilerin işinin hem daha zor hem daha kolay olduğunu düşünüyor ve nedenini şöyle açıklıyor: "Daha kolay çünkü lise sonrası önlerindeki seçenekler arttı. Özel üniversitelerin de artmasıyla en azından ilgilendikleri alanla ilgili üniversite seçenekleri fazlalaştı. Zor çünkü artık hangi işte çalışırsanız çalışın o işle ilgili uzmanlık seviyesini dünya standartlarına getirmeniz gerek. Artık globalleşerek küçük bir köye dönüşen dünyada sadece Türkiye sınırları içinde değil, diğer ülkelerin gençleri ile rekabete girmek zorunda kalıyorlar. Başarılı öğrencilerin kendi branşlarında en iyi olan ülkelere ve şirketlere gitmeleri beklenen bir sonuç." Tacettin Köprülü Bilkent'ten mezun olduktan sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde Syracuse Üniversitesi Elektrik-Elektronik bölümünde önce yüksek lisans sonra da doktora yaptı. 1996 yılında doktora derecesini alır almaz da Türkiye'ye kesin dönüş yaptı.

Önce bir sinerji yaratmak lazım

Yaklaşık 5 senelik bir akademik hayat, 9 senelik iş tecrübesinden sonra ulusal savunma ve güvenlik alanlarında yaratıcı çözüm ve projelere imza atan Tacettin Köprülü, memur bir anne babanın tek çocuğu. Köprülü, başarıya nasıl ulaşılacağını şu sözlerle anlatıyor: "Sınıf veya iş arkadaşınızla ekip çalışması yaparak sinerji yaratılmasının, herkesin iyi olduğu konuya odaklanmasının başarıyı sağladığını düşünüyorum. Okul hayatında önceden sizin belirleme şansınızın çok olmadığı bir müfredatı öğreniyorsunuz. Herkesin her konuyu aynı derecede öğrenmesi beklenemez. Dolayısıyla kişisel gayret ve disiplinli çalışma okul hayatındaki başarı için yeterli gözükse de, okuldaki arkadaşlarınızla oluşturduğunuz sinerji de önemli. İnsan her zaman daha iyi yerleri hedeflemeli."