Bu soruyu iki bölümde ele almak gerekir.

Birincisi: Matematik-1 Testinde geometri sorusu olacak mı?

Cevap: Matematik-1 testinde geometri sorusu olacak. Bu konuyla ilgili ÖSYM kendi sitesinde adaylardan gelen sorulara cevaplar bölümünde bu soruyu şöyle yanıtlamıştır: Evet. Matematik-1 testinde, eskiden olduğu gibi ortak müfredattaki matematik derslerinde okutulan geometri konuları ile ilgili sorular yer alabilecek. Bu bağlamda Matematik-1 testinde eskiden olduğu gibi Analitik Geometri soruları da bulunabilecek.

Bu açıklamalardan hareketle geometri sorusu sorulacak. Ancak adaylar 2006 ÖSS müracaat kılavuzunda incelediklerinde birinci bölüm sorularıyla ilgili matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü ifadesini görmekteler. Bu nedenle sanki geometri sorusu yer almayacak gibi algılanmakta. Daha önceki yıllarda da ÖSS sınavında bu ifade kullanılırdı ve sınavda matematik sorularının 1/3 geometri sorularından oluşurdu. Bu nedenle adaylar sınavda geometri sorularının sorulup sorulmayacağından endişe duymasınlar. Geometri dersinden ÖSS'de Matematik-1 testinde yaklaşık 10 soru yer alacaktır.

 

İkincisi: Matematik-2 testinde geometri sorusu olacak mı?

Evet Matematik-2 testinde geometri sorusu bulunacak. Matematik-2 testindeki Geometri soruları Lise 10. ve 11. sınıflarda okutulan Geometri müfredatı ile sınırlı mı olacak. Ancak önceki yıllarda ortak müfredatta öğrenilen bilgilerin bu dersler için bir temel oluşturduğu da unutulmamalıdır.

 

Ayrıca Matematik-2 Testinde Analitik Geometri soruları yer almayacaktır. Matematik-2 testinde liselerin Fen Bilimleri ve Türkçe-Matematik alanlarında 10. ve 11. sınıflarda okutulan Matematik ve Geometri derslerinde öğretilen konularla ilgili sorular yer alabilecek. Analitik Geometri, 10. ve 11. sınıflarda alan seçmeli dersi olarak okutulduğu için, Matematik-2 testinde 10. ve 11. sınıfta okutulan seçmeli Analitik Geometri derslerinden soru sorulmayacak.

Bu konuyla ilgili ÖSYM'ni verdiği cevabı görmek için tıklayınız.