Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ile ilgili olarak bazı basın yayın organlarında haberler yer almıştır. Kamuoyunda yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek için yeni düzenlemenin 2007 yılında aşağıdaki şekilde uygulanacağını kamuoyuna duyururuz.

Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında bugüne kadar yaşanan olumsuzluklar ve bakanlık bilişim altyapısının imkanları değerlendirilerek 2007 OKS için ?sadeleştirme ve basitleştirme? amacına yönelik olarak birtakım yenilikler getirilmiştir. Bu yeniliklerin en önemlileri yeni tercih ve yerleştirme sistemi ile ilköğretim diploma notunun orta öğretime geçişte sınav puanına etkilendirilmesidir.

1. Tercih ve Yerleştirme Sistemi

Bilindiği gibi önceki sistemde iki ayrı tercih ve yerleştirme uygulaması yapılmaktaydı.  Bu uygulamada sürekli yaşanan tercih kargaşası, boş kalan kontenjanlar ve velilerin daha fazla kayıt dönemi beklentileri ile ilgili sorunlar söz konusuydu. Bu yıl uygulanacak yöntem ile bu tür sorunların yaşanmayacağı daha adil ve basit bir sınav dönemi gerçekleştirilecektir.

 Buna göre;

·          Adaylardan sadece bir defaya mahsus olmak üzere 20 tercih alınacaktır. (Mevcut sistemdeki birinci  ve ikinci yerleştirmede ki toplam tercih sayısı 20'dir.)

·          Birinci yerleştirme işlemleri yapılacak ve buna göre kayıtlar gerçekleştirilecektir. (Öğrenciler kazandığı halde kayıt yaptırmama veya kayıt yaptırsalar dahi geri alma hakkına sahiptir.)

·          Kayıt sonrasında boş kalan kontenjanlar tespit ve ilan edilecek,

·          Adaylardan; yeni tercih istenmeden, daha önceki tercihleri ile yeniden yerleştirmeye katılma istekleri alınacaktır. (Adaylar birinci kayıt döneminde  kayıt yaptırmış olsalar bile kayıt haklarından vazgeçerek ikinci yerleştirmeye girebilirler.)

·          İkinci yerleştirmeye katılan adayların ilk tercihleri (20 tercih) dikkate alınarak tekrar yerleştirme yapılacaktır.

Böylece,

·          Boş kalan kontenjan sayısı en aza ineceği,

·          Okulların homojenliği bozulmayacağı,

·          Yüksek puanla alt bir okula kayıt yaptıranların daha üst bir okula gidebilmelerinin yolu açılacağı,

·          İkinci tercih kargaşası yaşanmayacaktır.

 

2. İlköğretim Başarı Puanı (İBP) Uygulaması

Öğrencilerimizin orta öğretime geçişlerinde okul başarılarının etkili olması amacıyla ilköğretim diploma notlarından elde edilecek ilköğretim başarı puanları sınav puanına eklenmek suretiyle yerleştirme puanı oluşturulacaktır.

Bu amaçla;

·          Öğrencilerin diploma notlarından İlköğretim Başarı Puanı hesaplanacaktır.

·          İlköğretim Başarı Puanının hesaplanmasında sınava girsin girmesin bütün adayların diploma notlarından yararlanılır.

·          Elde edilen İBP, toplam ağırlıklı standart (100 -  500 puan aralığına dönüştürülmemiş) puana % 7-8 oranında  eklenir.

·          İBP katkılı toplam ağırlıklı standart puan 100 ? 500 puan aralığına dönüştürülerek yerleştirme puanı hesaplanır.

Bu yöntemde hesaplama başarıyı ayırıcı özelliktedir. Okuldaki en yüksek diploma notuna tam puan verir. Böylece bütün okul birincileri aynı çizgiye getirilerek daha alt diploma notuna sahip öğrencilerin İBP puanları belirlenir.

3. Tek Puan

Daha önceden Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavına ayrı, OKS için ayrı Polis Koleji için ayrı puan hesabı yapıldığından karışıklıklar yaşanmaktaydı.

