Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden çocuk psikolojisi uzmanı Aynur Sayım, erken yaşlarda çok sayıda dille karşılaşmanın çocuk için zararlı olabildiğini ifade ediyor.

Çocukların öncelikle tek dili kazanması gerektiğini bildiren Sayım, "Anne-baba 5 yaşından önce çocuğa gereğinden fazla uyaran vermemelidir. Çocuk bir nesne için birkaç kelime duyduğu durumda, hangi kelimeyi kullanacağına karar veremez. Bir nesne için birkaç kelime öğrenmesi beklenen çocuk için bu çok yorucu bir durumdur." diyor. Sayım, ailede çok dil kullanmanın ilk çocukluk dönemlerinde kekemelik, konuşma gecikmesi gibi bozukluklara sebep olabildiği uyarısında bulunuyor.

Psikolojisini etkiler

Aynur Sayım, "Yeterli olgunluğa ulaşmadan fazla uyaran sunulması, çocuğun psikolojik durumunu olumsuz etkiler. Performans kaygısı, depresyon, konuşma bozuklukları gibi sorunlar ortaya çıkabilir." diye uyarıyor.

Psikolog Yasemin Ozan Kalkavan ise birden fazla dilin konuşulduğu ortamlarda yaşayan çocukların hem avantajları hem de dezavantajları birlikte yaşadığını aktarıyor. Her dilin farklı bir kültür içerdiğini hatırlatan Kalkavan, çocuğun ebeveynleri ile olan iletişimde bu kültür farklılığını yaşamasının zaman zaman zorluklara da yol açtığını söylüyor. Uzman psikolog Zehra Erol da, küçük yaşta iki veya daha fazla dil öğrenen çocukların farklı yaklaşımın izleri ile ister istemez karmaşa yaşayabildiğine dikkati çekiyor.