2007 yılında hangi sınavı seçerlerse seçsinler tüm adaylar OKS'ye girmiş kabul edilerek, hepsi için 2 tür puan hesaplanacaktır.

a) OKS-TM (Türkçe Matematik) Puan:

? OKS-MF  puanla öğrenci alan okullar dışındaki tüm okullara yerleştirmede, 8. Sınıf Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk sınavında, Polis Koleji Aday Tespit Sınavında ve Özel okullarda bu puan türü kullanılacaktır.

b) OKS-MF (Matematik Fen) Puan:

? Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Yerleştirme İşlemlerinde Fen Liseleri ve Sağlık Meslek Liseleri yerleştirmesinde bu puan türü kullanılacaktır.

4. Tek Ücret

2007'de adaylar tek oturum olarak uygulanacak OKS için, sınav tercihleri ne olursa olsun 20 YTL ücret ödeyeceklerdir.

5. Özürlü Adayların Sınav Süreleri

2007 OKS'de üst ve/veya alt bedenini kullanamayan ortopedik özürlüler, işitme/dil-konuşma, hiperaktif veya öğrenme  güçlüğü olan özürlü adaylara talep etmeleri halinde sınavda 30 dakika ek süre verilecektir.

6. OKS ile DPY ve Bursluluk (5,6,7,9,10 ve 11. Sınıflar) Sınav Başvuru Döneminin Ayrılması

OKS ile DPY ve Bursluluk (5,6,7,9,10 ve 11. Sınıflar) Sınav Başvuru Dönemleri ayrı zamanlarda yapılacak böylece okullardaki başvuru işlemlerinde yaşanan problemler en aza indirilmiş olacaktır.

7. Randevu Sistemi (Başvuru Talep Formu ve Tercih Talep Formu)

2007 yılından başvuru dönemi için başvuru talep formu, tercih dönemi için tercih talep formu düzenlenmiştir. Öğrenci velilerinin başvuru öncesi bu formu önceden doldurarak hazırlık yapıp, okuldan randevu alarak kayıt işlemlerini yapmaları sağlanacaktır.

8. Bireysel Başvuru

Adaylar 2007 yılında başvurularını Internet üzerinden kendileri de gerçekleştirebilecekler, ancak daha sonra başvurularını okul müdürlüğüne onaylattıracaklardır.

9. Değişiklik Haklarının Kaldırılması

Başvuru ve tercih işlemlerinde, randevu sisteminin getirilmesi ve buna bağlı olarak öğrenci velilerinin bu işlemler için hazırlıklı gelecek olmaları, formun sisteme girildikten sonra alınan taslak çıktısı ile ikinci bir kontrol yapıp, onay işleminin gerçekleşmesi ve bu belgenin de taraflarca imza altına alınması gibi uzun ve kontrollü bir kayıt süreci vardır.

Bu nedenle, önceki yıllarda karşılaşılan hataların baş kaynaklarından biri olan tercih değişikliği işlemi kaldırılmıştır. Değişiklikler ancak kayıt onaylanmadan önce yapılabilecektir.

10. Adayların Başvuru ve Tercih Durumlarını İzlemesi

İnternet üzerinde bütün bu süreç boyunca adayların başvuru ve tercih bilgilerini ve onay durumlarını istedikleri an T.C. Kimlik Numaralarını girerek izlemelerine imkan verilecektir. Bu da 2006 OKS'de olduğu gibi, yanlış tercihlerin yerleştirme sonunda ortaya çıkmasını ortadan kaldıracaktır.

Öğrenci, veli ve yöneticilerin sınavlarla ilgili her türlü bilgi ve desteği bulabilecekleri bir web sayfası hazırlanmıştır. Bu web sayfasında geçmiş yıl soruları, deneme sınavları, sınavlarla ilgili duyurular ve açıklamalar yer alacaktır.

Sınav puan ve yerleştirme sonuçlarına ait tüm bilgi ve belgeler Internet aracılığıyla öğrencilere ulaştırılacağından başvuru esnasında öğrencilerden adres bilgisi alınmayacaktır.

Bütün bu konulara ilişkin detaylı açıklamalar ve hesaplama yöntemleri www.meb.gov.tr internet adresinde yayınlanacak olan e-başvuru kılavuzunda yer alacaktır.